Yunanistan’da içme suyunda uranyum tespit edildi!
Yunanistan’ın kuzeyindeki Serres kentinde, içme suyunda tehlikeli seviyede uranyum tespit edilmesi nedeniyle 3 yerleşim biriminde olağanüstü hal ilan edildiği bildirildi. Serres’te geçen hafta, 5 yerleşim bölgesinde suyun içilmesi ve yemek yapılması da yasaklanmıştı.
Yunan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Sivil Koruma Genel Sekreteri tarafından Serres, Lefkonas ve Kristos yerleşim birimleri için alınan olağanüstü hal kararı, suda tespit edilen uranyum sorunu ile mücadelede kolaylık sağlamayı amaçlıyor.
Serres Belediye Başkanı Varvara Bitlianga’nın talebi üzerine alınan olağanüstü hal kararı 26 Haziran’a kadar sürecek.
VATANDAŞA DESTEK SAĞLANACAK
Bu karar ilgili belediye ve kurumlara, olağanüstü hallerde kullanılabilecek finansal araçlara ulaşım ile sorunun çözümüne yönelik süreci hızlandırarak vatandaşa destek imkanı sağlanacak.
Serres’te geçen hafta yapılan denetimlerde, içme suyunda tehlikeli seviyede uranyum tespit edilmiş, beş yerleşim bölgesinde suyun içilmesi ve yemek pişirme amacıyla kullanılması yasaklanmıştı.
Uranyum Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Uranyum Nedir? : Uranyum, atom numarası 92 olan, periyodik tabloda aktinit serisinde yer alan ve U sembolü ile gösterilen bir kimyasal elementtir. Uranyum doğada % 99,3 oranında Uranyum-238 (U-238), yaklaşık % 0,7 oranında da Uranyum-235 (U-235) ve çok küçük bir miktarda da Uranyum-234 izotopu olarak bulunmaktadır. Uranyum-238’in yarılanma ömrü 4,5 milyar yıl iken, Uranyum-235’in yarılanma ömrü 704 milyon yıldır.
U-235, parçalanabilir bir izoptur ve parçalandığı zaman da oluşan zincir reaksiyon sonucu çok büyük bir enerji açığa çıkarır. Oluşan bu enerji de nükleer santrallerde elektrik üretimi için ve nükleer bomba yapımında kullanılır.
Öte yandan U-238 de parçalanabilir bir izotoptur fakat U-235’in aksine parçalanması için hızlı nötronlar gereklidir bu da düşük verim anlamına gelmektedir.
Tüm, radyoaktif izotoplar bozunurlar. U-238 ise o kadar yavaş bozunur ki yarı ömür süresi neredeyse dünyanın yaşı kadardır (4,5 milyar yıl). Bu da çok az miktarda radyoaktif olduğu anlamına gelir. Ama yine de bozunurken ton başına yaydığı 0,1 J enerji ile de Dünya’nın kabuğunun ısınmasına katkıda bulunur.
Bu sebeplerden U-235, elektrik üretimi ve nükleer silah yapımında gerekli zenginleştirme işlemleri yapılarak kullanılmaktadır. Nükleer silah yapımında yaklaşık %90 oranında U-235 gerekliyken, nükleer santrallerde kullanılacak uranyumda ise %3-5 arası bir U-235 oranı yeterlidir.