İBB Kültür AŞ’nin Dijital Deneyim Müzesi’inde Naylon Fatura vurgunu çıktı
Sayıştay raporu hazırlanmadan önce yapılan hesaplamalarda 38 milyon TL’lik açık ortaya çıktı. Abbas’ın ifadesine göre Murat Ongun bu açığın alt yüklenicilere kapattırılacağını ve raporda sorun olmayacağını söyledi.
Murat Ongun‘un organize ettiği Dijital Deneyim Müzesi‘nde bedeli şişirilmiş faturalarla ciddi bir kamu zararı oluşturulduğunu anlatan Ertan Yıldız, “Bu oluşan farkın bir kısmınını elden alındığını bir kısmına karşılıkta İletişim ofisinin mobilyaları alındığını, bir kısmınında şirket yöneticilerinin de aldığını duydum. Bu olaya ilişkin Sayıştay raporu da mevcuttur. Bu aşamada hatırladığım somut olay budur” dedi.
Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas da itirafçı olarak verdiği ifadede Dijital Deneyim Müzesi işinde yapılan vurgunu anlattı.
Projenin arkasında Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un olduğu bilgisini veren Abbas, Londra’da yaptığı bir görüşmede, kullanılan teknolojinin eski olduğunu öğrenince şüphelendiğini dile getirdi.
43 MİLYON TL’LİK HARCAMA
Dijital müze projesine dair kayıtlarda 43 milyon TL’lik harcama yer aldı. Bu meblağ içinde 7 milyon TL havalandırma ve çatı, 8 milyon TL cam değişimi, 22 milyon TL işçilik ve 6 milyon TL’lik kayıtsız ödeme bulunuyor. Tüm bu kalemler, resmiyette Kültür AŞ’nin bütçesine dahil edildi.
İTİRAF GELDİ: ERTAN YILDIZ 13 MİLYON TL İSTEDİ
Abbas, Ertan Yıldız’ın Dijital Müze projesinde çalışan firmadan, 10 milyon TL, Zeytinburnu CHP adayına destek için 2 milyon TL ve seçim çalışanlarına yemek desteği için 1 milyon 250 bin TL olmak üzere doğrudan 13 milyon 250 bin lira istediğini söyledi.
MEDYA FONU OLUŞTURULUP 9-10 MİLYON TL AKTARILDI
Bu rakamın kendisine net şekilde iletildiğini, ancak paranın kimlere gittiğini bilmediğini ifade eden Abbas, transferleri Barış Kılıç’ın gerçekleştirdiğini tahmin ettiğini belirterek şunları söyledi:
“2024 seçimlerine aylar kala tüm iştiraklerin katıldığı bir toplantıda medya fonu oluşturuldu. Kültür A.Ş. aracı firmaya 9-10 milyon TL gönderdi. Bu toplantıda tüm firmalara ne kadar ödeme yapılacağı Ertan Yıldız tarafından belirlendi. Hatta bazı şirketlerden Ramazan yardımı adı altında doğrudan para toplanması istendi.”
38 MİLYON LİRA NEREYE GİTTİ?
Sayıştay raporu hazırlanmadan önce yapılan hesaplamalarda 38 milyon TL’lik açık ortaya çıktı. Abbas’ın ifadesine göre Murat Ongun bu açığın alt yüklenicilere kapattırılacağını ve raporda sorun olmayacağını söyledi. Abbas ise bu süreçte İBB Teftiş Kurulu’na resmi dilekçe vererek dijital müzenin denetlenmesini talep etti.
ATİNA’DA BERLİN’DE EV, HOLLANDA’DA TEKNE
Murat Abbas‘ın ifadesine göre, Ongun’un yanında projeye dahil edilen bazı isimler Atina ve Berlin’de evler satın aldı. Barış Kılıç’ın Hollanda’da tekne aldığı ve bu tekneyi Türkiye’ye nasıl getireceğini sorduğu bilgisi, projenin firmasıyla yapılan bire bir görüşmede Abbas’a iletildi.
Bu sürede Abbas’ın yardımcısı da Moda’daki kiralık evini satın aldı.
Gelinen bu noktada Dijital Deneyim Müzesi adı altında İBB’nin milyonlarca lira kamu zararına uğratıldığı, naylon faturalar ve şişirilmiş rakamlarla rant sağlandığı bizzat ‘Ekosistem’deki isimler tarafından itiraf edilmiş oldu.