DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Ataköyde Yaşayanlar Huzursuz!.Olası İstanbul Depreminde veya Tusunamide Binalara ne olur ?

14.03.2023
A+
A-

İstanbulda Yaşanması beklenen Olası Deprem ve Tusunimi gerçekleşirse Bakırköy İlçesi sınırlarında bulunan Ataköy Sahilinde yapılan bu devasal binalarda İşyerleri olan ve Yaşayan Denize Sıfır seviyede olan yerleşim yerleriyle ilgili olarak Pisikolojimiz bozuldu,Akşamları Hane halkı olarak sabahlara kadar deprem ve Tusunami beklemekten uyuyamıyoruz . En kısa zamanda Evimizi 3’e5’e Bakmadan satıp daha güvenli yerlere taşınacağız diye konuşmaya başladılar.

BU BİNALAR ACABA  BİNA YÜKSEKLİĞİYLE ORANTILI OLARAK 4-5 KAT AŞAĞIYA ÇAKILMIŞMI ?

17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azaltıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor.

Resimlerde görülen devasal binalar Depreme karşı ne kadar güvenli ?

Buraya nasıl inşaat İmar izinleri verildi ?

Bu Binalarda Asma Katlar varmı ?

BU BİNALARDA ASMA KAT VARSA !… PROBLEM ÇOK BÜYÜK…

Binalarda bundan sonra Asma kat olmayacak !…

Yıkımın birinci nedeni asma kat’ diyerek açıkladı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne sunuldu: Zorunlu olacak!

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kentlerde yapı stokları merak konusu oldu. Konuya ilişkin konuşan İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, asma katlı yapılar ve bodrumu olmayan binaların yıkımın birinci nedeni olduğunu söyledi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne sunulan düzenlemeye göre, kentte yeni inşa edilecek binalarda bundan sonra asma kat olmayacak. 2’den fazla katı bulunan binalarda bodrum zorunluluğu getirilecek.

'Yıkımın birinci nedeni' diyerek açıkladı... İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'ne sunuldu: Zorunlu olacak!
Kahramanmaraş merkezli depremlerde asma katlı yapıların ve bodrumu olmayan binaların yıkıma uğradığını ifade eden Beykent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi. İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, “Adana’da 17 veya 20 katlı binalarda tek kat bodrum yapıldığını ve bu binaların hasar aldığını gördük. Yani siz ne kadar yükseğe çıkarsanız yapılar da o kadar derine doğru inmek zorunda. Ne kadar derine inerseniz yapının o salınımı azaltır, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmini birbirine uyumlu hale getirmiş olursunuz.” dedi.

Asma katın katlar arası düzensizliğe neden olduğunu ve binanın simetrisini bozduğunu ifade eden İhsan Karagöz, yüksek katlı binalarda ise mutlaka bodrum katı olması gerektiğini belirterek, “Siz bir gökdelen yapıyorsanız 17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azalıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor. Bizim de amacımız bu.” diye konuştu.

İddia Bakan Soylu'nun da gündeminde! "AFAD saati 10 bin TL'ye..."
“ASMA KATLAR YIKIMIN NEDENLERİNDEN BİR TANESİ”

Karagöz, “Kahramanmaraş merkezli depremlerde binaların yıkılış nedenlerini incelediğimizde, yumuşak kat dediğimiz asma katların yıkımın nedenlerinden bir tanesi olduğunu gördük. Aynı zamanda kısa kolon etkisi yaratan tasarımlar ve bodrumu olmayan binaların yine bu depreme karşı hasar aldığını gördük. Özellikle Adana’da 17 veya 20 katlı binalarda tek kat bodrum yapıldığını ve bu binaların hasar aldığını gördük. Dolayısıyla buradaki bodrumların bir katta yapılmasının yetersiz olduğunu gördük. Biz bunlara katlar arası düzensizlik diyoruz. İstiyoruz ki bir yapıda katlar arası düzensizlik olmasın. Burada asma katı kastetmiyorum. Belki yüksek katı düşünebiliriz. Yüksek kat yapılabilir ama o zamanda onun kolonlarını, kirişlerini yani taşıyıcı sistemini ona göre tasarlamanız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“SONRADAN ASMA KAT YAPAMAZSINIZ”

d2Binalarda kullanıcı müdahalesiyle yapılan hataların ölümcül sonuçları olduğunu belirten İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, “Asma katlar sonradan kaçak olarak yapılmıyor projelendirilirken yapılıyor veya yüksek kat yapılıyor.

17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azaltıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor. Bizim de amacımız bu.” dedi.

Mesela diyelim ki siz giriş katını 6 metre yüksekliğinde yapıyorsunuz veya 5 metre yüksekliğinde yapıyorsunuz. Diğer katları 3’er metre yüksekliğinde yapıyorsunuz. Daha sonra bu 5 metre olan kata ara bir kat atıyorsun. Biz buna asma kat diyoruz. Deprem bölgesinde karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi buydu. Yani siz binayı mühendislik etiğine ve mühendislik bilimine göre yaptınız, teslim ettiniz ama kullanıcı daha sonra binaya müdahale ediyor. Nasıl müdahale ediyor? Orada asma kat yok, asma kat ilave ediyor. Veya kolon var orada kolonu kesiyor, kolonun ebadını küçültüyor. Ya da duvar var orada, duvarı ortadan kaldırıyor camekan yapıyor. Bunlar kullanıcının müdahalesiyle yapılan hatalar. Bu olmaması gereken bir şey. Eğer ilk planladığınız betonarme projede asma kat yoksa sonradan oraya asma kat yapamazsınız.” diye konuştu.


Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et