DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

China Homelife Turkey Fuarında Satılması yasak olan Elektronik Sigara Standları vardı.

17.09.2023
A+
A-

Özel Haber :Gökhan Gülmez

İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılan China Homelife Turkey Fuarına haber çekimleri yapmak için gittiğimizde 2 ayrı standda Türkiye Cumhuriyetinin Kanun ve Yasalarınca Satılması yasak olan Elektronik Sigara Standları olduğunu ve Yasak Elektronik Sigarayı Kapalı alan içersinde fuarı ziyaret eden vatandaşlar tarafından içildi.Kapalı alanlarda Elektronik sigara içmesi yasak olmasına rağmen Fuarı düzenleyenler veya orada bulunan güvenlik güçleri Elektronik sigara içmenin Türkiye de yasak olmasına rağmen Kanun ve yasaları uygulamadılar.

Daha az zararlı olduğu iddiasıyla 2000’li yılların başında ortaya çıkan elektronik sigara, pazarlama stratejisi olarak ‘masum’ gibi gösterilse de zararlı olduğu artık dünyada kabul görüyor. E-sigaraların satışı Türkiye’de yasak olsa da hala kolaylıkla satılabiliyor. Renkli ambalajları ve farklı aromalarıyla en büyük hedef kitle ise gençler

Elektronik sigarada aromatik tat oyunu

“Aromaların iki önemli işlevi var. Bunlardan bir tanesi tat veren maddeler. Bu tat veren maddeler asetaldehit miktarını yükseltiyor. Asetaldehit vücutta hücrelere zarar veren bir madde.

Nikotin ve asetaldehit yan yana olduğu zaman çocukların bağımlı olması çok kolay hale geliyor. Yani bu aromalar, nikotinin bağımlı tepkisi özelliğini nikotinle etkileşime girerek arttırıyor. İkincisi ise aromaların hoşa giden bir etkisi var. Bu da yeniden kullanma motivasyonu yaratıyor. Alıştıktan sonra yeniden kullanma motivasyonu yarattığı için kişiler madde kullanmaya devam ediyor.

Beyinleri öyle bir değişiyor ki bu değişimden sonra kullanmadıkları zaman konsantre olamayan, dikkatini toplayamayan, huzuru olmayan kişilere dönüşüyorlar. Yani elektronik sigara kullanmaya başlayan gençler kullanmadıkları zaman ders çalışmaları, öğrenmeleri bozulacak, keyifleri kaçacaktır.”

E-sigaralar güvenli midir?

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), çoğunlukla tetrahidrokanabinol (THC) içeren elektronik sigara kullanımına bağlı 2500’den fazla akciğer hasarı bildirmiştir. CDC ve Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), insanların özellikle arkadaş, aile veya çevrimiçi satıcılar gibi kaynaklardan THC içeren elektronik sigara sıvılarını ya da ürünlerini kullanmamalarını şiddetle tavsiye etmektedir.

Eğer bir elektronik sigara kullanıcısıysanız; öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi semptomlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sigaraya bağlı olduğu kadar nefes problemlerinin burundaki anatomik bozuklardan kaynaklandığı da bilinmektedir. Rinoplasti sonrası bu problemler genellikle ortadan kalkar. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, gecikmeden tıbbi yardım almalısınız.

Nikotin içeren e-sigaralar, ergenler, genç yetişkinler veya hamile kadınlar için güvenli kabul edilmez. Bunun dışında, özellikle yurt dışında elektronik sigara kullanımı, lise öğrencileri arasında çok yaygındır. Nikotin, çocuklarda ve genç yetişkinlerde, 20’li yaşların başlarına kadar beyin gelişimine zarar verebilir ve gelişmekte olan fetüsler için toksiktir. 

Sigara içmeyen genç ve yetişkinlerde, e-sigara kullanımı nikotin bağımlılığı riski taşımaktadır. Bu risk, e-sigaranın etkisi henüz bilinmeyen uzun süreli kullanımına veya sigaraya başlamaya yol açabilir.

Elektronik sigaraların, çok nadiren de olsa gözlenen başka bir riski ise arızalı e-sigara pillerinin, çoğunlukla piller şarj edilirken yangınlara ve patlamalara neden olmasıdır. Elektronik sigara kullanan kişiler, kullandıkları cihazların bu sonuçları doğurabileceğini de hatırlamalıdır.

Elektronik sigaralar sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir mi?

Elektronik sigaralar sigarayı bırakmak için FDA tarafından onaylanmamıştır. E-sigaraların insanların tütün kullanmayı bırakmasına yardımcı olup olamayacağını test etmek için yapılan çalışmalar, tutarsız sonuçlar doğurmuştur. Sınırlı araştırma, sigarayı bırakmak için sadece nikotin içeren e-sigaraların kullanılmasının, tıbbi nikotin replasmanlarının kullanımına kıyasla, kısa vadede etkili olabileceğini düşündürmektedir. Ancak sigarayı bırakmak ve kanıtlara dayalı tedaviler için e-sigara kullanmanın güvenilirliğini ve etkinliğini karşılaştıran yeterli kanıt yoktur. E-sigaralar sadece kanıta dayalı sigara bırakma tedavilerini denemek istemeyenlerde veya bu tür tedavilerle başarılı olamayanlarda uygun olabilir.

Elektronik sigaranın zararları nelerdir?

“Elektronik sigara zararlı mı?” sorusu çok net bir şekilde cevaplanabilir. Evet, elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Elektronik sigara 2006 yılında piyasaya çıktığı için uzun dönem kullanım etkileri hala bilinmemektedir. Yavaş yavaş akciğer hasarı veya kanseriyle olan ilişkisi gözler önüne serilse de klinik olarak bu kadar uzun süreli bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bununla beraber, elektronik sigaranın özellikle kalp, akciğer ve diş sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Aşağıda bu organlar üzerindeki zararları tek tek ele alınmıştır.

Elektronik sigaranın kalp üzerinde olası zararları

Ulusal Akademiler Basınından (NAP) 2018 tarihli bir rapor, nikotin içeren e-sigaradan bir nefes almanın kalp atış hızını arttırdığını dair önemli kanıtlar bulmuştur. Yazarlar ayrıca, e-sigaradan bir nefes almanın kan basıncını da arttırdığını gösteren, orta düzeyde kanıtlar göstermiştir. Yüksek nabız ve kan basıncı bilindiği üzere uzun vadede kalp sağlığını etkileyebilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma, e-sigara kullanımının inme, kalp krizi, anjina ve kalp hastalığı riskinde artış ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Elektronik sigaranın akciğer üzerinde olası zararları

Özellikle 2015 yılında yapılan bir çalışmada, aromalı e-sıvı içeren elektronik sigaraların hem fare, hem de insan akciğer hücreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. İki hücre tipi üzerinde de toksisite, oksidasyon ve iltihaplanma dahil olmak üzere bir dizi olumsuz etki bildirilmiştir.

2018 yılında yapılan başka bir çalışmada, hiç sigara içmemiş 10 kişinin akciğer fonksiyonları, nikotinli ya da nikotinsiz elektronik sigara içildikten hemen sonra değerlendirilmiştir. Araştırmacılar hem nikotinli, hem de nikotinsiz e-sigaranın, sağlıklı insanlarda normal akciğer fonksiyonunu bozduğu sonucuna varmıştır.

NAP’ın 2018 raporu; e-sigaraya maruz kalmanın, solunum sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair bazı kanıtlar olduğunu ancak elektronik sigaranın solunum yolu hastalıklarına ne ölçüde katkıda bulunduğunu anlamak için ek çalışmaların gerekli olduğunu bildirmiştir.

Akciğer sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler, ilerleyen yıllarda daha da ortaya çıkacaktır çünkü sigara gibi elektronik sigara da yavaş yavaş zararlı etkilerini gösterir.

Elektronik sigaranın diş sağlığı üzerine etkileri

Elektronik sigaranın ağız sağlığı üzerinde bir takım olumsuz etkileri olduğu görülmektedir. Örneğin 2018 yılında yapılan bir çalışmada, e-sigara aerosolüne maruz kalmanın, dişlerin yüzeyini ya da mine tabakasının üzerini, bakteri geliştirmeye daha yatkın hale getirdiği bildirildi. Araştırmacılar elektronik sigaranın çürük riskini artırabileceği sonucuna vardılar.

2016’da yapılan bir başka çalışmada elektronik sigara içmenin, periodontal hastalıkların gelişiminde bilinen bir faktör olan diş eti iltihabı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Benzer şekilde 2014 tarihli bir makalede, elektronik sigaranın diş etlerinde, ağızda ve boğazda tahrişi tetikleyebileceği bildirilmiştir.

Son olarak 2018’deki aynı NAP raporu; hem nikotin, hem de nikotin içermeyen e-sigaraların, sigara içmeyen insanlarda oral hücrelere ve dokulara zarar verebileceğine dair bazı kanıtlar olduğu sonucuna varmıştır. Bütün bunlar haricinde, elektronik sigara, içerdiği kimyasallarla oksidatif strese yol açıp hem hücrede, hem de DNA yapısında zararlara neden olabilir. Bu da kanser gibi hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilir.

Sigarayı bırakmak için e-sigara kullanırsanız, hedefinizin tüm tütün ürünlerini kullanmaktan tamamen vazgeçmek olduğunu unutmayın. Ayrıca, nikotin ve geleneksel sigara içeren e-sigaraların ikili kullanımı kesinlikle önerilmez.

Sigarayı bırakmak için yardım arıyorsanız, bu amaç için güvenli ve etkili olduğu gösterilen FDA onaylı ilaçlar bulunmaktadır. İlaç ve danışmanlık kombinasyonunun sigarayı bırakmada en iyi sonucu verdiği gösterilmiştir. Sigarayı bırakmak için sağlık bakanlığının başlattığı http://birakabilirsin.org/ adresini ziyaret edebilir, aile hekimlerinize sizi yönlendirmesi için danışabilirsiniz.

Elektronik sigaralar ya da e-sigaralar, sigarayı bırakmayı isteyenler arasında giderek popülerleşen bir nikotin alma yöntemidir. Bununla beraber, yapılan araştırmalar elektronik sigara kullanmanın sigarayı bırakmada yardımcı olup olmadığını henüz ispatlamadığı gibi, elektronik sigaranın sağlığa zararlı etkilerini de, her geçen gün açığa çıkarmaktadır. Bu yazıda, sizler için elektronik sigara zararları derlenmiştir.

Patlama ve yangın riski

E-sigaraların gerek kullanım gerekse şarj esnasında patlamaları sonucu, zaman zaman, çeşitli yangın ve yaralanma ile sonuçlanan olaylar meydana gelmektedir.

Diğer endişeler

E-sigara karşıtı bazı gruplar, e-sigaranın toplumda sigaraya karşı oluşmuş negatif bakış açısını olumlu yönde değiştireceği, sigarayı yeniden “normalleştireceği” endişesini dile getirmektedir.Ayrıca aromalı e-sigaraların çocukları sigaraya alıştıracağından endişe edilmektedir.

British Medical Association (Britanya Sağlık Birliği) halka açık yerlerde e-sigara kullanımının yasaklanmasını istemektedir

USPSTF tarafından yapılan bir bilimsel araştırma ile ise geleneksel sigara bağımlılığını bırakmada e-sigara’nın yararından çok zararı gözlenmiştir. Bu çalışma sonucu deneklerin yüzde 28’inde günlük sigara tüketiminin arttığı görülmüştür.

Prof. Dr. Sezer’e göre elektronik sigara kullanımı ABD’de ciddi bir oranda. ABD’nin sigarayla mücadelede başarılı bir ülke olduğunu vurguluyor. Son 50 yılda sigara içme oranlarını yüzde 50’den yüzde 12’ye düşürdüklerini dile getiriyor. Ancak elektronik sigarada durumun vahim olduğu görüşünde:

“Çocuklar arasındaki elektronik sigara salgınında 3-5 yıl içinde lise öğrencilerinin yüzde 30’u son bir ayda elektronik sigara kullanmış çocuklara dönüştü. Yani çocuklarda elektronik sigarayla bir nikotin salgını başladı. ABD hala bununla mücadele ediyor.”

Türkiye de “Üniversite öğrencilerinde yapılmış iki çalışma var. Son bir ayda kullanma oranı yüzde 3 görünüyor. Bunu ABD ile karşılaştırdığımız zaman oran oldukça düşük. Elektronik sigara bazı ülkelere hızla girebilmiş durumda. Ülkemiz elektronik sigaraya karşı kapılarını çıkışından itibaren kapattığı için belki biz yüzde 3’te kaldık.”


Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et