DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Ada Dostları Derneği Bildiri yayınladı.

13.07.2023
A+
A-
ADALARIN MİLLİ PARK OLMASI GEREKLİLİĞİNE, PLAJLARA, ADALAR’DAKİ KİRLİLİĞE ve KONTROLSÜZ KALABALIĞA İLİŞKİN AÇIKLAMAMIZDIR.
Doğayı, tarihi ve kültürel mirası korumak ve tanıtmak, çevre kirliliğine karşı mücadele etmek, sanat ve kültür alanında çalışmak, turizmi desteklemek ve ortak değerleri yaşatarak çoğaltmak derneğimizin ana misyonudur. Adalar’ın SİT Alanı statüsünün korunması süresiz bir hedeftir. Adalar kıyı dantelasının korunması, deniz temizliği, halkın denizden faydalanması ve Adalardaki orman alanlarının Milli Park statüsüne alınması derneğimizin kuruluş amaçlarındandır.
Adalardaki kalabalığın ve kirliliğin bir İstanbul’a bakan yönü, bir de Adalar ilçesine dair yönü var. İstanbul’un dört yanı deniz, ortası Boğaz ama denize girecek yer neredeyse kalmadı. Bu da Adalar’a akına yol açıyor. Ne var ki, sadece bir takım “özel” plaj işletmecileri bu akını kazanca dönüştürüyor. Kazanç işletmeciye, çöp ve pislik ise belediyeye ve Ada halkına kalıyor.
Oysaki Adalara gelen herkes belli bir para ödeyerek ilçeye girebilmeli, toplanan para belediye bütçesine aktarılarak sorunların çözümü için harcanmalıdır. Adalara yolcu taşıyan vapur ve motor ücretlerinden belli bir oranda kesinti yapılarak Adalar Belediyesine verilmelidir. Kazanç belediye bütçesine yönelmediği gibi, buraya gelenlerin ortaya bıraktığı, saçtığı her tür artık ve atık ilçeye ek yük ve maliyet olarak kalıyor!
Bir başka yakıcı sorun, bayramlarda ulaşımın ücretsiz olmasıyla Ada’ya akıl almaz boyutlarda ziyaretçi akını. Çöp, kirlilik bir yana, can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bir durum. Ücretsiz ulaşımla İstanbul’un dört bir yanından insanlar buraya geliyor. İstanbul’un çeperlerindeki yerli halkın yanı sıra Asya ve Afrika’nın derinliklerinden İstanbul’a sığınmış, atölyelerde, şurada burada gün yüzü görmeden çalışan, yaşayan çoğu genç insan da “tatil günleri” adeta “cennet”e; Ada’ya koşuyor. Ada, adeta herhangi bir kayda kurala bağlı olmaksızın her tür serbestliğe sahip olunan yer olarak görülüyor. Dini ve Ulusal Bayram tatillerinde ulaşımın ücretsiz olması uygulamasından Adalar ilçesinin istisna tutulmasını Adalar Kent Konseyi 2022 yılında önermiş, Adalar Belediye Meclisi tüm partilerin katılımı ve oybirliği ile kabul etmiştir. İBB Meclisinin bu konuda karar alması beklenmektedir.
Ada sokakları ve caddeleri gibi ormanlarımız da korkunç bir pislik içinde. Pislik içinde yaşamaya mahkûm değiliz.
Burası güya sit alanı!
Doğal dokunun koruma altında olması gerekiyor. Şu anki durumda bu kimsenin umurunda değil. Bu sahipsizlik ve kayıtsızlık altında hiçbir şeyi korumak mümkün değil. Adalar’da kurulu en eski STK olan Ada Dostları Derneğimizin tüzüğünde de yer alan, “Adaların milli park ilan edilmesi” önerisi bir an önce uygulamaya konarak ilk adım atılabilir.
Anayasaya açıkça aykırı şekilde Türkiye’nin diğer sahillerinde de yaygınlaşmaya başlayan, çoğu ruhsatsız plajlara Deli Dumrul gibi giriş ücreti alınması uygulamasına karşı önlem alınmalı, yasa dışılığa son verilmelidir. Halk için olduğu gibi yerel yönetim cephesinden de kamu yararı gözetilmelidir.
Adalıların denize ücretsiz olarak girememesi ise yıllardan beri konuşulan ama çözülemeyen ekstra bir garabettir. “Adalıları deniz ile buluşturacağız” diye yönetime gelenlerin de bu sorunu çözmedikleri ortada. Günübirlikçilerin yanı sıra esnaf ve yerel halkın çöpünü yerlere atması önemli bir sorun, çöp tenekesi olduğu halde yerlere çöp atılıyor. Caydırıcı önlemler ve ceza uygulanması gerekir. İdari para cezalarının uygulanması için polis ve zabıta görevini yapmalıdır.
Yerel yönetime büyük görev düşmektedir: İlçenin sorunlarını çözemeyecek olanlar göreve gelmemeli, yönetime aday olanlar sorunları bilerek aday olmalı, göreve geldikten sonra da sorunu çözmelidir. Turist sayısının çok olması nedeniyle sorunların çözülemeyeceği yönünde peşin bir ön kabul ile hareket edilmesi ve vurdumduymazlık kabul edilemez.
ADA DOSTLARI DERNEĞİ
AdaDostlarıDerneği,
Adalar ,Büyükada ,Heybeliada ,Burgazada, Kınalıada ,SedefAdası ,,AdaDostları, AdalarKaymakamlığı ,AdalarBelediyesi, AdalarKentKonseyi, , AdalarOrmanİşletmeŞefliği  , İBB , İBBAdalarKoordinatörlüğü

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et