DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Korsan Hükümet mi? Türkiye ve Azarbaycan Tanıyormu ?

09.09.2022
A+
A-

İLK TANIYAN TÜRKİYE OLDU İDDİASI

Öne sürülene göre bu devleti tanıyan ilk ülke de Türkiye olarak kayıtlara geçti. Peki, işin aslı nedir, gerçekten böyle bir devlet kuruldu mu ve Türkiye tanıdı mı?

Öncelikle şunu söylemek lazım; ne böyle bir devlet kuruldu ne de Türkiye Cumhuriyeti’nin bu devleti tanıdığına yönelik bir kararı var.

RESMİ AÇIKLAMA YOK

Mesele ile alakalı şimdilik resmi bir açıklama ya da mesaj ise yok. Bu sebeple Türkiye’nin yeni kurulduğu iddia edilen bu devleti tanıdığına yönelik de bir bilgi yok. Türkiye’nin onu resmi olarak tanıması için devlet kararı lazım. Şimdilik böyle bir karar yok.

WHATSAP HABER İHBAR HATTIMIZA BİR TELEFON GELDİ !…..

Çarşamba günü Whatsap haber ihbar numaramızdan bir vatandaşımız arayarak telefonda direk olarak bana Cesur Haber Gökhan Gülmez bey efendi ” Ankarada 8 ci Türk Devletinin açılışı var ama siz Cesur Haber Gökhan Gülmez Kameranızla birlikte açılışta yoksunuz ” diyerek birazda alaycı bir şekilde Konuşunca, Bende Hangi Türk Devletinin Ankarada açılışı var diye sordum.

Verilen cevapta ” Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti ” denilince Ben böyle bir Ülke,Devlet veya Hükümet yok diye biliyorum. dedim.

Göyçe-Zengezur da Benim biliğim Azerbaycanın Ermenistanla yaptığı savaş sonrasında Tekrar geri alınan Dağlık Karabağ ın oradaki koridor olarak biliyorum deyince. Evet abi tamda dediğin yerde yeni Bir Türk Devleti kuruldu haberin yok mu ? diye sorunca bende Haberim yok. Her şeyden haberim olmasınada zaten imkanım yok diye cevap verince .

Tamam abi senin bilmediğini tahmin ettiğim için sana bilgiyi ben vereyim hatta sana Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkan yardımcısı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını kart vizitini Whatsaptan atıyorum diyerek telefenunu kapattı.

Bende aldığım bu bilgiyi teyit etmek için hemen Googla ve sosyal medyada araştırma yaptığımda 3 veya 4 tane ufak çaptaki internet sitelerinde yayınlanan 8 ci Türk Devleti Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti kuruldu diye haberlerini okuyurken ,Whatsap Haber ihbar hattımnızın birden mesaj sesi geldiğini duyunca hemen Whatsabımıza baktığımda,az önce arayan kişi bana Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Cumhurbaşkan Yardımcısı Mehmet Ali Arslan‘nın kart vizitini yolladığını gördüm.

Cumhurbaşkan Yardımcısı Türk Cumhuriyeti vatandaşı Mehmet Ali Arslan’ nın kart viziti

Cumhurbaşkan Yardımcısı Mehmet Ali Arslan‘nın kart viziti çok işime yaradı çünkü kardvizitin üzerinde iletişim kurmamı sağlayacak telefon numaraları yazılıydı.Derhal araştırmacı,soruşturmacı gazetecilik refleksimle Kardvizidte yazılı olan cep telefonu numarasını aradım.

Aradığım numara çalıyordu ama cevap veren yoktu.Bende bir kaç kere üst üste aramam neticesinde telefon açıldı ve bende açılan telefona Alo dememden hemen sonra Sayın Mehmet Ali Arslan bey ilemi görüşüyorum demem üzerine Telefona çıkan kişi ben Cumhurbaşkanı Yardımcısının danışmanıyım demesi üzerine önce Telefona Bakan Kişiye acele olarak kendimi tanıtarak Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti diye yeni bir Türk Devletimi kuruldu mu ? diye sormam üzerine  Evet abi şu anda Ankara’da Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Ankara İletişim ofisinin açılışını gerçekleştiriyoruz ” dedi.

Açılışada Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Cumhurbaşkanımız Rizvan Talibov‘ ve Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Bakanları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Cumhurbaşkanı yardımcısı Mehmet Ali Arslan’ın katılımıyla gerçekleştiriyoruz bilgisini verdi.

Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Ankara İrtibat Bürosu’nun açılışı Çankaya Beştepe Mahallesinde gerçekleşti. Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov ise “Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin baş şehri Ankara’da ilk temsilciliğini açıyor olmasının devletim ve milletim adına mutluluğunu yaşıyorum ” dedi.

Telefonla yaptığım ropörtajda Cumhurbaşkan yardımcısı Mehmet Ali Arslan’ın danışmanı Türkiye ve Azerbaycan devletleri bilgisi dışında gayri resmi olarak açılışı yapıyoruz açıklamasında bulundu.

Haberde İsimleri geçenler bizimle iletişime geçerek Basın Ahlak İlkeleri gereğince Cevap Haklarını her zaman kullanabilirler.

Basın Halkın Müşterek sesidir. Biz haberciyiz bizim Ülkemize ve Milletimize karşı görev ve sorumluluğumuz belgeli olarak ve Türkiye Cumhuriyetinin kanun ve yasalarına uyarak haber yapmaktır.

Biz Kanun ve yasalara uyarak tamamen tarafsız olarak habere konu olan durumları araştırırız belgelendiririz ve haberi yaparak yayınlarız. Amacımız kimseyi eleştirmek değildir.Haberde isimleri geçen her kes bizi arayarak CEVAP HAKLARINI kullanabilirler.

Batı Azerbaycan Topluluğu Başkan Yardımcısı ve Azerbaycan milletvekili Hikmet Babaoğlu’nun terör oluşumu olarak nitelediği sözde cumhuriyet merkez olarak Türkiye’yi seçti. Azerbaycan kökenli Rızvan Talibov’un başkan olduğu sözde Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti’nin başkan yardımcısıysa Hizbullah davasından 12 yıl hapis yatan Batmanlı  Mehmet Ali Arslan.

Azerbaycan tarafının ihanet projesi olarak nitelediği sözde cumhuriyet İran’ın Azerbaycan’ı yıpratma ve sabotaj aracı olarak görülüyor. Zengezur’un gasp edilmiş Azerbaycan toprağı olduğunu vurgulayan Azerbaycan milletvekili Babaoğlu,’Biz zaten bölgedeki haklarımızı Batı Azerbaycan Topluluğu olarak resmi platformlarda sürdürüyoruz. Bu korsan cumhuriyet ilanını bizim birliğimize yönelik açık bir tehdit olarak değerlendiriyoruz. Üstelik bu işin başındaki isim dolandırıcılıktan dört yılı aşkın hapis cezasına hüküm giymiş birisi.  Zengezur’a dair müstakil devlet iddiası milli birliğimizi hedef alan topyekun bir sabotaj girişimidir. Üstelik bu işe kalkışanlar 44 günlük mücadele döneminde savaşımıza destek vermeyen kişiler.Faaliyetlerin Türkiye merkezli olarak yürütülüyor olmasını da iki kardeş ülkenin arasını açma art niyeti olarak görüyoruz,’diye konuştu.”

Gazetenin haberinde Göyçe-Zengezur başkan yardımcısı Batmanlı Arslan’ın ilk dış ziyaretini Kuzey Irak Kürt bölgesine yaptığı ve orada Kürdistan İslami Partisi Lideri Mamusta Ali Bapir’le görüştüğü vurgulanıyor. Haberde ayrıca Arslan’ın halen kendi kurduğu Osmanlı Teşkilatı Başkanlığını sürdürdüğüne de dikkat çekildi.

Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti’nin kurucuları kimlerdir?

Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov‘un imzaladığı  atamalar da Türk medyasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov’un Uluslararası ilişkiler ve iktisat yardımcısı görevine Nusret Yahyabeyler getirildi. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde vazifeli Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı yönetim başkanlığına Bülent Özgül, Cumhurbaşkanı vitse prezident’i görevine Erdal Antakyalı, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine İsmet Kavruk, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Cengiz Çiçek, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Ahmet Erdoğan, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Ragıp Taygan, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Sadullah Hasoğlu, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine Necmettin Çelik, Cumhurbaşkanı yardımcısı görevine ve Dışişleri Bakanlığı görevine Mehmet Ali Arslan, Sağlık Bakanlığı görevine Rövşan Celilov‘un atamaları yapılmış.

Türk koridoruna sabotaj

Ermenistan ile yapılan savaşın ardından, Batı Azerbaycan’da “Göyçe Zengezur Cumhuriyeti” kuruldu. Azerbaycanlı milletvekili Hikmet Babaoğlu “Bu korsan cumhuriyettir” diyerek tepki gösterdi.

Türk koridoruna sabotaj

Zengezur’un gasbedilmiş Azerbaycan toprağı olduğunu vurgulayan Azerbaycanlı Milletvekili Hikmet Babaoğlu “Biz zaten bölgedeki haklarımızı Batı Azerbaycan Topluluğu olarak resmî platformda sürdürüyoruz. Bu korsan cumhuriyet ilanını bizim birliğimize yönelik açık bir tehdit olarak değerlendiriyoruz. Üstelik bu işin başındaki isim 4 yılı aşkın dolandırıcılıktan hüküm giymiş birisi. Zengezur’a dair müstakil bir devlet iddiası bizim millî birliğimizi hedef alan topyekûn bir sabotaj girişimidir. Üstelik bu işe kalkışanlar 44 günlük mücadele döneminde savaşımıza destek vermeyen kişiler. Biz şu an Türk dünyasının bağlantısını sağlayan koridor hayata geçsin diye olağanüstü çaba sarf ederken orada cumhuriyet ilan etmek apaçık bir provokasyondur. Buna ek olarak bu şahıs ve çevresindekiler her fırsatta sınırların değişmemesi gerektiği gibi dış odakların söylemlerini dillendiren kişiler. Faaliyetlerin Türkiye merkezli yürütülüyor olmasını da iki kardeş ülkenin arasını açma art niyetinin göstergesi olarak değerlendiriyoruz” dedi. Babaoğlu ayrıca korsan cumhuriyetin sözde yardımcısı tarafından ilk ziyaretin Kuzey Irak’a yapılmasında manidar olduğunu söyledi ve “Irak’ta Kürdistan İslami Partisi lideri Mamusta Ali Bapir diye birisi ile bu şahıs ne konuştu?” diye sordu. Hikmet Babaoğlu, Zengezur’da İran destekli korsan bir Kürt yapılanması kurulma amacı tehlikesine dikkat çekti.

YASA DIŞI GİRİŞİM

Batmanlı Arslan’ın bir diğer yönü ise kendi kurduğu Osmanlı Teşkilatı Başkanlığı görevini sürdürüyor olması. Azerbaycanlı gazeteci Oktay Hacımusalı, para kaynağı hâlen tespit edilemeyen sözde cumhuriyetin neden Kuzey Irak’ı ziyaret ettiğinin araştırılması gerektiğini söylüyor. Şahıslar ve proje konusunda İran etkisine dikkat çeken Hacımusalı “Türk dünyasının birliğinden rahatsız olan tek bir ülke var o da İran. Şu an yürütülen faaliyetler de aynı çizgide devam ediyor. Azerbaycan yakın dönemde Ermeni tarafına yüklü miktarda tazminat davası açacak. Ermenilerin bu zararı maddi tazmin edememesi hâlinde toprak vererek anlaşma yoluna gidilecek. Bu sahte cumhuriyet ve benzeri girişimler işte o süreci baltalama amaçlı faaliyetler olarak görülmeli. Üstelik bu sahte cumhuriyetin marşlarını yazan isimler, onlara sosyal medyadan verilen kişi ve kurumlara bakıldığında kime, neye hizmet ettikleri çok net anlaşılabiliyor” şeklinde konuştu.

Sözde cumhuriyetin başkan yardımcısı Mehmet Ali Arslan başta Batman olmak üzere bölgede birçok kişi ve kuruma farklı vaatlerde bulunduğu öne sürüldü. Erdoğan ile sürekli görüştüğü, resmî kurumlardan tam destek aldıkları gibi ifadeler kullanan Mehmet Ali Arslan gösterişli açılışlar ve maliyeti yüksek bina ve diğer etkinlikleri ile ilgili para kaynaklarının kim olduğu ise bilinmiyor.

Gazetemizin konuştuğu resmî makamlar şu ana dek tespit edilen illegal bir durumun ortaya çıkmadığını, bu cumhuriyet ilanının devlet nezdinde hiçbir karşılığının olmadığını, Azerbaycan – Türkiye ilişkilerine ya da bölgede farklı rahatsızlıklara sebep olması durumunda resmî olarak müdahale edebileceği yönünde bilgi verdi.

-Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Bayrağı

Adamlar herşeyi düşünmüş. Azerbaycan bayrağının renklerini taşıyan Göyçe – Zengezur bayrağının üst bölümündeki turkuaz, Türklüğü, kırmızı, uygarlığı temsil ederken, bayrağın altında bulunan yeşil renk ise İslamiyeti ifade ediyormuş.

Bayrağın solunda ek bir simge var. Elinde kılıcı olan bir aslan ve hemen sırtından doğan bir güneş. Bayrakta yer alan aslan ve doğan güneş simgelerinin neyi veya neleri sembolize ettiğine dair bir açıklama şimdilik yok. Ama ben söyleyeyim bu aslan Birleşik Krallık/ İngiltere’nin kraliyet armasında yer alıyor.  Güneş  sizce neyi sembolize ediyor? 1914’te başlayıp dört yıl süren Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda ise Britanya İmparatorluğu, 35 milyon kilometrekare ile en geniş sınırlarına ulaştı. Dünyanın dörtte biri, yani 458 milyon insan İngiltere’nin egemenliği altındaydı. Sınırları o kadar genişti ki, doğuda Hindistan’dan batıda Amerika’ya kadar sahip olduğu sömürge devletlerinin birinde güneş batmadan, diğerinde doğuyordu. İşte tam olarak bu nedenle de İngiltere’ye “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” deniliyordu. Bu güneş o güneş işte.

Rizvan Talibov kimdir?

Rıza Vasıf oğlu, Rızvan Talibov, Batı Azerbaycan‘ın Karakoyunlu vadisine bağlı Çambarek ilçesine bağlı Yanigpeya köyünden. Azerbaycanlı bilim insanı ve devlet görevlisi. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet göç servisi vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Başkanı, üçüncü derece devlet göç servisi Danışmanı, Siyaset Bilimi alanında doktora. Batum Devlet Üniversitesi‘nden fahri doktor. Siyasi ve sosyolojik Bilimler üzerine çalışmaların yazarı, Bakü Devlet Üniversitesinde “Uluslararası İlişkiler ve ekonomi” bölümünde Doçent. “Uluslararası İlişkiler sisteminde Asya ülkeleri” ders kitabının yazarlarından biri.

İngiliz ekolünden kraliyetin adamı

Rızvan Talibov 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan kendi isteğiyle istifa etmiş ve Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladıktan sonra 2013 yılında İngiltere Oxford Üniversitesi’nde said Business Schooldan mezun olmuş. 2014 yılında İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi‘nde yüksek lisans derecesi aldıktan sonra 2015 yılında doçent unvanını almış, 2015‘ten  sonra  uzun süre devlet göç hizmetinde çalışmış. Ama şimdiki yönetim nezdinde muteber sayılmaz. Rıza Talibov, Hazarın Sultanı Mihriban Aliyeva’yı günahı kadar sevmeyen, Bakü’deki iktidar savaşlarına Londra adına katılan, İlham Aliyev’in ablası Sevil Aliyeva’nın,  Bakü’deki  temsilcisi sayılan Ali İnsanov’un ekibinden.

2005 yılında Ali İnsanov‘un tutuklanmasıyla ilgili olarak, “Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği adlı sözde bir örgütün kurulduğunu duyurdu ve ilk görevi Ali’yi Koruma Komitesi’ni “yaratmak” ve başkanlık etmekti. Sözcülüğünü üstlendiği Ali İnsanov,  Azərbaycan Respublikası Prezidenti  İlham Aliyev’e darbe girişiminde bulunmakla suçlanmıştı.

Sevil Aliyeva, daha önce İlham Aliyev’e darbe girişimi ile itham edilen, 1946 Ermenistan doğumlu eski sağlık bakanı ve Azərbaycan Respublikası Prezidenti Haydar Aliyev‘in özel doktoru Ali Binnatoğlu Insanovun hapse atılması sırasında kardeşini eleştirmekten kaçınmamıştı. Nitekim iki kardeşin arasındaki gerginlik Bakü’deki bir açılışta doruğa çıkmıştı. 22 Mart 1946’da Ermeni SSR’sinin  Noyemberyan  ilçesinin Lambali kasabasında doğan Ali Binnatoğlu Insanov‘un anne tarafı Sovyet Almanı. Insanov’un eşi de Alman ve oğlu Vidadi kızı ise Stelen Aylu ismini taşıyor.

Insanov’un annesi, eşi ve  patentini aldığı, sattığı Alman ilaç şirketleri üzerinden Almanya ile güçlü bağlantıları var. Ali Insanov, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde 20 Ekim 2005 parlamento seçimlerinin arifesinde sahte güç ele geçirme ve isyanlara hazırlık suçlamasıyla tutuklandı. Daha sonra resmi ve ekonomik suçlarla suçlandı ve 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Ali Insanov’a yönelik suçlamaların yanlış olduğu, soruşturmanın önyargılı olduğuna ve davaların haksız olduğuna ve Avrupa Sözleşmesinin 3. maddesi uyarınca ağır işkenceye maruz kaldığına karar verdi.

Azerbaycan hükümeti, 10.000 avro para cezasına çarptırıldı ve Ali Insanov’un serbest bırakılması önerildi. Ancak, Azerbaycan makamları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin kararına uymadı. ABD Kongresi, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi‘nin talebi üzerine 16 Mart 2019‘da serbest bırakıldı.14 yıl hapis yatmış Ali Insanov, uluslararası kuruluşlar tarafından “siyasi tutuklu” olarak tanındı. Avrupalıların kahramanı oldu. Ali Insanov, 2019 yılında kurduğu muhalefetteki Hakk Adalet Partisi’nin başkanlığını yapıyor.

Londra’da mukim Sevil Aliyeva‘nın Azerbaycan’daki siyasi çalışmalarının ayağını Ali Binnatoğlu Insanov oluşturuyor. Mesela eski parlamento başkanı Rasul Guliyev, eski devlet katibi Lale Şevket, Haydar Aliyev’in danışmanlarından Eldar Namazov bu muhalefet cephesinin esas aktörleri.

Holiganlıkla suçlanan (Ceza Kanunun 221.2. maddesi) Rıza Vasıf oğlu, Rıza Talibovmahkeme kararıyla 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bu süreyi cezaevinde geçirdi. 9 Mayıs 2020’de, bir grup insanın sözde “İrevan-Türkiye Cumhuriyeti“nin kurulduğunu açıklamasından yaklaşık bir yıl sonra, 10 Mart 2021‘de R. Talylibov, ‘Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği’nin bir toplantısını yaptı. “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti nin kurulduğunu ve kendisinin de “cumhurbaşkanı” olduğunu açıkladı.

İpliği pazara çıkan R Talibov ve sözde cumhuriyetine tepkiler…

R. Talibov‘un Londra icazetli, Tahran onaylı Cumhuriyet kurma macerasına ilişkin olarak  ilk tepki “Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği”ndeki çalışma arkadaşlarından geldi. Õrgüt üyeleri, protesto bildirisi yayınlayarak şu açıklamayı yaptı:

Rizvan Talibov’un Ali Meclis adına bir karar yazıp bunu “devlet” ilan etmesi siyasi bir dolandırıcılık olarak kabul edilmelidir. ve QAGB başkanlığı görevinden uzaklaştırılmalıdır. Aynı zamanda, o ve oğlu, Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği’nin kuruluşundan çıkarılmalıdır.”

Konunun maceralı olması Batı Azerbaycan Topluluğunun da açıklama yapmasına neden olmuştur. Açıklamada, “Son dönemde ‘Göyça-Zangazur Cumhuriyeti’ adı verilen kurum adına çeşitli sorumsuz paylaşımlar yapıldı. Batı Azerbaycan Topluluğunun bu konuda çok sayıda başvuru aldığını göz önünde bulundurarak, Batı Azerbaycan Topluluğunun “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti” adlı bir kurumu tanımadığını, onunla hiçbir bağlantısının olmadığını ve bu tür eylemleri kendi kendine kabul ettiğini bildiririz. tarihi topraklarımıza güvenmek kabul edilemez ve zararlıdır. Batı Azerbaycan ile ilgili herhangi bir bilginin doğruluğunu sağlamak için tüm medya temsilcilerinden Batı Azerbaycan Topluluğu ile iletişime geçmelerini rica ediyoruz. R. Talibov’un bu tür maceraperest eylemleri bir an önce engellenmeli ve Türkiye’deki bu kişilerle ilişkileri ve bu ilişkilerin aracıları ivedilikle araştırılmalıdır.

Batı Azerbaycan Özgürlük Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Valiyev, “Yeni Müsavat” gazetesine Azerbaycan ile Ermenistan arasında Zengezur Koridoru, Karabağ’ın kaderi konusunda çok ciddi süreçlerin yaşandığı bir dönemde, bu fikrin ortaya çıktığını söyledi. Batı Azerbaycanlıların evlerine döndürülmesi ve statü verilmesi soruları gündeme getiriyor. Rizvan Talibov’un yarattığı serüven, Azerbaycan’ın doğru çalışmasını engelleyebiliyor, gelecekte de beklenen ciddi bir süreç: “Bu nedenle, Rızvan Talibov’un bilerek veya bilmeyerek kişisel çıkarları için, bilerek veya bilmeyerek PKK’nın, İran’da bazı çevrelerin ve uzantılarının ağına düşen “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti” ilan ederek Azerbaycan devletinin stratejik planlarına saldırıyor. Bu nedenle devletimizin ilgili kolluk kuvvetleri bu şahıs hakkında çok ciddi hukuki tedbirler almalıdır.”

İlginç şeyler oluyor!. İran ve Irak Kürtleri ile işbirliği…

Bu yılın 24 Temmuz’unda Rızvan TalibovTürkiye’nin Batman kentinden Mehmet Ali Arslan adlı bir kişiyi “başkan yardımcısı” olarak atamış ve onu Kürdistan İslami Cemaati’nin (Komal) / Kürdistan İslami Partisi lideri Mamusta Ali Bapir ile müzakereler için Irak’a göndermiş.

Kürdistan İslami Adalet Partisi” başkanı ile yapılan müzakerelerin Zengezur’un bağımsızlık davasına ne gibi katkısı olabilir. Anlaşılan bu sürece yapay şekilde önem vererek ve istenmeyen unsurları ortaya koyarak fikrin coğrafyasını daha da genişletmeyi amaçlıyor.

Ankara‘da “Göyçe-Zangezur Cumhuriyeti“nin ilk bürosunun açılması, Mehmet Ali Arslan‘ın açılışta Zengezur Osmanlı topraklarını ilan etmesi de zarar verici ve istenmeyen iddialardır. Türkiye’de R. Talibov’un “cumhurbaşkanlığı yardımcısı” olan Mehmet Ali Arslan adıyla ilk kez ortaya çıkan kişi ile şimdiki “cumhurbaşkanlığı yardımcısı” İsmet Kavruk farklı kişiler değil, aynı kişi veya farklı isimler altında kişilerdir.

Zangezur Koridoru” meselesinin gündeme geldiği, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın alevlendiği bir dönemde, “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti”nin kurulmasının kamuoyuna sunulması, bu koridorun gerçekleşmesini istemeyen güçlerin – İran ve Ermenistan’ın – çıkarlarına hizmet ediyor.

Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Türkiye’deki ilk irtibat ofisi Ankara’da açıldı. Hatta açılmakla kalmadı, Türk basınına Türkiye Cumhuriyeti Devleti‘nin bu Londra – Tahran – Erivan patentli fason olduğu kadar çakma olan politik imitasyon ürünü Batı Azarbeycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Türkiye tarafından tanındığı gibi manipülatif haberler servis edildi. Türkiye’deki irtibat ofisi açılışına Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rızvan Talibov, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan ve fason/mason Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti‘nin Bakanlar Kurulu katıldı.

Siyasi uzmanlar ve diplomatlar, Zengezur Koridoru meselesinin gündeme geldiği bir zamanda, “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti“nin kurulmasının, bu koridorun gerçekleştirilmesini istemeyen güçlerinİran ve Ermenistan’ın– çıkarlarına hizmet ettiğini açıkça beyan etmektedirler. Azerbaycan medyasının araştırmasına göre, bu maceranın arkasında İran istihbaratının kendisi olabilir.  Ben konuyu bir adım öteye taşıyarak, işin içinde uzun bacaklı sarı çiyanların parmağı olduğunu söylüyorum. Türkiye’deki işbirlikçileri acaba hangi kurumda?


Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vizyon Ege Tv sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et