BELTUR Büyükada İşletmesi Kaçak inşai ve Fiziki imalatlardan olduğu tespit edildi
Adalar Asliye Ceza Mahkemesinde 2023/622 E. sayılı dosya numaralı Görülmekte Beltur Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi Davalı olup , Müşteki ise İstanbul 5 Numaralı Kültür Var. Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün devam eden mahkemesinde Mahkemece Bilirkişlerin Tespit yapıp rapor hazırlaması kararı çıkmıştı.
Mahkemenin aldığı kararla Görevlendirilen Bilirkişi kurulu Beltur Adalar Turizm tesislerinde ve diğer resmi dairelerde incelemeleri yaparak Adalar Asliye Ceza Mahkemesine Hazırladıkları Denetim raporlarını teslim ettiler.
BÜYÜKADA BELTUR TURİZZİM TESİSLERİ BİLİRKİŞİ RAPORLARI AŞAĞIDADIR.
1. TEVDİ EDİLEN GÖREV
Davacı tarafından, davalı aleyhine açılan işbu davada verilen ara karar gereğince mahallinde (İstanbul İli, Adalar İlçesi, Maden Mah., 62 ada, 2 parsel) adresinde keşif yapmak üzere 31/01/2024 günü Hakim, Katip. Mübaşir ve bilirkişi olduğu halde keşif mahalline gelindi. Keşif mahalli hep birlikte gezildi, görüldü.
İddianame ve yapı tatil tutanağında belirtilen aykırılıkların nelerden ibaret olduğu, müdahale nedeni ile sit alanının veya korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığının ya da koruma alanının zarar görüp görmediği, müdahalelerin 2863 sayılı yasanın 9. maddesi anlamında “inşai ve fiziki müdahale mi yoksa 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesi kapsamında “tamirat ve tadilat” niteliği mi taşıdığı, inşa sürecinde kullanılan malzemelerin cinsi, yıpranma durumu ve malzemelerdeki renk solmaları, metal aksamlarda meydana gelen korozyonlar teknik verilerle eylemin yapılış zamanının tespiti ile aykırılıların müdahale öncesi hale getirilip getirilmediği huşunda dava dosyası kapsamındaki bilgi ve belgelere, keşif inceleme ve yapılan tespitleri, tarafların karşılıklı iddia ve talepleri ve diğer hususlar dikkate alınarak işbu gerekçeli rapor hazırlanmıştır.
Beltur A.Ş., Boğaziçi Tesis Yönetim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve İstanbul Akvaryum Turizm Ticaret limited Şirketi arasında adli ortaklık kurulduğu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan ihale sonucu ihaleyi adi ortaklığın aldığı, adi ortaklığın Adalar Belediyesinden basit onarım izni aldığı. adi ortaklık sözleşmesi gereği BELTUR Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletmesinin pilot ortak olduğu, Beltur A.Ş.’nin ise tamir ve tadilat işlemlerinin yapılması için Mesa ASL Adi Ortaklığı Ticaret İşletmesi ve Mesa Holding A.Ş. ile sözleşme yaptığı, sözleşmeyi bila bedel yaptıkları, Mesa A.Ş.’nin bağış şeklinde tadilat ve tamiratları yaptığı, tamir ve tadilat sürecinde şüpheli Batuhan Keleşoğlu‘nun şantiye şefi olduğu, şüpheli Ersin Babacan‘ın ise Batuhan Keleşoğlu’nu görevlendirdiği, şüpheli Osman Cenk Akın‘ın ise adi ortaklığın imza yetkililerinden olduğu, Şüpheli Batuhan Keleşoğlu’nun alınan ifadesinde özetle; MESA ASL A.Ş’ nin çalışanı olarak şantiye sorumlusu olarak çalıştığını, güçlendirme çalışmaları yaptıklarını beyan ettiği, Şüpheli Ersin Babacan‘ın alınan ifadesinde özetle; MESA ASL nin genel müdürü olduğunu kendilerine sunulan projeyi gerçekleştirdiklerini, tesislerin bakım onarım yenilenmesinini ve güçlendirmesini yaptıklarını beyan ettiği, Şüpheli Osman Cenk Akın’ın alınan ifadesinde özetle; BELTUR A.Ş:’nin genel müdürü olduğunun ve aynı zamanda BELTUR AŞ, Boğaziçi Tesis Yönetim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ve İstanbul Akvaryum Turizm Ticaret limited Şirketi ile kurulmuş olan adi ortaklığın müşterek imza yetkilisinden birisi olduğunu, Yapılan duvarların sadece dış cephesinin güçlendirildiği, statiğinin bozulmamasına özen gösterildiği, Binaya hiçbir ek yapılmadığı, kamu sağlığı ve güvenliği adına güçlendirmeler yapıldığını beyan etmiştir.
Tüm dosya kapsamındaki ihbarcının ifadesi, bilirkişi raporu, şüpheli ifadeleri, sözleşmeler birlikte değerlendirildiğinde, şüphelilerin bahse konu adreste betonarme inşaat, yığma tuğla yapı ve ahşap yapı yapılması şeklindeki aykırılıkların yapımında görev aldıkları, aykırılıkların şüphelilerin denetiminde gerçekleştirildiği, bu nedenle üzerilerine atılı suçu işledikleri hususunda iddianame düzenlemek için yeterli şüphenin oluştuğu anlaşılmakla, …
2. İDDİANAME (08/12/2023 Tarihli)
İhbar eden O.N.un sunduğu dilekçe ve alınan ifadesinde Adalar ilçesi, MadenMahallesi, 64 ada, 2 parsel sayılı ormanlık araziye Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğündenbasit onarım ve tadilat ruhsatı alınarak özel çevre ve koruma bölgesinde ormanlık araziye uygun olmayan şekilde beton döküldüğünü, ağır iş makineleri kullanılarak kaçak ve yasa dışı inşaat yapıldığını, ormanlık alanın tahrip edildiğini, kaçak inşaatlara göz yumulduğunu, ayrıca yıkım kararı verilmesine rağmen yıkımın gerçekleştirilmediğini beyan ederek ihbarda bulunduğu, Şikayet üzerine … Mülkiyeti Tarım ve Orman Bakanlığına ait olan Beltur’un kullanımında bulunan
alanda ruhsat izni alınmaksızın kaçak inşaat yapıldığı iddiasına ilişkin olarak, bu şekilde iddia edildiği gibi kaçak inşaat yapılıp yapılmadığı, bahse konu inşaatı hangi kurumun yaptığı, bu kurumun yetkilisinin açık kimlik ve adres bilgilerinin gönderilmesi, inşaatın yapılması için izin/ruhsat alınıp alınmadığı, ruhsat/ izin verilip verilmediği”nin sorulduğu inşaat yapıldığına dair Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 02/03/2023 tarihli yapı tespit tutanağı düzenlendiğinin, Tarım ve Orman Bakanlığına bahse konu yerde ruhsata tabi olmayan basit tadilat tamirat işlerinin yapılması gerektiğine dair yazı yazıldığının, İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün bahse konu taşınmaz üzerinde İBB İştirak Şirketi Beltur tarafından mevcut restoran yapısının yıkılarak basit onarım ve tadilat adı altında izinsiz yeni yapı yapıldığının, betonarme, kolon ve döşeme imalatlarının gözlemlendiğinin, alanda iş makinelerinin kullanıldığının, çevrenin tahrip edildiğine dair tutanak tutulduğunun ve Adalar Belediyesine ve Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğüne bildirildiğinin belirtildiği, Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan bilirkişi raporunda, bahse konu adreste betonarme inşaat, yığma tuğla yapı ve ahşap yapı yapıldığının, yapılan bu tamirat ve tadilatların basit onarım kapsamında olmayıp 2863 Sayılı yasa m.9 kapsamında inşai ve fiziki müdahale niteliğinde olduğunun, aykırılıkların 2023 yılında yapıldığının, müdahale nedeni ile dış görünümünün değiştirildiğinin, koruma alanının zarar gördüğünün belirtildiği,
Bahse konu yerde tadilatların yapılması için BELTUR Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme
3. TAPU BİLGİLERİ VE HALİHAZIR KONUMU
İstanbul İli, Adalar İlçesi, Maden Mahallesi, 290 ada, 101 (E.64/2) parsel sayılı, 189.528,51 m2
yüzölçümlü fundalık nitelikli ana taşınmazın Maliye Hazinesi adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. Beyanlar
kısmında: 21.910,00 m2 kısmı Hazine Adına Orman sınırları dışına çıkartılmış, kalan kısmı Orman Sınırları
İçinde kalmıştır. Denilmektedir.
İstanbul İli, Adalar İlçesi, Maden Mah., 290 ada, 101 parsel sayılı yerin hava görüntüsündeki konumu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul 1. Numaralı Tabiat Varlıklarını
Koruma Komisyonu: İstanbul, Adalar İlçesi, Heybeli Ada, 290 ada, 101 parsel (eski:64 ada, 2 parsel)
sayılı orman niteliğindeki taşınmazda yer alan Büyükada Tabiat Parkı Vaziyet Planına ilişkin, 1/10.000
ölçekli Büyükada Tabiat Parkı Gelişme Planı ile Günübirlik Kullanım Alanı-1. ve Günübirlik Kullanım
Alanı-2. İçerisinde yapılabileceği belirtilen, engellilerinde yararlanabileceği 2 (iki) adet seyyar WC” nin
zemine herhangi bir uygulama (beton dökümü vs.) yapılmadan, foseptik gerektirmeyecek şekilde yazı eki vaziyet planında belirtilen yerlerde yapılmasında tabiat varlıkları açısından sakınca 7/31 olmadığına, tabiat parkının büyük bir bölümü Kıyı Kanunu kapsamında kıyı ve sahil şeridi içerisinde kaldığından ve alana yönelik meri uygulama planı bulunmadığından Büyükada Tabiat Parkı Vaziyet Planına yönelik talebin uygulama a imar planı onaylandıktan sonra değerlendirilebileceğine oy birliği
ile karar verildi denilmektedir.
Adalar Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü elemanlarınca tanzim edilen 02.03.2023 günlü yapı tespit tutanağında, Adalar İlçesi, Büyükada, Maden Mahallesi, Büyük tur Yolu, 290 ada, 101 parsel (Eski. 64 ada, 2 parsel) 48 kapı sayılı yerde ruhsata tabi olmayan basit tadilat-tamirat işleri için izin verildiğini, 02.03.2023 tarihinde mahallen yapılan kontrolde verilen izne aykırı olarak ruhsat gerektiren yeni yapı inşaatı yapıldığı tespit edilmiştir.
İstanbul İli, Adalar İlçesi, Büyükada, 290 ada, 101 parsel sayılı yerdeki Büyükada Tabiat Parkı Gelişme Planı ile Günübirlik Kullanım Alanı-1. ve Günübirlik Kullanım Alanı-2 ile ilgili yapılan incelemede, Konu taşınmazın mahallinde yapılan keşifte, Parsel içinde, rapor ekindeki resimlerin tetkikinden de anlaşılacağı üzere, yeni betonarme inşaat, yığma tuğla yapı ve ahşap yapı yapılmakta ve mevcut yapılarında onarımlarının yapılmakta olduğu hususu mahallinde tespit edilmiştir. Denimektedir.
Dava konusu taşınmaz ile ilgili Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 15.12.1973 gün ve 7621 sayılı kararı ile sit alanı ilan edilen, İstanbul III. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25. 06.1992 gün ve 4832 sayılı kararı ile belirlenen kentsel sit alanında, Kurulun 22.03.2018 gün ve 5259 sayılı ve 20.09.2018 gün ve 5661 sayılı kararları ile geçiş dönemi yapılaşma koşulları belirlenen alanda kaldığı, parseldeki yapının tescil kaydı bulunmadığı belirtilmiştir.
Taşınmazın incelenen ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurul kararın da Marmara Takım Adalarının (Büyük Ada, Heybeli Ada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası) Sit Alanları bütünü olarak ilan edildiği, Sit Alanı içerisinde kaldığı ve geçici dönem yapılanma koşullarının tanımlandığı şekilde belirtilen yapılanma koşullarına göre gerçekleştirilecek uygulamalarda 2863 sayılı Yasanın 9. maddesi gereği taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul Bölge Kurulundan izin alınacağı; Yapılacak imalatların 2863 sayılı Yasa ve Kurul Kararları gereği geçiş dönemi yapılanma koşullarına göre izin alınmasını gerektiği; 2863 sayılı Yasanın 9.maddesi ( izinsiz müdahale ve kullanma yasağı), 65/b. maddesi (Sit Şartlarına ve Koruma Planlarında, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarınca belirlenen alanlarda ön görülen şartlara aykırı izinsiz inşaat yapan veya yaptıranlar...) 5226 sayılı yasanın 14. maddesinde yapılan değişiklikle (sit alanlarında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına,
Koruma Amaçlı İmar Planlarına ve Koruma Bölge Kurullarınca belirlenen Koruma Alanlarında ön görülen
şartlara aykırı hareket edenlerin izinsiz inşai ve fiziki müdahale sayılacağı….) bilinmektedir.
2863 sayılı Yasa kapsamında (Yasanın 51 ve 57.maddeleri) yapılan kaçak inşai ve fiziki imalatlarla ilgili olarak, 2863 sayılı Yasa kapsamında onay mercii olan, görevli ve yetkili ilan edilen Koruma Kurulları dışı yorum yapılamadığı, bilinmektedir.
Yürüyüş yollarının kayrak taşı kaplandığı, bazı bahçe duvarlarının onarıldığı bazılarının tamamen yeni yapıldığı, tüm yapıların çatıdan dış kaplamasına ve dış yapılarının (korkuluk, teras, merdivenler, sundurma gibi) güncel (son 3 senelik) olduğu tespit edilmiştir.
12/31
5. SONUÇ VE KANAAT
İstanbul İli, Adalar İlçesi, Büyükada, Maden Mahallesi, 290 ada, 101 parsel sayılı yerde ki dava konusu kaçak imalatlarla ilgili aşağıdaki sonuçlara varılmıştı:
Taşınmazların tescil kararı bulunmamaktadır.
Rapor ekindeki resimlerden ve yerinde yapılan inceleler ile genel anlamda, yeni betonarme yapı (havuz, otel ve çevre yapılarda), yığma briket yapı, moloz çevre ve merdiven İmalatları, çelik korkuluk
ferforje imalatları, ahşap yapı ve imalatlar, kıyı düzenleme yapıları (kıyı duvarı ve arkası taş/pere kaplama), saha düzenleme yapıları (taş kaplama yollar, moloz sedde oturma yerleri) şeklinde olduğu olduğu ve mevcut yapılarında onarımlarının ve ilave yapıların yapılmış oldukları tespit edilmiştir.
Bina kapsamına giren yapıların taraflar arasında ki sözleşme öncesi tarihteki çatı örtüsü alanları yıllara sair uydu görüntüleri ile karşılaştırıldığında hemen hemen aynı olduğu, Havuz üstünde yer alan 3 katlı binaların çatıda birleştirilmiş olduğu, içeriden inceleme yapılamadığı, Sahilde ahşap görünümlü dek kaplama olarak önerilen güneşlenme alanının taş duvar ve kayrak taşı/pere kaplama şeklinde yapılmış olduğu, Binaların taşıyıcı sistemlerinin hangilerine kısmen ya da tamamen (yıkıp yeniden yapıldığı) müdahalede bulunulup bulunulmadığı ancak her bir binanın taşıyıcı sisteminin detaylı incelemesi ile belirlenebileceği, Yapılan taşıyıcı sisteme müdahale, çatıların tamamen taşıyıcı sistemi ile yenilenmesi, taşıyıcı duvar, betonarme elemanların yenilenmesi ve güçlendirilmesinin imalatlarının basit onarım kapsamında olmadığı, Yine çevre yapıları, havuz ve sahil yapılarının ruhsatsız olarak yeniden yapımının tamamının 2863 sayılı Yasanın 9. maddesi gereği inşai ve fiziki müdahale kapsamında olduğu, Yapılan tadilatların, tamiratların ve kaçak inşai imalatların, inşa sürecinde kullanılan malzemelerin cinsi, yıpranma durumu ve malzemelerdeki renk solmaları, metal akşamlarda meydana gelen korozyonlar, sıva ve boyanın yaşı dikkate alındığında teknik verilerle yeni imalatların yaşının 3 yılı geçmediği, Yapılan imalatların 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesi kapsamında “tamirat ve tadilat” niteliğinde olmadığı; imalatların 2863 sayılı Yasa ve Kurul Kararları gereği geçiş dönemi yapılanma koşullarına göre izin alınmasını gerektiren kaçak inşai ve fiziki imalatlardan olduğu görüş ve kanaatine varılmış olup;
Hukuki değerlendirme ve takdir Mahkeme’ye ait olmak üzere toplam 31 sayfadan ibaret işbu raporu Sayın Mahkemeye saygıyla arz ederiz. 21/04/2025.
ZENGİNLERİN UNUTULMAZ TATİL DENEYİMİ
İnternet sitelerinde Engellilere Uygun olmadığı yazan ve halka Hizmet değil Zenginler için yapılan Büyükada Beltur Turizzim tesislerinin İnternet sayfasında yayınlananlar aşağıdadır.
Bu Otelde İki Kişinin Bir gecelik Konaklama ücreti en ucuz oda fiyatı 3.840,00.-TL iken Kral odasının konaklama ücreti ise 8.040,00.-TL arasında değişmektedir. Tabii Hafta sonları Fiyatlar daha pahalı olarak değişmektedir.
Beltur, mavi ile yeşilin buluştuğu Büyükada’da merkeze 10 dakikalık mesafede; 49 odası, deniz manzaralı restoranı, snack barı, 800 mt uzunluğundaki plajı, havuzu, açık spor alanları, çocuk oyun alanı, amfi tiyatrosu, organizasyon alanı, toplantı ve etkinlik salonu ile 12 ay boyunca her gün 24 saat hizmet verir. Otelde yer alan restoran, deneyimli şeflerin hazırladığı Türk ve Dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini sunmaktadır.
Doğa ile iç içe zaman geçirmeyi ve konaklamayı sevenler için eşsiz bir konum olarak kendine yer edinecek tesis ayrıca Beltur Restoran, Havuz ve Plaj ile günübirlik misafirlerine hizmet etmektedir.
Toplantı ve davetlerin de vazgeçilmez noktası olarak kullanılanbilen tesis, kapılarını misafirlerine açtı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait Tabiat Parkı içerisinde yer alan tek ve iki katlı yapılardan oluşan tesisin çeşitli oda tipleri ve konaklama imkanları aşağıdaki gibidir.
Oda Tipleri
1+1 Deniz Manzaralı ve Teraslı Oda
1+0 Bahçe ve Kısmi Deniz Manzaralı Oda
Oda Özellikleri
Klima Isı ve ses Yalıtımı, Mini Bar, Çalışma Masası (Suit Odalarda), Kahve ve Çay Makinası (Suit Odalarda), Saç Kurutma Makinası, Smart TV, Telefon, Anti Alerjik Yatak Takımı, Havlu ve Bornoz Banyo/Bakım Ürünleri, Bebek Yatağı (İhtiyaç Halinde), Kablosuz İnternet, Seccade, Mini Kasa, Günlük Kat Hizmetleri
*Tesisimiz engelli erişimine uygun değildir.