DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

BAE’nin gelişen seks ticareti endüstrisini nasıl destekliyor?

23.09.2023
A+
A-

BAE’ye kaçırılan Afrikalı kadınlar, cinsel köle olarak tutuldukları için borçlandırılıyor, tehdit ve şiddete maruz kalıyor. Nijerya’da seks ticareti yapmakla suçlanan Christy Gold’un davası, bu kadınların BAE’de katlandığı işkenceyi gözler önüne seriyor.

Dubai’nin ışıltılı silüeti yakınında Körfez sularında gezinen bir gezi teknesinde, beyaz bir elbise ve altın takılar giyen Nijeryalı bir kadın, bir topluluk ona “Doğum Günün Kutlu Olsun” şarkısını söylerken başını salladı ve sallandı.

Christy Gold’un 45. doğum günü partisinin videoları, Gold’un seks kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı Nijerya’dan kaçmasından aylar sonra, onun göz kamaştırıcı yaşam tarzını sergileyen bir Instagram hesabında geçen yıl Mayıs ayında yayınlanmıştı.

Mahkeme kayıtlarında adı Christiana Jacob Uadiale olarak görünen Gold, Nijerya hükümeti karşıtı altı kişiye göre, Afrikalı kadınları Dubai’ye çeken ve onları genelevlerde, arka sokaklarda, barlarda, otellerde ve dans kulüplerinde fuhuşa zorlayan bir suç ağının elebaşıydı. insan ticareti yetkilileri, operasyonunu takip eden İngiliz bir insan hakları aktivisti ve kendisi tarafından kaçırıldıklarını ve sömürüldüklerini söyleyen beş kadın.

Kadınlardan üçü röportajlarında Gold’un kendilerine söyleneni yapmazlarsa öldürülüp çöle atılacaklarını söylediğini söyledi. Üç insan ticaretiyle mücadele yetkilisi ve bunu sağlayan beş kadına göre, kendisine yetecek kadar para kazanamayanlar Dubai’deki bir apartman dairesinde bir odaya götürülüyordu; burada Gold’un erkek kardeşi onları aç bırakıyordu, kırbaçlıyordu ve vajinalarına acı biber ezmesi tıkıyordu. röportajlarda ve mahkeme ifadelerinde ayrıntılı açıklamalar.

Kadınlardan biri, “Beni çok dövdüler” dedi. “Acı çok fazlaydı.”

Gold, suçlandıktan sonra mahkemeye verdiği ifadede kendisinin ve erkek kardeşinin seks taciri olduklarını reddetti. “İnsan kaçakçılığına bulaşmıyorum ve Dubai’de benim için fahişe olarak çalışan hiçbir kız yok” dedi.

Altın, adaletten kaçan bir kaçak olmaya devam ediyor; insan ticareti karşıtı aktivistlerin ve yetkililerin söylediğine göre, zenginliği, fütürist gökdelenleri ve insan hakları gruplarıyla tanınan bir Körfez ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne sığınan Nijeryalı seks tacirlerinden şüphelenilen gelişen bir yeraltı örgütü de bu. yabancı işçilerin ve temel özgürlüklerin korunması konusunda zayıf bir sicil olduğunu söylüyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ve Reuters tarafından yapılan bir araştırma, BAE’nin, Afrikalı kadınların ülke içinde faaliyet gösteren yasa dışı ağlar tarafından fuhuşa zorlandığı seks ticareti için önemli bir varış noktası olduğunu ortaya çıkardı.

İnsan ticareti karşıtı aktivistlere, Nijeryalı yetkililere ve insan ticareti mağduru kadınlarla yapılan görüşmelere göre, Emirlik yetkilileri bu kadınları korumak için çok az şey yapıyor.

Bu hikaye, Gold veya diğer insan kaçakçıları tarafından BAE’ye getirildiklerini anlatan, çoğu Nijeryalı 25 Afrikalı kadınla yapılan röportajların yanı sıra insani yardım çalışanları, müfettişler, Nijeryalı hükümet yetkilileri ve seks konusunda bilgisi olan diğer kişilerle yapılan düzinelerce röportaja dayanıyor. Emirates’te kaçakçılık. Bu kişilerin ifadeleri mahkeme kayıtları ve Nijerya’nın insan kaçakçılığıyla mücadele kurumunun dava dosyalarıyla doğrulanıyor.

Rapor, insan tacirlerinin mali çaresizliklerini kullanarak ve manipülasyon ve baskı ağları yaratarak Afrikalı kadınları cinsel kölelikte tuttuğunu gösteriyor. Tehdit ve şiddete maruz bırakıyorlar. Onları, çoğunlukla 10.000 ile 15.000 dolar arasında değişen, yoksul ailelerden gelen kadınlar için büyük meblağlar olan ezici borçlarla tuzağa düşürüyorlar. Ve çoğu durumda, mağdurları tacirlerin onlara söylediklerini yapmaktan başka çareleri olmadığına inandırmak için geleneksel Afrika manevi inançlarından yararlanıyorlar.

Bu makale ICIJ liderliğindeki bir raporlama işbirliğinin parçasıdır.Dünyanın birçok yerinde seks kaçakçılığı ve işçi kaçakçılığını inceleyen Trafficking Inc. ICIJ’in projedeki medya ortakları arasında Reuters, NBC News, Araştırmacı Gazetecilik için Arap Muhabirler ve birçok ülkedeki diğer haber kuruluşları yer alıyor.

“Ne zaman para getirmesek bizi dövüyorlar, vajinamıza biber, gözümüze biber koyuyorlardı… Çoğumuzun yaraları vardı ama hastanelere götürülmedik çünkü insanların ne olduğunu bilmesini istemiyorlar. bize yapıyorlardı.”

Gold bu hikayeye ilişkin sorulara yanıt vermedi. Gold, Nijerya’daki mahkemeye verdiği ifadede, Dubai’de sahibi olduğu bir apartman dairesinde yer kiralayarak Nijeryalı kadın ve erkeklerin BAE’ye taşınmasına yardımcı olduğunu söyledi.

“Onların da Dubai’de başarılı olabilmesi için onlara bir anne gibi tavsiyelerde bulunacak kadar ileri gittim” dedi. Ancak mahkemeye şunu söyledi: “Bu insanların Dubai’de yaşamak için ne yaptığını anlatamam.”

Dubai hükümetinin medya işleri ofisi tarafından verilen yazılı yanıtta, emirlik polis teşkilatı, Gold’un Dubai’de Afrikalı kadınlara yönelik seks ticaretine karıştığı yönündeki iddiaların “yanlış olduğunu ve kesinlikle hiçbir aslı dayanağı olmadığını” söyledi. Açıklamada, Gold’un “Dubai’ye yasal olarak girip çıktığı ve herhangi bir yasa dışı faaliyete karışmadığı” belirtildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı, BAE’nin “insan kaçakçılığına müsamaha gösterdiği veya bu iğrenç suçun kurbanlarına çok az saygı gösterdiği yönündeki herhangi bir iddianın tamamen yanlış olduğunu” söyledi. Bakanlık, sorulara yanıt olarak bu tür iddiaların “temelsiz ve temelsiz” olduğunu söyledi.

Bakanlık, BAE’nin seks kaçakçılığına ilişkin yasalarının ağır para cezaları ve hapis cezaları içerdiğini söyledi. Bakanlığın paylaştığı bir raporda, BAE’nin 2021’de çoğu “cinsel istismar” olmak üzere 20 “insan kaçakçılığı davasını” mahkemelere havale ettiği belirtildi.

Bakanlık, BAE’nin insan ticareti ağlarına karşı uluslararası polis operasyonlarına katıldığını söyledi.

İnsan hakları aktivistleri ve Nijeryalı yetkililer, BAE’nin insan ticaretiyle mücadele taahhütlerini yerine getirmediğini söylüyor.

Nijerya Ulusal İnsan Kaçakçılığını Yasaklama Ajansı genel müdürü Fatima Waziri-Azi, NAPTIP’in BAE dışında çalışan kaçakçıları avlamak için Emirlik yetkililerine yardım için ulaştığında “hiçbir işbirliği” olmadığını söyledi.

İngiliz aktivist Angus ThomasGana merkezli insan ticareti karşıtı eğitim kuruluşu , polis de dahil olmak üzere BAE yetkililerinin, Afrikalı kadınların Gold ve ortaklarından uzaklaşmasına yardım etmelerini istediğinde işbirliği yapmadığını söyledi.

“Yazdım, telefon ettim, e-posta gönderdim, kızları almama yardım etmelerini istedim, dairelerin adreslerini gönderdim” dedi. “Ve hiçbir şey duymadım.”

İnsan ticareti karşıtı aktivist Angus Thomas, Dubai gezisi sırasında kendisine seks teklif eden genç Nijeryalı bir kadının yanına geldikten sonra seks ticareti mağdurlarının BAE’deki tacirlerinden kaçmalarına yardımcı olmak için para toplamaya başladı.

Düz görünürde Seks ticareti, genellikle birini bir hizmeti sunmaya ikna etmek için güç, dolandırıcılık veya zorlama kullanmak olarak tanımlanan insan ticaretinin bir biçimidir.

Bu hikaye için görüşülen 25 kadının çoğu, kendilerine başka tür işler vaat edildiğini ancak fuhuşa sürüklendiklerini söyledi. Bazıları ise seks işçiliği yapmayı seçtiklerini ancak istismara uğradıkları, kazançlarının çalındığı ve kaçamadıkları durumlarda sıkışıp kaldıklarını söyledi.

BAE, 2006 yılında seks ticaretini suç haline getirdi ve kurumlar arası bir insan ticareti karşıtı panel kurdu ve hayatta kalanlar için barınaklar açtı. ABD Dışişleri Bakanlığı 2022’de BAE’nin insan ticaretiyle mücadele için “önemli çabalar” gösterdiğini ancak kilit alanlarda hâlâ yetersiz kaldığını söyledi – “savunmasız nüfusları insan ticareti göstergeleri açısından sürekli olarak taramamak, bu da bazı mağdurları yasa dışı eylem tacirleri nedeniyle cezalandırmış olabilir” onları göçmenlik veya ‘fuhuş’ ihlalleri gibi eylemlere zorladı.”

BAE İslam hukukuna uyuyor ancak fuhuş ve seks ticareti herkesin bildiği bir sır. Masaj salonu görünümündeki genelevlerin fotoğraflı ve WhatsApp numaralı kartvizitleri Dubai’nin pek çok bölgesinde dolaşıyor. Spa’lar, dans kulüpleri ve barlar seks işçileriyle dolu.

“Hiçbir zaman ona hiçbir kızı dövmesi talimatını vermedim, çünkü hiçbirini dövmek için nedenim olmadı.”

İnsan ticareti mağduru kadınlarla yapılan röportajlara ve BAE’de fahişelerin toplandığı noktalara yapılan ziyaretlere göre, cilt tonuna dayalı bir hiyerarşi BAE’nin seks endüstrisinde önemli bir rol oynuyor. Avrupa’daki açık tenli kadınlar genellikle daha zengin müşterilere hizmet veren üst düzey mekanlara kaçırılıyor.

Koyu tenli kadınlar genellikle ara sokaklara ve sokak köşelerine yönlendirilerek Güney Asya ve Afrika’dan gelen düşük gelirli göçmen işçilere seks sağlıyor.

Nijeryalı bir kadın, bir kaçakçı tarafından Dubai ile başka bir emirlik olan Abu Dabi arasındaki çölde bir açık hava genelevine götürüldüğünü anlattı. Kendisinin ve diğer kadınların kıyafetlerini çıkarıp yere sereceklerini ve erkeklerin saat 17.00’den 23.00’e kadar onlarla seks yapmaya geleceğini söyledi.

20’li yaşlarındaki Nijeryalı bir anne, bir tacirin kendisini ve diğer iki kadını BAE’yi oluşturan emirliklerden biri olan Ajman’daki bir otoparka götürdüğünü ve onları boyanıp tamir edilen araçların ortasında erkek müşterilerle seks yapmaya zorladığını söyledi. Gecenin sonunda tacirlerin tüm parayı aldığını ve onlara yiyecek alacak hiçbir şey kalmadığını söyledi.

Kadın, tacirden kurtulduktan sonra sokaklarda uyuduğunu ve yemek için yalvardığını söyledi. Nijeryalı bir hemşire onu kurtarıp eve dönmesine yardım etmeden önce neredeyse aklını kaybettiğini söyledi.

Abu Dabi silüetinin bir görünümü. Abu Dabi ve Dubai gibi yerlerdeki inşaatların büyük kısmı, BAE nüfusunun yaklaşık %90’ını oluşturan yabancı işçiler tarafından yapılıyor

BAE’nin seks endüstrisi, ülkenin kendine özgü demografisi ve ekonomisi tarafından şekilleniyor.

Nüfusunun neredeyse %90’ı başka yerlerden geliyor; çoğunlukla inşaat, konaklama ve diğer sektörlerde çalışan yabancı işçiler. Çoğu erkek ve yalnız geliyorlar. Sonuç olarak BAE nüfusunun %69’u erkektir. BAE’de yaşayan ve seks ticaretini izleyen iki eski diplomata göre hükümet, BAE’de kapsamlı gözetim uygulayarak ve erkek işçileri sakinleştirmenin bir yolu olarak yoğun seks ticaretine izin vererek bu demografik gerçeklerle başa çıkıyor.

Altın ve Merhamet

Fotoğrafçı ve insan ticareti karşıtı aktivist Thomas, 2019 Yeni Yıl Arifesinde Londra’ya dönmeden önce BAE’de bir günlük konaklama yaptı. Dubai’de bir süpermarkete giderken 19 yaşındaki Nijeryalı bir kadın ona yaklaşıp seks teklif etti.

Reddetti ancak ona kendi ülkesine dönmek isteyip istemediğini sordu.

Thomas, kendisinin ve diğer 22 kadının Christy Gold adında bir tacirin kontrolü altında olduğunu söyledi. Londra’ya döndüğünde, kalacak güvenli bir yer kiralaması için parasını gönderdi ve ardından Nijerya’ya bir uçak bileti ayarladı.

Thomas, Dubai’de mahsur kalan diğer kadınları kurtarmaya çalıştığını söyledi. Kurbanların kaçış ve seyahat masraflarını karşılamak için para toplamak amacıyla Onları Evlerine Gönder adlı bir kampanya başlattı. Thomas, birkaç ay içinde Gold veya BAE’de faaliyet gösteren diğer kaçakçılar tarafından kendi istekleri dışında alıkonulduklarını söyleyen sekiz kadının kurtarılmasına yardım ettiğini söyledi. Thomas’ın hesabı Nijeryalı insan ticaretiyle mücadele yetkilileri ve Thomas’ın kaçakçılardan kaçmasına yardım ettiği kadınlar tarafından doğrulandı.

Kendisi aynı zamanda Altın hakkında topladığı bilgileri Nijerya’nın kaçakçılıkla mücadele kurumu NAPTIP ile de paylaştı; bu kurum, kaçakçı olduğu iddia edilen kişileri tutuklayıp kovuşturabilir. Çabaları arasında Gold’un, Dubai’de işlettiği bir altın ticareti işletmesi aracılığıyla sattığı aslan şeklindeki altın kolyeler ve diğer mücevherlerin yer aldığı yüzlerce çevrimiçi gönderiyi görüntülediği Instagram hesabının takibi de vardı.

Mayıs 2022’de Nijeryalı insan ticaretiyle mücadele kurumunun yöneticisi Waziri-Azi’ye gönderilen bir e-postada Thomas, Gold’un “Dubai’ye kaçakçılık yaptığı” genç kadınların “sırtına inşa ettiği servetiyle gösteriş yaptığını” yazdı.

Gold’un geçmişi hakkında çok az şey biliniyor. Gold, Nijerya mahkemesine verdiği yazılı ifadede, 2009 yılında Dubai’ye gittiğini ve daha sonra mekik dokuyarak BAE’den altın, ayakkabı ve çanta alıp Nijerya’da satmaya başladığını söyledi.

Mağdurların mahkemede verdikleri ifadelere ve yapılan görüşmelere göre Gold ve arkadaşları, iş ve yeni hayatlar için çaresiz kalan Nijeryalı kadınları hedef alarak, onlara Dubai’deki kuaför salonlarında, restoranlarda ve diğer perakende satış işletmelerinde iş sözü verdi. Gold’un ortakları, BAE’ye seyahat etmek için Nijerya pasaportu ve turist vizesi almalarına yardımcı oldu.

Operasyonlarına ilişkin açıklamalar, Gold tarafından kaçırıldıklarını söyleyen beş kadından geliyor. Üçü ayrıntılı röportajlar verdi. Bu hikaye için görüşülen üç kadından ikisi, diğer iki kadınla birlikte Gold’un ceza davasında tanık ifadeleri sundu.

Bu makale için görüşülen üç kadının her biri, Gold ile çalışan işe alım görevlisi Mercy Ewere Owuzo’nun kendisine ulaşmasının ardından insan ticaretine maruz kaldıklarını söyledi.

Biri, Temmuz 2019’da Nijerya’nın en büyük şehri Lagos’ta bir mağazada çalıştığını ve Owuzo’nun Dubai’deki bir mağazada satış elemanı olarak çok daha fazla para kazanabileceğini söylediğini söyledi.

25 yaşındaki kadın, “Hiçbir soru sormadım çünkü bana genç kadınlara yardım etmeye çalıştığını söyledi ve ben de ‘O nazik bir insan’ diye düşündüm” diye hatırladı.

Owuzo’nun pasaport, uçak bileti ve BAE turist vizesi masraflarını ödediğini söyledi.

Dubai’ye vardıktan sonra Owuzo ile telefonda konuştuğunu ve Owuzo’nun kendisine bir mağazada iş olmadığını söylediğini söyledi. Bunun yerine vücudunu satmak için kulüplere, restoranlara ve otellere gidecekti. Kendisini BAE’ye getirdiği için kendisine borçlu olduğu 12.000 dolarlık borcunu ödemenin tek yolunun bu olduğu söylendi.

Üç kadın, Gold’un pasaportlarına el koyarak kendilerini kontrol ettiğini de söyledi. Daha sonra, rutin polis duraklarından veya otel ön bürolarından geçmelerini sağlayacak kadar orijinal görünen sahte pasaportlar yarattığını, ancak onları ülke dışına çıkarmaya yetmediğini söylediler.

Tanık ifadelerinden ve mahkeme belgelerinden Gold’un iddia edilen kaçakçılık ağının en üst düzey lideri olup olmadığı açık değil. Bu haber için görüşülen üç kadın, kendisinin önemli düzeyde otoriteye sahip olduğunu ve ağın operasyonlarıyla yakından ilgilendiğini, örneğin taleplerine uymamaları halinde cesetlerini Arap Çölü’nde bırakmakla kişisel olarak tehdit ettiğini söyledi.

Owuzo ona daha iyi bir iş sözü vermeden önce Nijerya’da kuaför olarak çalıştığını söyleyen üç kadından biri, “Ne zaman para getirmesek bizi dövüyorlar, vajinamıza biber, gözlerimize biber koyuyorlardı” dedi. – Dubai’de ücretli bir iş. “Birçoğumuzun yaraları vardı ama hastanelere götürülmedik çünkü bize ne yaptıklarını insanların bilmesini istemiyorlar.”

Bu kadınların üçü de Dubai’de Gold’un kontrolündeki iki yatak odalı bir dairede vakit geçiriyordu. Bir noktada, Gold’un bir yatak odasını işgal ettiğini, diğer odaya ise 18 kadar kadının sıkıştığını ve çoğunun yerdeki battaniyelerin üzerinde uyuduğunu söylediler.

Röportajlara ve mahkeme ifadelerine göre, cezalandırılmak üzere işaretlenen kadınların gönderildiği ve Gold’un infazcısı olan kardeşi Solomon’un onlara cinsel saldırıda bulunduğu ve yetersiz beslenen vücutlarını nargile hortumu, süpürge sopası veya diğer aletlerle dövdüğü yer burasıydı.

NAPTIP yetkilileri Solomon’un herhangi bir suçla itham edilmediğini söyledi. Gold mahkemede verdiği ifadede, Solomon’a Dubai’deki dairesinde kalan kimseye zarar vermesini asla emretmediğini söyledi.

“Hiçbir zaman ona hiçbir kızı dövmesi talimatını vermedim, çünkü hiçbirini dövmek için bir nedenim olmadı” dedi.

ICIJ ve Reuters Solomon’la bağlantı kuramadı.

NAPTIP’in baş savcılarından biri olan Victoria Oburoh, Gold ve Owuzo’nun birlikte çalıştığını doğruladı. Geçen yılın mayıs ayında NAPTIP, Nijerya’nın Delta eyaletindeki federal mahkemede Owuzo’nun seks ticareti suçlamalarıyla ilgili mahkumiyetini kazanmayı başardı. Oburoh, bu dava ile Gold’a karşı devam eden davanın “kardeş davalar” olduğunu söyledi.

Duruşması sırasında Owuzo’yu temsil eden bir avukat yorum yapmaktan kaçındı.

NAPTIP, mağdur olduğu iddia edilenlerden birinin onu Nijerya’da polise ihbar etmesi üzerine Gold hakkında soruşturma başlattı. Yetkililer Gold’u Nijerya’nın seks ticareti yasasını ihlal etmekle suçladı.

Yargıç onu kefaletle serbest bıraktıktan sonra, 3 Kasım 2021’de yapılması planlanan duruşmaya katılmadı. Avukatı, yargıca Gold’un “yatakta yarı ölü bulunduğunu” ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Hakim, Altın’ın tekrar gözaltına alınmasına karar verdi. Ancak NAPTIP yetkilileri, yetkililerin onu bulma şansının olmadığını söylüyor.

Christy Gold ortadan kaybolmuştu.

Dubai, zenginliği ve fütüristik gökdelenleriyle tanınır. Ancak şehrin bir de başka yüzü var: Spa’lar, dans kulüpleri ve barlar seks işçileriyle dolu. 

‘Beni hapse atın’

Bir muhabirin geçen Ağustos ayında ziyaret ettiği sırada, Dubai’nin kalabalık Deira bölgesindeki işçi sınıfı mahallesi Al Baraha’daki bir camide hoparlörler akşam namazını duyurdu.

Birkaç adım ötede, rengarenk peruklu ve dekolteli gece elbiseli genç kadınlar, günlük işleri olan erkeklere seks sağlamak için eski püskü binaların önünde sıraya girmişler. Bir binanın dördüncü ve beşinci katlarında Güney Asyalı erkekler merdivenlerde oturuyor, telefonlarında geziniyor, biralarını yudumluyor ve seks işçileriyle birlikte sıralarını bekliyorlardı.

Bu arada polis araçları yavaş yavaş bölgenin dar sokaklarında geziniyordu; bu, BAE yetkililerini Dubai ve diğer emirliklerde olup bitenler hakkında derinlemesine bilgilendiren polis ve gözetleme aygıtının bir parçasıydı.

Seks işçilerinden biri, Haziran 2022’de Gana’dan gelen genç bir kadındı. Kendisine hizmetçi olarak iş sözü verildiğini ancak kendisini bambaşka bir iş yaparken bulduğunu söyledi.

İşin getirdiği morlukları göstermek için elbisesini sıvadı.

“Birkaç gün önce hedefi tutturamadığım için yüzüme aldığım darbe ve tokat yüzünden gözlerim şişmişti” dedi. “Bunu bana yapan patronumdu.”

Ona, özgürlüğünü kazanmak istiyorsa yaklaşık 10.000 dolar borcunu ödemesi gerektiğini söylediğini söyledi.

“Nereye giderim? Ben ne yaparım?” diye sordu gözyaşlarına boğularak. Adını vermediği kaçakçının telefonunu ve pasaportunu aldığını söyledi.

İnsan tacirleri ve onların astlarının Afrikalı kadınları kontrol etmesinin bir başka yolu da, Afrika’nın geleneksel manevi inanç sistemi olan juju’nun gücünü kullanmaktır.

Seks kaçakçılığının hedefi olan kadınların, yurtdışında iş bulmalarına yardım etme sözü veren işe alım görevlilerinin emirlerini yerine getirmek için “juju yeminleri”, ciddi yeminleri etmeleri gerekiyor. Yemin törenleri kapsamında onlara çıplak soyunmaları, saatlerce diz çökmeleri ve başlarını döndürebilecek zararlı içecekleri yutmaları söyleniyor. İtaat yeminlerini bozmanın, üzerlerine yaralanmaya, ölüme, hatta aileleri için nesiller boyu talihsizliğe neden olabilecek bir lanet getirebileceği konusunda uyarıldılar.

Bu hikaye için röportaj yapılan kadınların çoğu, bazı törenlerin Nijerya’da, bazılarının ise BAE’ye geldikten sonra gerçekleştirilen juju yemini etmeleri gerektiğini söyledi.

Üç kadın, Gold’un ceza davasındaki tanık ifadelerinde, Gold’un iş ortaklarının Dubai’ye gitmeden önce kendilerinden Nijerya’da yemin töreni yapmalarını istediğini söyledi.

Gold tarafından kaçırıldığını iddia eden bir kadın, bir röportajda “Bizi juju sahibi olduğuna inandırıyor” dedi. “Yani kaçarsak delirebiliriz ya da ölebiliriz.”

Gold, mahkemeye verdiği ifadede bu tür törenlerin düzenlendiğini yalanladı.

Kadınlar, tacirlerinden kaçmak için gerçek şiddet tehditlerine ve dünya dışı sonuçlara göğüs gerdiğinde, genellikle Emirlik yetkililerinden çok az yardım aldıklarını söylüyorlar.

25 yaşındaki Ugandalı, çalışmak zorunda kaldığı Dubai’nin Deira bölgesindeki genelevden kaçtıktan sonra en yakın polis karakoluna gittiğini söyledi. Bir polis memurunun onu geneleve geri götürdüğünü ve pasaportun kendisine iade edilmesi için tacirle pazarlık yaptığını söyledi. Memur başka bir şey yapmadan oradan ayrıldı ve kaçakçının pasaportu tekrar geri aldığını söyledi.

Ancak BAE merkezli Ugandalı YouTube yayıncısı Nyondo Rozet’e ulaştıktan sonra tamamen kurtuldu. Rozet, eve uçak bileti için para toplayan, içinde bulunduğu kötü durumla ilgili bir video yayınladı.

“Birkaç gün önce hedefi tutturamadığım için yüzüme aldığım darbe ve tokat yüzünden gözlerim şişmişti. Bunu bana yapan patronumdu.”

Gana’lı genç bir kadın, kendisine Dubai’de hizmetçi olarak iş sözü verildiğini ancak fuhuşa zorlandığını söyledi.

Videoları öncelikle BAE’deki Uganda topluluğuna hitap eden Rozet, bir röportajda kendisini arayan bir kadının kaçakçı olduğunu söyleyerek videoyu kaldırması için para teklif ettiğini söyledi. Rozet, reddedince diğer kişilerin onunla iletişime geçerek videoyu silmezse zarar vermekle tehdit ettiğini ve ona “Hayatta kalamayacaksın” dediğini söyledi.

Dubai polisi olayla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki tarım kuşağında yaşayan 23 yaşındaki bir kadın, kendisi ve diğer altı kadının perdelerle ayrılmış çelik yataklarla dolu bir odaya kilitlendiği Abu Dabi’deki bir genelevden kaçtıktan sonra BAE polisinin kendisine yardım edeceğini düşündüğünü söyledi. Her gece yarım düzine erkekle seks yapmak zorunda kalıyordu.

Patronu sarhoş olup anahtarı kapıda bıraktığında kaçmıştı. Ancak Abu Dabi’nin Khalidiya bölgesindeki bir polis karakoluna girdiğinde bir polis memurunun ona “Geldiğin yere git” dediğini söyledi.

Yalvardığını söyledi: “Beni hapse atın!” Ama “bana sırtlarını döndüler. Ağlıyordum ama umursamadılar. ‘Afrika’nın canı cehenneme’ dediler.”

Halidiye’deki polis karakolu yorum talebine yanıt vermedi.

İade talebi

Yıllardır Nijerya ve diğer Afrika ülkelerinden gelen çok sayıda göçmen Avrupa’da iş ve yeni yaşamlar arıyor. Avrupa Birliği üyelerinin göçmenleri Akdeniz’in ana geçiş noktası olan Libya’ya geri itmesiyle göç yolları değişti. Avrupa’ya giden yol giderek kapandıkça, Afrikalı göçmenlerin sayısı giderek artıyor ve BAE’ye ve diğer zengin Arap ülkelerine yöneliyor.

NAPTIP savcısı Oburoh, insan ticareti vakalarının Avrupa ile bağlantısı olduğunda, oradaki hükümetlerin teşkilatın kaçakçıları yakalayıp kovuşturmasına yardımcı olacak bilgi ve işbirliği sağladığını söyledi. Ancak Nijeryalı insan ticaretiyle mücadele müfettişleri, BAE söz konusu olduğunda resmi bir işbirliğinin bulunmadığını söyledi.

NAPTIP, ülke içinde bazı hükümet yetkililerinin de insan kaçakçılığı yapmakla suçlandığı ve NAPTIP yetkililerinin söylediğine göre hüküm giymiş tacirlerin sıklıkla hapis cezasından kaçındığı bir ortamda faaliyet gösteriyor.

Nijerya hükümeti yorum talebine yanıt vermedi.

Mayıs 2022’de bir Nijerya mahkemesi, Gold ortağı olduğu iddia edilen Mercy Owuzo’yu beş yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme, yaklaşık 5.000 dolar para cezası ödeyerek onun hapisten kaçmasına izin verdi. Oburoh’a göre para, davadaki mağdurlara tazminat olarak dağıtıldı.

NAPTIP hukuk şefi Hasan Tahir’e göre Christy Gold ise gıyaben yargılanırken Nijeryalı yetkililer Dubai’den kendisini tutuklayıp iade etmesini istemeye devam ediyor.

Gold, Şubat ve Mart gibi yakın bir tarihte Dubai’deki fotoğraflarını Instagram’da yayınladı, ancak bu görüntülerin ne zaman çekildiği belli değil. Instagram hesabında hâlâ Nijerya’daki Christy Gold Jewelry Empire Ltd adlı işletmesinin müşterilerine sattığı mücevherlerin tanıtımını yapıyor.

Bir videoda, müşteri olduğu iddia edilen bir kişi parlak küpeleri ve kalın bir yüzüğü göstererek şöyle diyor: “Christy Gold, Christy Gold… Test edildi ve güvenilir… Beni nasıl iyi hale getirdiğini göremiyor musun?”

İnsan ticareti karşıtı aktivist Thomas, Gold’un Dubai’ye geri döndüğünü ve “müsrif bir yaşam tarzı” yaşadığını görmenin sinir bozucu olduğunu söylüyor.

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et