HUN BOKSU KENDİNİ SAVUNMA VE KARMA MÜCADELE SANATI TEZ KİTABI
Hun Boks Tarihi Kısaca; MÖ 220 yılında Teoman tarafından kurulan Asya Hun İmparatorluğu, askerlerine (Alpler) verdiği eğitimdir. Hun Boks Antrenmanı belirli seviyelerden oluşmaktadır. Bunlar; Turon, Kemankeş, Kuraş ve
Terekeme yörelerinde yetişir. Bu eğitimi alan askere APAGU (ALPAGO) adı verildi.
Kelime anlamı olarak yalnız bir savaşçı olan Alpagu; Sadece savaşmakla kalmayıp göçebe bir yaşam tarzına sahip olan Hunlarda göçebe ve çoban olarak yaşamını sürdürmüştür.
Bu yaşam biçimi; Alpagu’nun sürekli aktif olmasını ve yeteneklerinin artmasını sağlardı. Yetenekleri onlara orumluluk ve vizyon kazandırdı. Bu eğitime zaman içerisinde çeşitli eklemeler yapılmıştır. Özellikle İslamiyet’in
kabulünden sonra Selçukluların 200.000 kişilik Bizans kuvvetini 1071 Malazgirt Savaşı’nda 50.000 kişilik bir orduyla mağlup etmelerine bu eğitimin katkısı olmuştur. Osmanlı Devleti’nin kuruluşu sırasında Hacı Bektaş-i Veli Orhan Gazi’ye 300 derviş. Bu dervişler; Yeniçerilerin temelini oluşturmuştur. Serdengeçti, Akıncı ve Yeniçeriler bu eğitimi mükemmelleştirdi.
Bu şekilde 620 yıl dünyaya hükmettiler. Günümüzde Hun Boks’un amacı insanlara bu savunma sanatını öğretmek, insanları fiziksel ve ruhsal olarak olgunlaştırmaktır. HUN BOKSU nedir? Hun imparatorluğu askerlerinin savaş alanında düşmana karşı silahlı veya silahsız uyguladıkları savunma ve hamle tekniklerini, Mücadele sanatları
ustalarından, Sayın Yılmaz BAYGÜL tarafından, teknik ve taktikleri bir araya getirilerek şimdiki çağa uyarlayarak kültürel ve geleneksel Mücadele sanatları Spor yarışmaları aktivitesine çevirmiştir.
Dünya Ülkelerinde uygulanmaya başlayan ve hızla yayılan, kendini sav unma ve geleneksel Karma Mücadele sanatları spor Branşı sistemidir.
HUN BOKSU; Vücudumuzun tüm uzuvlarını çalıştıran, kendini savunma ve karma mücadele geleneksel spor Branşı sistemi yarışmaları sanatıdır. Hun Boksu yarışmaları, yarışma sistemlerine göre Amatör ve Profesyonel olarak
ikiye ayrılmıştır. Hun boksu yarışmaları, etrafı çizgiyle çevrili Alanda ve Çevresi ip urganla çevrili Ring veya örgülü kafes içinde yapılır. Hun Boksu yarışmalarında yarışmacıların sağlığı ön planda tutulacak ve yarışmacılara darbelere karşı koruyucu darbe emici malzemeler giydirmek mecburiyeti konmuştur.
1- Hun Boksu federasyonu kuruluşu
Hun Boks Federasyonu’nun (HBF) Kurulacağı zaman Küresel Ölçekteki Faaliyetlerinin Konusu ve Amaçları aşağıdaki gibi olacaktır.
Hun Boks Federasyonu (HBF), eğitim ve öğretim atölyeleri düzenlemek gibi bilimsel konular ve materyallerle ilgilenmek ve bunlara girişmek, ayrıca federasyonun faaliyetlerini tanıtmak ve ilerletmek için küresel planların genişletilmesi ve ilerletilmesi dahil olmak üzere ilgili bilimsel, pedagojik, eğitimsel ve öğretici alanlarda faaliyet
gösterecektir. Ulusal ve uluslararası akademilerin, okulların, spor salonlarının, merkezlerin ve vakıfların genişlemesine, genişletilmesine ve çeşitlendirilmesine yardımcı olmak ve yukarıda belirtilen kuruluşlar tarafından kapsanan veya üye olan sporcuların küresel ölçekte rekabet edebilmeleri için gereken yapıyı ve gerekli koşulları sağlamak.
Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği ve ortak çalışma yürütmek ve Hun Boks Federasyonu için uygun bir konum ve uygun bir statü oluşturmak. Dünya çapında ulusal ve uluslararası şubeler, birlikler, organizasyonlar ve temsilcilikler oluşturmanın yanı sıra antrenörleri, eğitmenleri, öğrencileri federasyona dahil etmek ve kayıt altına almak.
Hedefleri yerine getirmek için teknik yönetim, yöntemleri kullanarak alanı standartlaştırmak ve bilimselleştirmek için gerekli eylemleri sürdürmek ve bunlara girişmek. Teknik bilgi dersleri, eğitim kursları, hakemlik kursları ve seminerleri, koçluk ve eğitmenlik kursları ve seminerleri düzenlemek ve federasyon tarafından kapsanan
bireyler için antrenörler, eğitmenler, hakemler, Kuşak ve TUĞ sıralaması seviyeleri, Ustalık, Büyük ustalık için Ulusal ve uluslararası sertifikalar vermek ve ayrıca spor kampları düzenlemek. Dünyanın çeşitli yerlerinde ulusal, uluslararası, kıtalararası ve küresel turnuvalar, yarışmalar ve festivaller düzenlemek. Federasyonu küresel ölçekte
büyütmek, genişletmek ve ilerletmek ve üyelerin bütünlüğünü ve dayanışmasını küresel ölçekte güçlendirmek ve sağlamlaştırmak için stratejik, idari planları derlemek, formüle etmek, sağlamak ve sürdürmek. Küresel ölçekte yetkili ve güvenilir atletik ve spor yönetim merkezleriyle bağlantı, yazışma ve iletişim kurmak. Küresel ölçekte gizli
yeteneklerin belirlenmesi ve şampiyonluk ve bilimsel ve teknik başarılara giden yolda onları güçlendirmek İçin kurulan bir federasyon olacaktır.
2 Hun Boksu rakibe karşı (4) dört Temel teknik mesafeden oluşur.
1-Yumruk mesafesi 2-Tekme mesafesi 3-Diz ve dirsek mesafesi 4-Tutarak Devirme
DARBELERE KARŞI DARBE EMİCİ KORUYUCU MALZEMELER.
1- KASK (Önü kırılmaz saydam plastik koruyucu ile kaplı özel kafa ve yüz koruyucu darbe emici malzeme)
2- DİŞLİK (özel silikondan yapılmış dişleri koruyan darbe emici malzeme)
3- ELBANDAJI ( elastiki bezden yapılan el koruyucu malzeme)
4- Eldiven ( teknik el vuruş darbelerini azaltan darbe emici 10 ons özel eldiven)
5- Dirseklik (Teknik dirsek vuruş darbelerini azaltan darbe emici )
6- SEFGARD ( Vücuda vurulan darbeleri emen vücut koruyucu yelek malzeme)
7- KASIK KORUYUCU (darbelere karşı kasıkları koruyan malzeme)
8- KAVAL VE AYAKÜSTÜ KORUYUCU (Darbeleri emen Ayak ve kaval koruyucu malzeme).
HUN BOKSU KIYAFETLERİ
Hakemler, Antrenör ve Eğitimciler, Yarışmacılar. Hun Boksu Hakemlerin: Gömlek, Papyon, Kravat, Ceket, Pantolon, Spor ayakkabı
3
Hun Boksu Yarışmacıların: üst kırmızı alt siyah, Hun boksu amatör sistem forma veya Kırmızı T-şort, siyah şort forma. Hun Boksu Profesyonel sistem üst çıplak veya kırmızı T-şort alt siyah şort forma. Hun Boksu Antrenör ve Eğitimciler: Üst kırmızı alt siyah Hun Boksu üniforması. Giysiler organizasyon veya federasyon isteği ve kararıyla uygulanacaktır.
HUN BOKSU SİTİLİ’NİN BRANŞ SİSTEMİNDE NELERE DİKKAT EDİLİR.
Bu geleneksel savunma ve mücadele sanatı sert bir dövüş olarak görünse bile yarışmacıların sağlığı açısından dünyadaki bütün mücadele spor yarışmalarından daha iyi sağlıklı bir esneklik, sürat, güç ve Kondisyon bakımından en uygunudur.
Eğitimcileri ve Antrenörleri tarafından yarışmacıların kabiliyetine göre motive edilerek eğitilen ve çalıştırılan yarışmacılar için mücadele sistemleri Amatör ve Profesyonel olarak iki sistemden oluşur.
Amatör sistemler: (Yarı temas Atak, Hafif temas Atak, Tam temas Atak, HB-1,Müzikal form).
Profesyonel sistemler: Hun Boksu-(HB-1), Hun Boksu-(MMA), Hun Boksu-(Combat). Olarak oluşturulmuştur.
Yarışma esnasında yarışmacıların ayakta birbirine tutunmaları veya sarılmaları, düşürmeleri ancak teknik yaparken müsaade edilir.
Yerde tutma ve kilitleme teknikleri yaparken vuruş tekniklerine müsaade edilmez, yarışmacılar teknik oynamak zorundadırlar, kaba kuvvet değil teknik oynayan yarışmacı sonuca gitmekte olup yarışmanın güzelliğini gösterir. Dünya Mücadele sporlarında son derece saygıya, centilmenliğe, Ahlaka, inançlara önem veren bir mücadele Branş sistemi özelliğine sahip disiplinli bir mücadele sanatıdır. Darbe emici koruyucu malzemelerin takılması ile sakatlıklar tamamen ortadan kalkmış bir mücadele spor sanatı dalı olarak Dünya ülkelerinde beğeni kazanmaya başlamıştır.
Ülkemizde seminerler düzenleyerek, kulüp derneklerini federasyon oluşumunda resmi üye yaparak, federasyonu kurulacak olan, Hun boksu kendini savunma ve karışık mücadele geleneksel spor sistemi hızla tanıtımı yapılarak yaygınlaştırılmaya Devam etmektedir. Bu mücadele geleneksel spor sanatı bütün yaştaki erkeklerin ve bayanların teknik taktik eğitimlerini alabileceği, çalışabileceği bir Branş sistemidir.
4
HUN BOKSU KENDİNİ SAVUNMA VE KARIŞIK MÜCADELE GELENEKSEL SPOR BRANŞ SİTİLİ’NİN AMACI
Hun Boksu kendini savunma ve karışık mücadele sanatları geleneksel spor dalının amacı Ülkemizin gençliğine ve Dünya ülkelerinde, Kendini Savunma ve Karışık Mücadele sanatları Geleneksel bir Türk spor dalının olmasıdır.
Bayların ve Bayanların bu Hun Boksu sistemiyle tanışmaları onlara güven açısından çok rahatlatacaktır. Hun boksu eğitimini alarak teknik açıdan tecrübe sahibi oldukça kendi güvencesini kazanacaklar ve kendilerini her saldırıya karşı savunarak koruyabileceklerdir.
Hun Boksu Branş sisteminde amaç Ülkemizde ve Dünya ülkelerinde Yarışmalar düzenlemek, gerçek Türk mücadele sanatını ve geleneksel sporunu Dünya ülkelerinde tanıtmak, bu yarışmalara eğittiğimiz genç yarışmacılar ile birlikte
katılarak ülkemize çeşitli şampiyonlar kazandırmak olacaktır.
Eğitmen Antrenörlerimiz için sadece kazanç olarak öğrenci yarışmacılarının başarıları olmalıdır. Öğrencisinin başarısı hem Eğitmen Antrenörünün, hem ülkesinin başarısı olacaktır.
HUN BOKSU KUŞAK RENKLERİ VE SINAVLARI
1- Antrenörlerimizin öğrencilerinin rütbesini belirliye bilmesi için başlangıç olarak beyaz kuşaktan, siyah kuşak 1. TUĞ ya kadar olan, Siyah kuşak dahil olmak üzere dokuz renkli kuşak ve siyah kuşak Birinci (1.Tuğ)’dan Onuncu (10.Tuğ) derecesine kadar belirtilecektir. Belirtilen kuşaklar görsel olarak, Antrenör eğitmenlerin ve öğrencilerin beline sarılacaktır. Beline sarılan kuşak dereceleri gösterilecektir.
2- Tuğ derecelerini yükseltmek için beklenecek yıl süresi:
(1) Bir Tuğ bir yıl bekleyecek,
(2) İki Tuğ iki yıl bekleyecek,
(3) Üç Tuğ üç yıl bekleyecek,
(4) Dört Tuğ dört yıl bekleyecek,
(5) Beş Tuğ beş yıl bekleyecek,
(6) Altı Tuğ altı yıl bekleyecek,
(7) Yedi Tuğ yedi yıl bekleyecek,
(8) Sekiz Tuğ sekiz yıl bekleyecek,
(9) Dokuz Tuğ on bir Yıl bekleyecek,
(10) on Tuğ olmak için Tez verecek.
5 – 6
Siyah kuşak TUĞ dereceleri sınavlarında uygulanacak temel esaslar şunlardır.
Tuğ sınavları 3 er kişiden olmak üzere 3 kısım halinde 9 kişiden oluşan sınav kurulu tarafından yapılır.
Sınavda daha yüksek Tuğ sahibi bulunmadığı durumlarda alınmak istenen Tuğ derecesine sahip öğretmenlereden oluşacak kurullar görev yapar.
Tuğ sınavları Nisan ve Ekim aylarında veya sınav kurulunun diğer etkinlikleri sırasında yapılır. Sınav yeri ve hangi etkinlik sırasıda yapılacağı önceden bildirilir.
Tuğ sınavlarının yerinin seçiminde merkezi iller adayların çoğunluğu olduğu iller ve ülkeler tercih edilir.
Adaylar başarısısz olduğu bir sınavdan en az üç ay sonra ikinci bir sınava girme isteğinde bulunabilirler.
Tuğ dereceleri Hun Boksu sınav kurulu tarafından sınav yapıldıktan sonra verilir.
Tuğ dereceleri bekleme süresi Derece Yaş Bekleme süresi
1.TUĞ En az 14 – 15 Bir Yıl
2.TUĞ En az 16 – 18 İki Yıl
3.TUĞ En az 19 – 20 Üç Yıl
4.TUĞ En az 23 – 27 Dört Yıl
5.TUĞ En az 28 – 31 Beş Yıl
6.TUĞ En az 33 – 36 Altı Yıl
7.TUĞ En az 38 – 41 Yedi Yıl
8.TUĞ En az 45 – 48 Sekiz Yıl
9.TUĞ En az 53 – 56 On bir Yıl
10.TUĞ En az 62 – 65 On iki Yıl
7- KUŞAK SINAV SORULARI
(Beyaz kuşak’tan Sarı kuşak’a geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun boksu sistemi’nin kurucusu kimdir?
3- (Gard) Açık el ve kapalı el ile hazırda beklemek.
4- Öne ve arkaya yürüyerek direk öne kapalı elle (Yumruk) vuruşu tekniği yap.
5- Öne, arkaya, yanlara yürüyerek karşı hamleyi açık ve kapalı elle ve bilekle engelleme ( blok) yap.
6- Öne ve arkaya yürüyerek hilal dirsekle vuruşu tekniği yap.
7- Öne ve arkaya yürüyerek hilal diz vuruşu tekniği yap.
8- Öne ve arkaya yürüyerek Alta ayak üstü ile hilal tekme vuruşu tekniği yap.
9- Öne ve arkaya yürüyerek ayak pençesiyle ve tabanıyla öne direk tekme vuruş tekniği yap.
10- Öne ve arkaya yürüyerek lapaya direk yumruk vuruş tekniği ve ardında alta hilal tekme teknik vuruşu yap.
(Sarı Kuşak’tan Yeşil Kuşak’a geçiş )
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sistemi’nin kurucusu kimdir?
3- (Gard) açık el ve kapalı el ile hazırda beklemek.
4- Açık el ve kapalı elle teknik vuruşları hamle (Öne, arkaya, yanlara, yürüyerek ve danslı hayali rakibi’nin 360 derece çevresinde dolanarak) gölge çalışması ve lapa çalışması teknikleri yap.
5- Açık el ve kapalı elle teknik engellemeleri, savunmaları, (öne, arkaya, yanlara danslı yürüyerek hayali rakibine karşı 360 derece çevresinde dolanarak) Gölge çalışma teknikleri yap.
6- Dirsek vuruş hamle teknikleri ve dirsekle engelleme savunma teknikleri (öne, arkaya, yanlara, yürüyerek ve danslı hayali rakibine karşı 360 derece çevresinde dolanarak) gölge çalışması ve lapa çalışması teknikleri yap.
7- Tekme vuruş tekniklerini (öne, arkaya, yanlara yürüyerek ve danslı hayali rakibine karşı 360 derece dolanarak) gölge ve lapa çalışma teknikleri yap.
8- Ayak ve Kaval kemiği ile engelleme, savunma (öne, arkaya, yanlara yürüyerek ve danslı hayali rakibe karşı 360 derece dolanarak) gölge çalışma tekniği yap.
9- Lapa çalışması, Rakibi’nin hilal yumruk teknik hamlesinden yanlara ve U çizerek kaçış, sıyrılma tekniği yaparak lapaya yumruk vuruş tekniği, dirsek vuruş tekniği hamle yap.
10- Rakibinle karşılıklı danslı yürüyerek gelen hamle tekniği engelle ve hamle tekniği ardından gelecek olan hamleden sıyrıl rakibi boşa al ve hamle tekniği yap.
(Yeşil Kuşak’tan Mavi Kuşak’a geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun boksu nedir?
2- Hun Boksu sistemi’nin kurucusu kimdir?
3- Alpagu nedir? Kimler alpagudur?
4- Kısaca Hun boksunun tarihçesin anlatın.
5- Hazırda bekle, komutla birlikte hayali rakibine karşı 360 derece daire içerisinde açık el, kapalı el vuruşu ve engelleme teknikleri ile gölge çalışma teknikleri yap.
6- Hazırda bekle, komutla birlikte hayali rakibine karşı 360 derece daire içerisinde dirsek teknik vuruşları ve diz teknik vuruşları ve engelleme tekniği ile gölge çalışması teknikleri yap.
7- Hazırda bekle, komutla birlikte hayali rakibine karşı 360 derece daire içerisinde tekme teknik vuruşları ve engelleme tekniği ile gölge çalışması yap.
8- Rakibin hamlesini boşa çıkar ve ardından ayakta ve yerde kilitleme teknikler yap.
9- Karşı rakibin hamlesini engelle ve ardından yumruk, açık el, dirsek, diz, tekme, devirme teknikleri uygula.
10- Rakibin ile karşılıklı 1 dakika hun boksu yarışması yap.
9- (Mavi Kuşak’tan Kahverengi Kuşak’a geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Tarihimizde kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma Kültür fizik egzersiz teknilerini başlangıçtan bitişe kadar anlat.
6- Yumruk tekniklerini her yöne her seviyeye her çeşidini danslı olarak gölge çalışması yap.
7- Beş tekniği Kombine olarak ard arda uygula.
8- Rakiple birlikte Hafif temas kombine teknikler yap.
9- Ayakta ve yerde kilit tekniği ve güreş teknikleri anlat.
10- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Yarı temas karşılaşması yapın.
11- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Hafif temas karşılaşması yapın.
12- Kilitleme tekniklerini rakibin üzerinde anlatarak uygula.
13- Hun Boksu yarışmaları kaça ayrılır?
14- Hun Boksu Amatör yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılır?
15- Hun Boksu Profesyonel yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılı
(Kahverengi Kuşak’tan Kahverengi (1 SARI BANT) Kuşak’a geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar anlat.
6- Yumruk tekniklerini her yöne her seviyeye her çeşidini danslı olarak gölge çalışması yap.
7- Beş tekniği Kombine olarak ard arda uygula.
8- Rakiple birlikte Hafif temas kombine teknikler yap.
9- Ayakta ve yerde kilit tekniği ve güreş teknikleri anlat.
10- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Yarı temas karşılaşması yapın.
11- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Hafif temas karşılaşması yapın.
12- Kilitleme tekniklerini rakibin üzerinde anlatarak uygula.
13- Hun Boksu yarışmaları kaça ayrılır?
14- Hun Boksu Amatör yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılır?
15- Hun Boksu Profesyonel yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılı
16- Amatör Hun Boksu Yarı temaslı sistemini kaç hakem tarafından yönetilir? Puanlarmaları nasıl olur?
17- Amatör Hun boksu Hafif temas sistemini, Tam temas sistemini, HB-1 sistemini kaç hakem yönetir? Puanlamaları nasıl olur?
18- Amatör Hun Boksu yarışmalarının yarışma alanları ve ölçüleri ve
özellikleri nelerdir?
19- Profesyonel Hun Boksu yarışma sistemleri nelerdir? Kaç
hakemyönetir? Puanlamaları nasıl olur?
20- Profesyonel Hun Boksu yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri
nelerdi
(Kahverengi (1 SARI BANT) Kuşak’tan Kahverengi (2 SARI BANT) Kuşak’a
geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar anlat.
6- Yumruk tekniklerini her yöne her seviyeye her çeşidini danslı olarak gölge çalışması yap.
7- Beş tekniği Kombine olarak ard arda uygula.
8- Rakiple birlikte Hafif temas kombine teknikler yap.
9- Ayakta ve yerde kilit tekniği ve güreş teknikleri anlat.
10- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Yarı temas karşılaşması yapın.
11- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Hafif temas karşılaşması yapın.
12- Kilitleme tekniklerini rakibin üzerinde anlatarak uygula.
Hun Boksu yarışmaları kaça ayrılır?
Hun Boksu Amatör yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılır? Hun Boksu Profesyonel yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılı Amatör Hun Boksu Yarı temaslı sistemini kaç hakem tarafından yönetilir? Puanlarmaları nasıl olur?
13 Amatör Hun boksu Hafif temas sistemini, Tam temas sistemini, HB-1 sistemini kaç hakem yönetir? Puanlamaları nasıl olur?
14-Amatör Hun Boksu yarışmalarının yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri nelerdir?
15- Profesyonel Hun Boksu yarışma sistemleri nelerdir? Kaç hakemyönetir? Puanlamaları nasıl olur?
16- Profesyonel Hun Boksu yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri nelerdir?
17- Hun boksu Mücadele sanatlarının amatör ve profesyonel yarışma sistemlerinin arasındaki fark nelerdir?
18- Hun Boksu yarışmalarında kilitlemeler kaç saniye içinde kaç puan verilir?
19- Amatör Hun Boksu yarışmalarında tekme teknik vuruşları, yumruk el teknik vuruşları, diz ve dirsek teknik vuruşlarının puanları nelerdir?
20- Müzikal form yarışmaları kaç sistemden oluşur?
Hun Boksu Amatör müzikal form aletli ve aletsiz yarışma sistemleri nelerdir?
(Kahverengi (2 SARI BANT) Kuşak’tan Kahverengi (3 SARI BANT) Kuşak’a geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar anlat.
6- Yumruk tekniklerini her yöne her seviyeye her çeşidini danslı olarak gölge çalışması yap.
7- Beş tekniği Kombine olarak ard arda uygula.
8- Rakiple birlikte Hafif temas kombine teknikler yap.
9- Ayakta ve yerde kilit tekniği ve güreş teknikleri anlat.
10- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Yarı temas karşılaşması yapın.
11- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Hafif temas karşılaşması yapın.
12- Kilitleme tekniklerini rakibin üzerinde anlatarak uygula.
13- Hun Boksu yarışmaları kaça ayrılır?
14- Hun Boksu Amatör yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılır?
15- Hun Boksu Profesyonel yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılı
16- Amatör Hun Boksu Yarı temaslı sistemini kaç hakem tarafından yönetilir? Puanlarmaları nasıl olur?
17- Amatör Hun boksu Hafif temas sistemini, Tam temas sistemini, HB-1 sistemini kaç hakem yönetir? Puanlamaları nasıl olur?
18- Amatör Hun Boksu yarışmalarının yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri nelerdir?
19- Profesyonel Hun Boksu karşılıklı yarışma sistemleri nelerdir? Kaç hakem yönetir? Puanlamaları nasıl olur?
20- Profesyonel Hun Boksu karşılıklı yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri nelerdi
21- Hun boksu Mücadele sanatlarının amatör ve profesyonel yarışma sistemlerinin arasındaki fark nelerdir?
22- Hun Boksu yarışmalarında kilitlemeler kaç saniye içinde kaç puan verilir?
23- Amatör Hun Boksu yarışmalarında tekme teknik vuruşları, yumruk el teknik vuruşları, diz ve dirsek teknik vuruşlarının puanları nelerdir?
24- Müzikal form yarışmaları kaç sistemden oluşur?
25- Hun Boksu Amatör müzikal form aletli ve aletsiz yarışma sistemleri nelerdir?
26- Karşılıklı Hun boksu yarı temas 1 dakika yarışması yap.
27- Karşılıklı Hun Boksu hafif temas 1 dakika yarışması yap.
28- Karşılıklı sadece güreş teknikleriyle kilit yapmak serbest 1 dakika yarışması yap.
29- Karşılıklı sadece boks teknikleri ile 1 dakika yarışması yap
30- Karşılıklı sadece tekme teknikleri ile 1 dakika yarışması yap.
31- Ring ve kort (Alan) oyunlarını göster.
32- Hun Boksunda Kaç çeşit karşılaşma yarışmaları vardır?
Not: Teknikler tam olsa bile müsabaka kurallarını bilmeyen yarışmacı başarısız sayılacaktır.
(Kahverengi (3 SARI BANT) Kuşak’tan Siyah Kuşak (1.TUĞ) ya geçiş)
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar anlat.
6- Yumruk tekniklerini her yöne her seviyeye her çeşidini danslı olarak gölge çalışması yap.
7- Beş tekniği Kombine olarak ard arda uygula.
8- Rakiple birlikte Hafif temas kombine teknikler yap.
9- Ayakta ve yerde kilit tekniği ve güreş teknikleri anlat.
10- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Yarı temas karşılaşması yapın.
11- Karşılıklı bir dakika süre içinde Hun Boksu Hafif temas karşılaşması yapın.
12- Kilitleme tekniklerini rakibin üzerinde anlatarak uygula.
13- Hun Boksu yarışmaları kaça ayrılır?
14- Hun Boksu Amatör yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılır?
15- Hun Boksu Profesyonel yarışmaları hangileridir? Nerelerde yapılı
16- Amatör Hun Boksu Yarı temaslı sistemini kaç hakem tarafından yönetilir? Puanlarmaları nasıl olur?
17- Amatör Hun boksu Hafif temas sistemini, Tam temas sistemini, HB-1 sistemini kaç hakem yönetir? Puanlamaları nasıl olur?
18- Amatör Hun Boksu yarışmalarının yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri nelerdir?
19- Profesyonel Hun Boksu karşılıklı yarışma sistemleri nelerdir? Kaç hakem yönetir? Puanlamaları nasıl olur?
20- Profesyonel Hun Boksu karşılıklı yarışma alanları ve ölçüleri ve özellikleri nelerdi
21- Hun boksu Mücadele sanatlarının amatör ve profesyonel yarışma sistemlerinin arasındaki fark nelerdir?
22- Hun Boksu yarışmalarında kilitlemeler kaç saniye içinde kaç puan verilir?
23- Amatör Hun Boksu yarışmalarında tekme teknik vuruşları, yumruk el teknik vuruşları, diz ve dirsek teknik vuruşlarının puanları nelerdir?
24- Müzikal form yarışmaları kaç sistemden oluşur?
25- Hun Boksu Amatör müzikal form aletli ve aletsiz yarışma sistemleri nelerdir?
26- Karşılıklı Hun boksu yarı temas 1 dakika yarışması yap.
27- Karşılıklı Hun Boksu hafif temas 1 dakika yarışması yap.
28- Karşılıklı sadece güreş teknikleriyle kilit yapmak serbest 1 dakika yarışması yap.
29- Karşılıklı sadece boks teknikleri ile 1 dakika yarışması yap
30- Karşılıklı sadece tekme teknikleri ile 1 dakika yarışması yap.
31- Ring ve kort (Alan) oyunlarını göster.
Siyah Kuşak 1. TUĞ dan Siyah Kuşak (2. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür fizik
egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
6- Eğitim almış ve çalışmış olan bütün temel denge duruşlarının hepsi Gard
ve denge duruşları.
7- Eğitim almış ve çalışmış olan el teknikleri ve dirsek teknikleri.
8- Eğitim almış ve çalışmış blok teknikler.
9- Eğitimini almış ve çalışmış tüm tekme teknikleri
10- Zıplayarak yapılan tüm tekmeler
11- Rakibe karşı Hun Boksu Karşılaşma bilgileri
12- Hun Boksu Hakemlik bilgileri
13- İlk yardım bilgileri
14- Öğrenci çalıştırma Eğitmenlik bilgileri
15- Ayna karşısında, boşlukta rakibe karşı kombine teknikler
16- 1 dakika kontrollü karşılaşma yap.
Siyah Kuşak 2. TUĞ dan Siyah Kuşak (3. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
16
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşları.
7- El teknikleri : a) Baş kısmını koruma tekniği b) Çift yumruk teknikleri
c) Destekli vuruş tekniği
8- Blok savunma teknikleri : a) kapalı el içten dışa ve dıştan içeri blok
savunma teknikleri b) Açık el içten dışa ve dıştan içeri blok savunma
teknikleri c) el sırtı ile aşağıdan yukarı yapılan blok teknikleri
d)Dirsekle yapılan blok teknikleri e) diz ile yapılan blok teknikleri
f) Ayak ile yapılan blok teknikleri.
9- Ayak Teknikleri : a) Zıplayarak yapılan tüm tekmeler
b) Ayak ile yapılan kilitleme tekniği
10- Hun Boksu Karşılaşma teknikleri:
a) Tam vuruşlu ve yarı vuruşlu karşılaşma kayideleri
b) Hakemlik bilgileri
c) Yarışma esnasında, yarışmacının köşesinde Yarışmacısını motovize
etme yeteneği
d) İlk yardım bilgileri
e) Yarışmacısını çalıştırma eğitmenlik bilgisi
Siyah Kuşak 3. TUĞ dan Siyah Kuşak (4. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma teknikleri
9- Ayak tekniklerinin hepsi
17
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgileri
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
Siyah Kuşak 4. TUĞ dan Siyah Kuşak (5. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma teknikleri
9- Ayak tekniklerinin hepsi
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
18
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgileri
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
Sayfa ( 16 )
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
18- Hun Boksunun tüm tekniklerde uzmanlaşmış olması
19- Hun Boksu faliyetlerinde devamlı bulunmak ve hizmet vermek
20- Hun boksu yarışmalarında hakemlik ve baş hakemlik yapmış
olması
21- Hun boksuyla ilgili Kendisinin has özel spesiyal çalışmalarından
örnek vermeksi.
22- Hun boksunun tüm anterenörlük, eğitmenlik, hakemlik ve
yöneticilik bilgilerine sahip olması.
Siyah Kuşak 5. TUĞ dan Siyah Kuşak (6. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma teknikleri
19
9- Ayak tekniklerinin hepsi
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgiler
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
18- Hun Boksunun tüm tekniklerde uzmanlaşmış olması
19- Hun Boksu faliyetlerinde devamlı bulunmak ve hizmet vermek
20- Hun boksu yarışmalarında hakemlik ve baş hakemlik yapmış
olması
21- Hun boksuyla ilgili Kendisinin has özel spesiyal çalışmalarından
örnek vermeksi.
22- Hun boksunun tüm anterenörlük, eğitmenlik, hakemlik ve
yöneticilik bilgilerine sahip olması.
Siyah Kuşak 6. TUĞ dan Siyah Kuşak (7. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma
yeteneği.
20
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma
teknikleri
9- Ayak tekniklerinin hepsi
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgileri
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
18- Hun Boksunun tüm tekniklerde uzmanlaşmış olması
19- Hun Boksu faliyetlerinde devamlı bulunmak ve hizmet vermek
20- Hun boksu yarışmalarında hakemlik ve baş hakemlik yapmış
olması
21- Hun boksuyla ilgili Kendisinin has özel spesiyal çalışmalarından
örnek vermeksi.
22- Hun boksunun tüm anterenörlük, eğitmenlik, hakemlik ve
yöneticilik bilgilerine sahip olması.
23- Hun Boksu müzikal sistemlerinin aletli ve aletsiz, silahlı ve
silahsız çalışmaları
Siyah Kuşak 7. TUĞ dan Siyah Kuşak (8. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
21
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
Sayfa ( 19 )
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma
yeteneği.
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma
teknikleri
9- Ayak tekniklerinin hepsi
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgileri
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
18- Hun Boksunun tüm tekniklerde uzmanlaşmış olması
19- Hun Boksu faliyetlerinde devamlı bulunmak ve hizmet vermek
20- Hun boksu yarışmalarında hakemlik ve baş hakemlik yapmış
olması
21- Hun boksuyla ilgili Kendisinin has özel spesiyal çalışmalarından
örnek vermeksi.
22- Hun boksunun tüm anterenörlük, eğitmenlik, hakemlik ve
yöneticilik bilgilerine sahip olması.
22
23- Hun Boksu müzikal sistemlerinin aletli ve aletsiz, silahlı ve
silahsız çalışmaları
Siyah Kuşak 8. TUĞ dan Siyah Kuşak (9. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma teknikleri
9- Ayak tekniklerinin hepsi
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgileri
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
18- Hun Boksunun tüm tekniklerde uzmanlaşmış olması
19- Hun Boksu faliyetlerinde devamlı bulunmak ve hizmet vermek
23
20- Hun boksu yarışmalarında hakemlik ve baş hakemlik yapmış
olması.
21- Hun boksuyla ilgili Kendisinin has özel spesiyal çalışmalarından
örnek vermeksi.
22- Hun boksunun tüm anterenörlük, eğitmenlik, hakemlik ve
yöneticilik bilgilerine sahip olması.
23- Hun Boksu müzikal sistemlerinin aletli ve aletsiz, silahlı ve
silahsız çalışmaları
Siyah Kuşak 9. TUĞ dan Siyah Kuşak (10. TUĞ) ya geçiş
1- Selamlama ‘’YA HAYY’’ Hun Boksu nedir?
2- Hun Boksu sisteminin kurucusu kimdir?
3- Hun Boksunun tarihçesini kısaca anlat.
4- Alpagu nedir? Kimler Alpagu’dur?
5- Eğitime teknik çalışmalara başlamadan önce ön ısınma kültür
fizik egzersiz tekniklerini baştan sona kadar yaptırma yeteneği.
6- Görmüş olduğu temel denge duruşlarının hepsi denge ve gard
duruşlarının hepsi.
7- Görmüş ve çalışmış olan bütün el teknikleri
8- Görmüş ve çalışmış olan blok savunma boşa alma sıyrılma teknikleri
9- Ayak tekniklerinin hepsi
10- Güreş ve devirme kilitleme tekniklerin hepsi
A) Hun Boksu Tam temaslı, yarı temaslı yarışma kayideleri
B) Hun Boksu hakemlik bilgileri
C) Kültürfizik hareketlerini yaptırma yeteneği
D) İlk yardım bilgileri
E) Öğrenci eğitme ve çalıştırma Antrenörlük bilgileri
Kombine Teknikler:
11- El ve ayak tekniklerinin eskivli kaçışlı uygulanışı.
12- En az sekiz teknikten oluşan kombinasyonların uygulanışı.
13- Yükselerek veya dönerek ayak tekniklerini uygula
14- Salon içi ve salon dışı davranışlarının göz önüne alınması
24
15- Öğrenci ve sporcu yetiştirme yeteneğinin sergilenmesi
16- Tam temaslı, yarı temaslı, hafif temaslı hakemlik kuralları
17- Tıbbi konularda bilgisi
18- Hun Boksunun tüm tekniklerde uzmanlaşmış olması
19- Hun Boksu faliyetlerinde devamlı bulunmak ve hizmet vermek
20- Hun boksu yarışmalarında hakemlik ve baş hakemlik yapmış
olması
21- Hun boksuyla ilgili Kendisinin has özel spesiyal çalışmalarından
örnek vermeksi.
22- Hun boksunun tüm anterenörlük, eğitmenlik, hakemlik ve
yöneticilik bilgilerine sahip olması.
23- Hun Boksu müzikal sistemlerinin aletli ve aletsiz, silahlı ve
silahsız çalışmaları
24- Hun Boksunu geliştirmek için tez hazırlayın ve sunun.
HUN BOKSU SİTİLİ AMATÖR YARIŞMA SİSTEMLERİ
1) YARI TEMAS ATAK ) TEKNİK VURUŞLU YARIŞMA SİSTEMİ
Hun Boks’un Yarı temas atak teknik vuruşlu yarışmaları (8 metre x 8 metre )
boyutunda çizgi alan içerisinde, 1 kort amiri ( başhakem), 1 Gong hakemi, 1 fixtur
hakemi, 1 orta hakem, 2 yan hakemler, bu hakemlerin yönetiminde yapılan Hun
Boks’un yarı temas atak vuruşlu yarışma sistemidir.
a) Kort Amiri (Başa hakem) görevi: Kort amiri yarışmanın yapıldığı Alanın
sorumlu, baş hakem. Tüm sorumluluklar ona aittir.
b) Gong ve anons zaman masa hakemi görevi: Yarışmaya çıkacak yarışmacıların
isim anonsunu yapan ve yarışmanın başlama ve bitiş zamanını tutan Gong
masa hakemidir.
c) Fikstür masa Hakeminin görevi: Yarışmaya katılan yarışmacıların isimlerini
Fikstür kağıdına yazan ve puantör cetvelini kullanan Fikstür masa hakemdir.
d) Yan Hakemlerin görevi : Çizgi dışında ayakta 90 derece çizginin çevresinde
köşeden köşeye yürüyerek yarışmayı takip eden, puan veren hakemlerdir.
e) Orta hakemin görevi : kort alan çizgisi içinde yarışmayı başlatan, durduran,
aynı anda yan hakemlerle birlikte puan veren, ceza veren orta hakemdir.
25
PUANLAMALAR
El ve ayakla uygulanan teknik temaslar puan olabilmesi için orta sertlikte
olmak şartıyla el vuruş teması ( 1 ) bir puandır.
Ayakla orta seviyeye yapılan orta sertlikteki teknik vuruş temaslar ( 2 ) iki
puandır. Ayakla üst seviyeye yapılan orta sertlikte teknik vuruş temaslar ( 3 )
üç puandır.
Tutarak veya ayakla süpürme tekniği ile yere devirmek ( 1 ) puandır.
Yarışmalar 2 dakika x 2 raunt üzerinden yapılır. Yarışma skoru 8-0 puan olduğu
zaman raunt ve zaman beklenmez yarışma bitirilir.
YARIŞMA NASIL BAŞLAR: Yarışma orta hakemi sporcuları köşelerinden ‘’
YARIŞMACILAR’’ komutuyla başlama çizgisine çağırır. Yarışmacılar Hun Boksu
selamıyla ‘’YA HAYY’’ diyerek önce orta hakemi selamlar ardında jüri masasına
dönerler ve selamlarlar, ardından seyircileri selamlarlar, ardından rakibini
selamlar. Orta hakem ‘’ HAZIR’’ komutu verir. Yarışmacılar karşılıklı hazır
durumda bekler. Yarışma zaman hakeminin Gong zilini çalmasıyla, orta hakemin
‘’BAŞLA’’ komutu verir. Yarışma başlar, Rakiplerin temaslarıyla orta hakem
‘’DUR’’ komutuyla yarışmacılar durur ve başlama çizgisine geçerler. Orta ve yan
hakemler aynı anda puan alan köşeyi parmaklarıyla puanları gösterir, hemen
orta hakem puan alan köşeyi puan fixtür masa hakemine hem parmağıyla hem
sözlü olarak iletir. ( Örnek mavi köşe 1 bir puan der. ) fixtur masa hakemi
Puantur matikte puanı çevirir ve puan görünür.
Yarışma bitiminde orta hakem yarışmacıları yanlarına çağırır. Puanı yüksek olanın
elini kaldırır, galibi ilan eder.
YASAKLAR: Yarı temas atak yarışmalarda bilerek ve isteyerek uygulanan sert
temaslar olursa. Temas uygulanan yer kızarma, morarma, kanama, rakibi ısırmak,
rakibe kafa atmak, rakibin kafasına dirsek vurmak, rakibin kafasına diz vurmak,
rakibin kafa arkasına vurmak, rakibin ensesine vurmak, Rakibin sırtına vurmak,
rakibin kasıklarına vurmak, konuşmak, tükürmek, hakaret edici hareketler ve sözlü
ahlaka haykırı davranışlar kesinlikle yasaktır.
Yarışmacının ismi okunduğunda köşesine geç gelmesi, koruyucu malzemelerin eksik
olması, koruyucu malzemelerin uygunsuz olması, yarışma esnasında kaskı çıkarması,
26
Çizgi dışına çıkması, ağzındaki koruyucu dişliği çıkarması, yarışmacıların üzerinde
Kesici delici metal veya sert plastik takıların bulunması, amatör yarışmada
Antrenörünün veya koçunun Eşofman üzerinde ve sporcunun forması üzerinde
eğitim okulunun, kulübünün logosu hariç reklam olması, köşesinde duran Antrenör
veya Koçunun eşofman hariç başka bir sivil kıyafetle durması, Antrenör ve
yarışmacının o yıla ait vizesi yaptırılmadıysa. Bunların hepsi yasaktır. Uygulanan
yasaklı teknik ve davranışlar (3) üç kez uyarılır. Her uyarı 1 puan düşülür. 2. Kez
uyarıldıktan sonra üçüncü uyarıda yarışmacı diskalifiye yani yarışmadan çıkarılır.
Şayet kasti ve bilinçli teknik uygulandığında, tekniği uygulayan yarışmacı diskalifiye
yani yarışmadan atılır.
2) (HAFİF TEMAS ATAK) TEKNİK VURUŞLU YARIŞMA SİSTEMİ
Hun Boks’ un hafif temas atak teknik vuruşlu yarışmaları (8 metre x 8 metre )
boyutunda çizgi alan veya (6,10 mt x 6,10 mt ) etrafı ip urganla çevrili (1) bir metre
yükseklikte olan ring içerisinde yapılan ve bu yarışmayı yöneten (1) bir Kort veya
Ring Amiri ( Baş Hakem), (1) bir Gong zaman masa hakemi, (1) bir fixtur masa
hakemi (1) bir orta ring içi hakemi, (3) üç Yan Masa Hakemleri. Bu hakemlerin
yönetiminde yapılan Hun Boks’ un hafif temas teknik vuruşlu yarışma sistemidir.
a) Kort ve Ring Amirinin (Baş Hakem) görevi: Kort ve ring yarışmalarının
yapıldığı alanın ve ringin baş sorumlusudur. (Baş Hakem.)
b) Gong ve anons zaman masa hakemi görevi: Yarışmaya çıkacak yarışmacıların
isim anonsunu yapan ve yarışmanın başlama ve bitiş zamanı tutan gong
masa hakemidir.
c) Fixtur masa hakeminin görevi: Yarışmaya katılan yarışmacıların isimlerini
fikstür kağıdına yarışmacıların isimlerini ve köşelerini yazan ve skor kağıdını
dolduran kişidir.
d) Yan hakemin görevi: yarışma başladığında yarışmacıların puanlarını veren.
Puantür kâğıdına cezaları, puanlamaları ve uyarıları yazan hakemlerdir.
e) Orta hakemin görevi: Ring veya kort içinde yarışmayı başlatan, durduran,
cezaları veren, yarışmayı bitiren. Hakemdir.
27
YARIŞMA KURALLARI: Hun Boksu hafif temas atak teknik vuruşlu yarışmaları
kombine yarışma olduğu için 2dakika 2 raunt üzerinde yarışmalar yapılır.
Raunt zamanı bitimine kadar durdurulmaz ve el veya ayak teknik temaslar puan
alabilmeleri için hafif sertlikte olmak zorundadır.
PUANLAMALAR:
el teknik temas vuruşları ( 1 ) bir puandır.
Ayak teknik temas alta seviyeye vuruş (1) bir puan. Orta seviyeye vuruş
(2) iki puan. Üst seviyeye vuruş (3) Puandır.
Tutarak veya ayakta süpürme tekniği ile yere devirmek (1) bir puandır.
Yarışmalar 2 dakika 2 raunt üzerinden yapılır.
Yarışma berabere bitmez mutlaka yan hakemlerin gözlemi çok iyi olmalı ve
yarışmacıların kondisyonu ve teknikleri önde tutularak kimin iyi ise o galip gelmelidir.
Yarışma orta hakemin ‘’BAŞLA’’ komutuyla başlar, ‘’DUR’’
komutuyla durur. ‘’AYRIL’’ komutuyla ayrılır. ‘’KÖŞENE’’ komutuyla yarışmacı
köşesine geçer. ‘’BEYAZ KÖŞE’’ Komutuyla beyaz köşeye gidilir. Uyarı verecekse 1.
‘’BİRİNCİ UYAR’’, ‘’2. İKİNCİ UYARI’’, ‘’3.ÜÇÜNCÜ UYARI DİSKALİFİYE’’.
Yarışmanın bitiminde yarışmacılar köşelerine geçer. Orta hakem yan
hakemlerden puantör kağıtlarını alır, kontrol eder. Başhakeme verir.
Yarışmacıları yanlarına çağırır. Yarışmayı kazanan yarışmacının elini kaldırarak
galibi ilan eder.
YASAKLAR: Hafif temaslı atak yarışmalarda bilerek ve isteyerek uygulanan sert
temaslar yasaktır. Rakibi kroki, nakavt etmek, Temas edilen nokta kızarma,
morarma, kanama, kırılma olursa. Rakibi ısırma, Rakibe kafa atmak, Rakibin kafasına
diz ve dirsekle vurmak, rakibin sırtına ve ensesine boğazına diz ve dirsekle vurmak,
rakibin kasıklarına vurmak, yarışma esnasında iplere tutunmak, iplere tutunarak
teknik uygulamak, veya kort çizgisi dışına çıkmak, rakibi teknik uygularken sırtını
dönmek, hakaret edici hareketlerde bulunmak, ahlaka haykırı davranışlarda
bulunmak ve konuşmak, tükürmek, gibi davranışlar, isim anons edildiğinde köşesine
geç gelmesi, koruyucu malzemelerin eksik olması, koruyucu malzemelerin uygunsuz
olması, yarışma esnasında dişliği veya kaskını çıkarması, yarışmacının üzerinde kesici,
delici metal veya sert plastik takı veya malzeme bulunması, yarışmacının formasında
kulüp logosu hariç reklam bulunması, yarışmacının köşesinde duran antrenör veya
koçun
28
üzerinde eşofman yerine sivil kıyafet olması, Antrenör ve koçun, eşofman üzerinde
reklam bulunması kesinlikle yasaktır.
Yasak uygulanan teknikler üç kez uyarılır. Şayet üçüncüde yarışmadan atılır
3) (TAM TEMAS ATAK) TEKNİK VURUŞLU YARIŞMA SİSTEMİ
Hun Boks’un tam temas atak teknik vuruşlu yarışmaları (8 metre x 8 metre)
etrafı çizgiyle çevrili alan içinde veya ( 6,10 metre x 6,10 metre ) ip urgan ile çevrili
(1) bir metre yükseklikte veya tabanda olan Ring içinde yapılan Hun boksun tam
temas atak vuruşlu yarışma sistemidir.
Yarışmayı ( 1 ) bir Ring Amiri ( Baş Hakem) – (1) bir Gong zaman hakemi, ( 1) bir
Anos Fistür hakemi, masa hakemleri. ( 1) bir orta hakem ( ring içindeki hakem)
( 3 ) Üç Yan Hakemler. Bu hakemler Tam temaslı maçı yönetirler.
HAKEMLERİN GÖREVİ:
a) BAŞ HAKEM: Ring veya korttan sorumlu hakemdir.
b) Zaman hakemi: kronometre ve gang kullanan hakemdir.
c) Anons ve fikstür hakemi: yarışmacıların isimlerini fikstür yazar ve anons eder.
d) Orta hakem : Ring veya kort içinde yarışmacıları yöneten yarışmayı ‘’BAŞLA’’
komutuyla başlatan, ‘’AYRIL’’ komutuyla ayıran ‘’ DUR’’ komutuyla durduran,
‘’ UYARI’’ komutuyla uyaran, ceza veren, galip ilan eden, kroki durumunda 1
den 10 a kadar sayan, yarışmacıları köşelerinden çağıran ve köşelerine
gönderen, kendi görüş kararıyla yarışmayı bitirebilen ring veya kort içinde
yarışmacıları yöneten hakemdir.
e) Yan hakemler: Ring veya kort un üç kenarından yarışmayı izleyerek puan
veren skor kağıtlarını dolduran hakemlerdir.
YARIŞMA KURALLARI: Hun Boksu Kombinasyonlu Tam Temas atak teknik vuruşlu
yarışmaları olduğu için 2 dakika 2 raunt üzerinde yapılır. Raunt zamanı bitimine
kadar her hangi bir ceza, uyarı, kroki durumu olmadıkça durdurulamaz.
Yarışmacıların rakibine uyguladıkları tekniklerin puan olması için yapılan kilit tekniğin
en az 5 saniye olması ve teknik vuruşların sarsıcı olması gerekir.
29
PUANLAMALAR:
a) El Teknik temas tam vuruş (1) bir puandır.
b) Dirsek teknik temas tam vuruş (1) bir puandır.
c) Diz teknik temas tam vuruş (1) bir puandır.
d) Teknik süpürme devirme (1) bir puandır.
e) Yerde veya ayakta kilitleme tekniği ( 5 beş saniye 1 bir puan).
f) Rakibi sırt üstü yatırmak (1) bir puandır.
g) Rakibi ring dışına veya kort çizgi dışına çıkarmak (1) bir puandır.
h) Alta seviyeye teknik tekme vuruşu (1) bir puandır.
i) Ortaya ve üst seviyeye teknik tekme vuruşu (2) iki puandır.
j) Sıçrayarak, rakibin tekniğini tutarak artistik teknik tekme vuruşu (3) üç
puandır.
Yarışmalar kesinlikle berebere bitemez, bunun için yan hakemlerin çok iyi bir
şekilde yarışmayı gözlemek zorundadır. Yarışmacının kondisyonu ve teknik
güzelliğine göre puanlar verilmelidir.
YARIŞMA NASIL BAŞLAR: Yarışma orta hakem yarışmacıları köşesinden
‘’YARIŞMACILAR’’ komutuyla başlama çizgisine çağırır. Yarışmacılar Hun Boksu
selamıyla ‘’ YA HAYY’’ diyerek, önce Orta hakemi selamlar, ardından jüri masasına
döner ve selamlar, Ardından seyircileri selamlar, Ardından rakibini selamlar. Orta
hakem ‘’ HAZIR’’ komutu verir, yarışmacılar karşılıklı hazır vaziyette bekler, zaman
hakemi’nin gong’u çalmasıyla, Orta Hakem ‘’BAŞLA’’ komutuyla yarışma başlar. Her
hangi bir teknik hata olmadıkça yarışma durdurulmaz. Aksi halde kilit durumu olursa
orta hakem içinden 5 saniye sayar, orta hakem parmağını yukarı kaldırarak 1 puanı
gösterir, ardından, Kilit ayrılmazsa tekrar ikinci 5 saniyeyi sayar 1 puanı parmağını
yukarı kaldırarak gösterir. Ardından hemen ‘’AYRIL’’ komutu verir. Ayakta kilit
yapılmışsa yarışmacılar bir adım geri çekilir, komut beklemeden ayakta yarışma
devam eder. Kilit tekniği yerde yapılmışsa yarışmacılar ayağa kalkar başlama çizgisine
geçerler ve ‘’BAŞLA’’ komutuyla yarışma devam eder. Kroki durumundaysa orta
hakem yarışmacıları ‘’DUR’’ komutuyla durdurur, kroki olan yarışmacıya saymaya
başlar o esnada diğer rakip beyaz köşeye geçer orada bekler, orta hakem 1 den 8 e
kadar sayar. Yarışmacı iki elini kaldırıyorsa iyi olduğunu belirtiyorsa orta hakem
başlama çizgisine yarışmacıları çağırır.
30
Sayma durumunda Gong çaldıysa ‘’BAŞLA’’ komutu verir hemen ‘’DUR’’ komutu
vererek yarışmayı durdurur yarışmacıları köşelerine gönderir. Gong çalmadıysa
‘’BAŞLA’’ komutuyla maç devam eder. Kroki durumunda Orta hakem yarışmacıya
saymaya başlar 1 den 9 a kadar sayar ve 10 der. Nakavt veya hakem kararıyla bitirir.
Kroki olan yarışmacı çok kötü durumdaysa orta hakem saymaya başlar 1 der
ardından doktoru çağırır. Yarışmacı doktor kararıyla yarışma devam eder.
Son raunda kadar Yarışmacı kroki durumda olmazsa yarışma devam eder, Gong
çaldığında ‘’DUR’’ komutuyla yarışma durdurulur. Yarışmacılar köşelerine geçer
eldiven ve kaskı koçları
tarafından çıkarılır. Bekler. Orta hakem yan hakemlerden puantör kağıtlarını alır
kontrol eder.
Başhakeme verir. Orta hakem yarışmacıları başlama çizgisine çağırır. Başhakem
puantör kağıdına bakar galip gelen köşeyi elini kaldırarak orta hakeme gösterir. Orta
hakem galip gelen yarışmacının elini kaldırarak galibi ilan eder.
YASAKLAR: 1)Yarışmacının ismi anons edildiğinde köşesine geç gelmesi.
2) Yarışmacının formasında kulüp logosu veya kendi ismi lakabı hariç reklam
bulunması
3) Yarışmacının mecburi kullanacağı koruyucu malzemelerin eksik olması
4) Yarışmacının üzerinde kesici, delici, metal ve sert plastik takıların bulunması.
5) Yarışmacıların kilit durumunda vuruş yapması, yerde vuruş yapması.
6) Yarışmacı rakibini yere düşürüp kendisi ayakta vuruş yapması.
7) Yarışma esnasında rakibinin kafa arkasına, sırtana, kafa üstüne, ensesine,
kasıklarına, diz eklemine, gırtlağına teknik vuruş yapmak.
8) Rakibin yüzüne ve kafasına, dirsek ve diz teknik vuruş yapmak.
9) Orta hakemin komutlarına uymaması.
10) Ahlaka haykırı hareketler ve sözlü davranışlarda bulunması
11) Koruyucu malzemelerini çıkarıp atması.
12) Yarışma esnasında tükürmek konuşmak hakaret etmek
13) Yarışmacının köşesinde duran koç veya antrenörünün ahlak dışı hareket
ve sözlü saldırıda bulunması
14) Yarışma esnasında koç veya antrenör sözlü komut vermesi
15) Yarışma esnasında hakeme ve seyircilere sporculara sözlü hakaretlerde
bulunması.
31
Yasaklara uymayan yarışmacıya, Koça veya Antrenöre, orta hakem iki uyarı verir,
üçüncü uyarıda yarışmadan atılır. (diskalifiye)
4) HUN BOKSU MÜZİKAL FORM ( Combat body work out fitness )
Yarışmacıların iyi bir performans sağlamaları için sürat, kondisyon, esneklik,
sağlamlık ve güç kazanmaları, yarışmacıların yarışmalara hazırlanmaları aletli veya
aletsiz, silahlı veya silahsız müzikli veya müziksiz vücudu geliştirmek için yapılan, Hun
Boksun dövüş vücut antreman fitness egzersis çalışmaları ve yarışmalarıdır.
YARIŞMALAR:
Vücut egzersiz yarışmaları
Yatağan (kılınç) kullanma yarışmaları.
Kemankeş (Türk okçuluk) yarışmaları.
Cirit atma ( mızrak) yarışmaları.
Urgan halat çekme yarışmaları.
Biyonik Rabot’a tekme vurma yarışmaları.
Sert veya soft silahlı veya silahsız, aletli veya aletsiz müzikle veya müziksiz
rakibe karşı 360 derecede yön tahin etmek. Boşlukta gölge çalışması
32
HUN BOKSU MÜZİKAL FORM ÇALIŞMA RESİMLERİ
(COMBAT BODY WORKOUT FİTNESS)
33
5) HUN BOKSU – (HB-1), (COMBAT),(MMA) TAM TEKNİK ATAK
VURUŞLU YARIŞMA SİSTEMİ
Hun Boksu-(HB-1) yarışma sistemi, (8 metre x 8 metre) çevresi ip urganla çevrili Ring
veya (8 metre x 8 metre) 36metre kare 6 köşe kafes alan içerisinde yarışmaları
yapılan tam teknik vuruşlu Hun Boks’un amatör ve profesyonel yarışma sistemidir.
Yarışmayı 1 bir ring amiri (Başhakem) , 1 bir gong zaman hakemi, 1 bir fikstür
hakemi, 1 eldiven hakemi, 1 Orta hakem, 3 yan hakemler.
Bu hakemler (HUNBOKS-(HB-1), (HUNBOKS-COMBAT), (HUNBOKS–MMA) Turk
Mixed Martial Art, profesyonel yarışmalarını yönetmektedir.
Hun Boksu Amatör HB-1 yarışmaları ( 2 dakika 3 raunt) üzerinden yapılmaktadır.
Hun Boksu profesyonel yarışmaları HUNBOKS-(HB-1), HUNBOKS-COMBAT,
HUNBOKS-MMA ( 2 dakika 5 raunt) veya organizasyonun durumuna göre değişebilir.
YARIŞMA NASIL BAŞLAR:
Amatör HB-1 yarışmaları ve Profesyonel HB-1, HUNBOKS-COMBAT, HUNBOKS
MMA yarışmaları Tam temaslı yarışmalarda olduğu gibi aynı komutlar ile başlar ve
aynı komutlar ile biter.
PUANLAMALAR:
Uygulanan teknik vuruşlar sert olmak kaydıyla.
El ve yumruk vuruşları (1) bir puan dır.
vücudun ön bölgesine dirsek vuruşları (1) bir puan dır.
vücudun ön bölgesine ve bacaklara diz vuruşları (1) bir puan dır.
Bacaklara ve vücut bölgesine tekme teknik vuruşlar (1) bir puan dır.
Ayakta veya yerde uygulanan kilit tekniği 5 beş saniyede (1) bir puan dır.
Kafaya uygulanan tekme teknik vuruşları (2) iki puan dır.
YASAKLAR: Tam temaslı atak yarışmalarda uygulanan yasakların aynısı Amatör HB-1,
Profesyonel HUNBOKS-(HB-1), HUNBOKS-COMBAT, HUNBOKS-MMA yarışmalarında
geçerlidir.
34
YARIŞMACILARIN KIYAFETLERİ:
Amatör yarışmacıların kıyafetleri üst kırmızı T-şort alt siyah uzun pantolon
veya Hun boksu geleneksel giysisi.
Profesyonel yarışmacıların kıyafetleri organizasyon kurulunun kararına göre
erkekler üst çıplak, alt uzun siyah forma pantolon veya siyah kırmızı şort.
Bayanlar üst kırmızı T-şort veya atlet, alt siyah pantolon veya şort.
Amatör Yarışmalarda Koruyucu malzemeler
Kafayı koruyan darbe emici koruyucu malzeme (Kask)
Dişleri koruyan silikon koruyucu malzeme (Dişlik)
Dirseklerin darbe emici koruyucu malzeme ( Dirseklik)
Bileği ve el taraklarını koruyan elastiki bandaj malzeme (el bandajı)
El darbelerini yumuşatan darbe emici koruyucu malzeme ( eldiven)
Vücudu ve göğsü koruyan darbe emici malzeme yelek (Sefeguard)
Kasıkları koruyan sert plastik malzeme (Kasık Koruyucu)
Kaval kemiği ve ayaküstünü koruyan darbe emici malzeme ( kaval koruyucu)
Profesyonel yarışmalarda kullanılan Koruyucu malzemeler
Dişleri koruyan silikon malzeme koruyucu ( Dişlik)
Bileği ve el taraklarını koruyan elastiki bandaj malzeme ( el bandajı)
El darbelerini yumuşatan darbe emici koruyucu malzeme (Eldiven)
Kasıkları koruyan sert plastik malzeme ( Kasık koruyucu)
Profesyonel yarışmalarda, yarışmacılar organizasyon kurulunun kararına göre
ayaküstü takım kaval koruyucu ve kask giyebil.
35
HUN BOKSU ÇİZGİ ALAN İÇİNDE KORT YARIŞMALARI
8 Metre x 8 metre çizgi içinde yapılır.
Amatör :Yarı temas
yarışmaları ve müzikal formun içinde bulnan bağzı yarışmalar.
36
HUN BOKSU RİNG YARIŞMALARI
AMATÖR : HAFİF TEMASLI ATAK, TAM TEMASLI ATAK, HUNBOKSU HB-1
YARIŞMALARI.
PROFESYONEL : HUNBOKSU HB-1, HUNBOKSU COMBAT, HUNBOKSU
MMA YARIŞMALARI
37
HUN BOKSU KAFES YARIŞMALARI
Amatör: Hun Boksu Müzikal form gösteri yarışmaları.
Prof: Hun Boksu (MMA), Hun Boksu (Combat), Hun Boksu ( HB-1 ).
38
YAN MASA HAKEMLERİNİN SKOR PUAN LİSTESİ
YAN MASA HAKEMİ SKOR PUANTÖR LİSTESİ : Ring veya kort dışında üç
yanında bulunan görevli yan masa hakemlerinin puantör matik üzerinde verdikleri
puanları ve kararları liste üzerinde yazarak skoru belirttikleri listedir.
39
HUN BOKSU SİTİLİ’NİN TERMİNOLOJİSİ
SELAMLAMAK : ‘’YA HAYY’’
Bayrağa selam
Salona selam
Hocaya selam
Öğrenciye selam
Hakeme selam
Selamlama: vücut dik, direk öne bakarak, ayaklar bitişik, esas duruş vaziyetinde,
sağ elimizle havada bulunan temiz enerjiyi toplayarak, kalbimize yüklüyoruz, sağ
elimiz kapalı olarak kalbimizin üzerinde, sol kolumuz 30 derece açıda elimiz kapalı
yere bakacak şekilde duracak, sağ elimizi hızlı olarak, sol kolumuzu takip ederek
kötü enerjileri toprağa gönderiyorken
‘’ YA HAYY ‘’ diye bağırıyoruz. Selamlamayı bitiriyoruz.
BAŞLAMADA HAZIR BEKLEME DURUŞU (Guard)
Hazırda beklemek: Yarışmacıların karşılıklı selamlaştıktan sonra yarışmaya başlamak
için, hazır vaziyette, Gong çalması ve hakem başla komutu verene kadar, hamle veya
savunma tekniği kullanmak için hazır vaziyette beklemek.
Açık el ile hazırda bekleme
Kapalı elle hazırda bekleme
EL TEKNİK VURUŞLARI:
Yarışmacıların yarışma esnasında karşılıklı hamle olarak uyguladıkları el teknik
vuruşları.
Açık elin içiyle öne direk vuruş
Açık elin içiyle hilal Tokat vuruşu
Açık Elin tersiyle hilal Tokat vuruş
Açık elin içiyle yukarıdan aşağı vuruş
Dönerek açık elin içiyle vurmak
Dönerek açık elin tersiyle vurmak
40
Zıplayarak açık elin içiyle vurmak
Zıplayarak açık elin tersiyle vurmak
Açık elin yan dış kısmıyla Bıçak el vuruşu
Açık elin yan dış kısmıyla Dönerek bıçak el vuruşu
Açık elin yan dış kısmıyla Zıplayarak bıçak el vuruşu
KAPALI EL YUMRUK VURUŞLARI
Kapalı elin ön kısmıyla Öne Direk yumruk vuruşu
Kapalı elin ön kısmıyla açık hilal Çengel yumruk vuruşu
Kapalı elin ön kısmıyla kapalı hilal çengel yumruk vuruşu
Kapalı elin ön kısmıyla Alttan yukarı yumruk vuruşu
Kapalı elin yan kısmıyla yukarıdan aşağı balyoz yumruk vuruşu
Kapalı elin yan kısmıyla dönerek balyoz yumruk vuruşu
Kapalı elin yan kısmıyla sıçrayarak balyoz yumruk vuruşu
Kapalı elin tersiyle öne yumruk vuruşu
Kapalı elin tersiyle hilal yumruk vuruşu
Kapalı elin tersiyle dönerek yumruk vuruşu
Kapalı elin tersiyle zıplayarak yukarıdan aşağı yumruk vuruşu
DİRSEK VURUŞU
Hilal dirsek vuruşu
Altan yukarı dirsek vuruşu
Yukarıdan aşağı dirsek vuruşu
Arkaya dirsek vuruşu
Yana dirsek vuruşu
Dönerek dirsek vuruşu
Zıplayarak dirsek vuruşu
DİZ VURUŞU
Öne Hilal diz vuruşu
Öne aşağıdan yukarı diz vuruşu
Makas yaparak diz vuruşu
41
Zıplayarak diz vuruşu
Dönerek diz vuruşu
TEKME VURUŞU
Öne direk tekme vuruşu
Öne itiş tekme vuruşu
Hilal tekme vuruşu
Yukarıdan aşığı tekme vuruşu
Arkaya direk tekme vuruşu
Yana tekme vuruşu
Ters çengel tekme vuruşu
Dönerek ters çengel tekme vuruşu
Çökerek dönerek süpürme tekme vuruşu
Makaslı tekme vuruşu
Öne, yana, arkaya Zıplayarak tekme vuruşu
Öne , Yana Uçarak tekme vuruşu
Öne Aşağıdan Yukarı aşağı daire çizerek tekme vuruşu
SAVUNMALAR: Yarışmacıları
El SAVUNMALARI: içeri, dışarı, yukar, aşağı,
Açık el avuç içi savunmaları
Kapalı el bilek savunmaları
DİRSEK SAVUNMALARI: içeri, dışarı, yukarı
Dirseği yukarı çekerek savunma
Dirseği hilal çizerek savunma
DİZ SAVUNMALARI: İçeri, dışarı
Dizi yukarı çekerek savunma
Dizi yukarı çekerek dışarı hilal savunma
Dizi yukarı çekerek içeri hilal savunma
AYAK SAVUNMALARI: içeri, dışarı, yukarı, aşağı,
Ayağın iç kısmıyla savunma
Ayağın taban kısmıyla savunma
Ayağın dış yan kısmıyla savunma
42
Ayağın topuk kısmıyla savunma
Ayağın pençe kısmıyla savunma
TUTMA, DEVİRME ve KİLİTLEME TEKNİKLERİ
1- AYAKTA: EL, KOL, BACAKLA TUTMA, DEVİRME ve KİLİTLEME TEKNİĞİ: Boyun
Kilit tekniği, Gövde kilit tekniği, kol kilit tekniği, bacak kilit tekniği.
2- YERDE: EL, KOL, BACAKLA TUTMA ve KİLİTLEME TEKNİĞİ: Boyun kilit tekniği,
gövde kilit tekniği, kol kilit tekniği, bacak kilit tekniği.
(ELLE TUTMAK ve KİLİTLEMEK, KOLLA TUTMAK KİLİTLEMEK, AYAKLA
TUTMAK KİLİTLEMEK)
AYAKTA: EL, KOL, BACAKLA TUTMA, DEVİRME ve KİLİTLEME TEKNİĞİ
1- Rakibin yumruk ve tekme hamlesini tutarak devirmek veya kilitlemek
2- Rakibin teknik hamlesini boşa alarak, rakibin boyun bölgesine, koluna, gövdesine,
bacaklarına, kilit tekniği uygulamak. Kilitlemek.
3- Kilitleme tekniği 5 saniyede 1 puan kilit açılmaz veya kilitlenen rakip pes etmez
ise ikinci 5 saniyede 1 puan alır. Toplam 10 saniye kilit uygulandığında 2 puan
kilitleyen yarışmacıya verilir. Yarışmacılar ayrılır, bir adım geri çekilir yarışma
ayakta devam eder.
YERDE: EL, KOL, BACAKLA TUTMA ve KİLİTLEME TEKNİĞİ
1- Yerde kurallar çerçevesi içerisinde güreş esnasında rakibin sırtı yere tam
temas ettiği durumda yarışma biter. Temas ettiren yarışmacı yarışı kazanır.
2- Yerde kurallar çerçevesi içerisinde güreş oyun tekniği kullanarak rakibin
kolunu, boynunu, bacağını, kilit tekniği uygulayarak kilitlemek.
3- Kilitleme tekniği 5 saniyede 1 puan kilit açılmaz veya kilitlenen yarışmacı pes
etmez ise ikinci 5 saniyede 1 puan alır. Toplam 10 saniye kilit uygulandığında 2
puan kilitleyen yarışmacıya verilir.
Raund zamanı bitmediyse, Yarışma ayakta bir adım çekilerek devam eder.
Not: Tüm teknik hareketler Türkçe dilinde olacak.
43
HAKEM KIYAFETLERİ
1-
2-
3-
4-
5-
6-
Beyaz gömlek
Siyah papyon (orta hakem takacak)
Siyah Kravat (Yan hakemler ve tüm görevli hakemler)
Siyah ceket
Gri veya füme rengi kumaş pantolon
Siyah spor ayakkabısı
44
Hun Boksu Teknik hareketlerin resimleri
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
EĞİTİM SALONUNU VEYA ALANINDA SELAMLAMA
1- Dikkat esas duruş
2- Bayrağa selamlama
3- En yüksek kıdemli eğitmeni selamlama
4- Eğitmen çalıştırıcıyı selamlama
5- Yüksek kuşakları selamlama
6- Eğitim salonunu veya alanının selamlama
Eğitim salonunda veya eğitim alanında yapılması gereken davranışlar
1- Eğitim salona veya eğitim alanına girince Milli Bayrağı selamlamak.
2- Uygun bir mesafeden öğrencileri selamlamak.
3- Eğitime başlamadan önce tüm öğrencilerle birlikte safta durup sıralanarak
bayrağı selamlamak.
4- Eğitime başlamadan önce hep birlikte yüksek sesle yemini söylemek
5- Eğitim çalışmasından sonra bağdaş kurup nefes kontrolü ve düşünceyi bir
noktaya toplayarak rahatlamak.
6- Tekrar ayağa kalkarak safta toplanıp esas duruşta bayrağa selam vermek.
7- Tekrar eğitimciyi ve öğrenciyi selamla. Bitiş.
Eğitime salonunda veya eğitim alanında ön ısınma kültürfizik haraketleri
Eğitimde teknik hareketlere Antremana başlamadan önce vücudu kültürfizik egzersiz
hareketleriyle en az on, on beş dakika kaslar ve eklemleri alıştırmak, yumuşatmak ve
germe hareketleri yapmak.
Öğrenciler ısınma hareketlerini yaparken dikkat etmesi gerekenler.
1- Kaslar gevşek, zihin hareketler üzerinde yoğunlaşmış olmalıdır.
2- Hareketler yumuşak olarak yapılmalıdır.
3- Karın kasları kasılarak nefes kontrolü yapılmalıdır. Hareketler yapılırken
ağız kapatılarak burundan nefes alınmalı ve verilmelidir. Sadece nefes
hareketlerinde ağızdan nefes verilmelidir.
4- Zihin hareketlerinde yoğunlaştırınız.
5- Asla acele etmeyiniz.
Isınma Kültürfizik hareketlerinin gayesi
1- Vücudu hareketlere alıştırmak
2- Kan dolaşımını hızlandırmak
70
3- Eklem, kas, sinir, nefes, zihni, kondisyonu, kuvvet, sürati ve esnekliği
yükseltmek
4- Savunma, saldırı, sıçrama ve geri dönüş tekniklerini geliştirmek.
Isınma Kültürfizik hareketleri:
1- Yumuşak sıçrama hareketi veya tempo olarak koşmak. Beş tur.
a) Ayakları birleştirin.
b) Pençe üzerinde hafif hafif sıçrayın. 10 tekrar
Bu hareket kan dolaşımını hızlandırmak, bütün vücudu ısıtmak ve
uyarmak için yapılır.
2- Ayak bilek eklemleri yumuşatma hareketleri: Ayakta durarak
a) Olduğumuz yerde, sağ ayak ve sol ayak bileklerini, içeri ve dışarıya
doğru daire çizerek çevirin. Beş tekrar yapın
3- Diz eklemleri yumuşatma hareketleri: Ayakta durarak
a) Olduğumuz yerde yavaş hareketle her iki elimizde sağ ve sol dizinizin
kapaklarından tutarak yavaşça içten dışarı dışarıdan içeri daire çizin bu
hareketi beş tekrar yapın.
b) Diz kapaklarından tutun yavaşça çöküp kalkın bu hareketi beş tekrar
yapın.
c) Sağ ve sol dizinizi tempo halinde yukarıya doğru omuz hizasına çekerek
indirin. Her diz için beş tekrar yapın.
4- Kasık eklemlerini yumuşatma hareketleri: ayakta durarak
a) Sağ ve sol dizini yukarı çekerek içten dışarı ve dışarıdan içeri
kasıklardan çevirin. Bu hareketi beşe tekrar yapın.
5- Kalça ve bel yumuşatma hareketleri: Ayakta durarak
a) İki elinizle kalçanızdan tutun, kalçanızı yavaş olarak beş tekrar sağ dan
daire çizin ardından beş tekrar solan daire çizin.
b) Yavaşça ayaklar bitişik öne eğilin ve kalkın beş tekrar yapın.
6- Omuz eklemi yumuşatma hareketleri: Ayakta dik durarak
a) Sağ ve sol kollarımızı yanlara kaldırıyoruz, ardından avuç içi yere
bakacak şekilde dirseklerinizi kapatın eller göğüs üstünde sabit yapışık
vaziyette dirseklerinizi yavaşça ilk önce öne doğru sayı bittikten sonra
arkaya doğu daire çizerek çevirin. Beş tekrar yapın.
7- Dirsek ve bilek eklemlerini yumuşatma hareketleri: Ayakta
a) İki kol Dirsekleri omuz hizasında kolları yanlara açın ve içeri kapatın. Bu
hareketi beş tekrar yapın.
71
b) Kolları öne uzatın el bileklerini daire çizdirin bu hareketi beş tekrar
yapın
8- Boyun eklemini yumuşatma hareketleri:
a) Boynunuzu vücut dik vaziyette gözler açık karşıya bakarak sağdan daire
çizi beş tekrar ardından soldan daire çizin beş tekrar.
b) Kafamızı aşağı indirin ve yukarı kaldırın beş tekrar.
c) Kafamızı sağ ve sola omuzlara doğru yatır. Beş tekrar.
9- Şınav çekme yer hareketleri:
a) Yüz üstü uzanarak yatın. Ayaklar bitişik veya yanlara açık, pençe
kısmına basarak, bacaklar gergin elin tabanı yere basacak dirsekler
vücuda yapışık veya açık olarak aşağıda nefes alarak yukarıya doğru
vücudu kaldırırken nefes vererek on tekrar yapın.
b) Tek kol şınav çekmek, vücudu kollarla zıplatarak şınav çekmek.
c) Şınav çektikten sonra diz üstü çöküp, elleri ileri doğru yere basarak
esneterek toplanan kol kaslarını gerdirmek esnetmek.
10- Mekik çekme yer hareketleri:
a) Sırt üstü yatın, dizleri kendine doğru çekin, eller serbest veya ensede,
sırtımız yerdeyken nefes alın vücudu yeden dizlerinize temas edene
kadar kaldırırken nefes verin. Beş tekrar yapın.
b) Sırt üstü yatın. Ayakları uzatın tekrar nefes alın, nefes vererek vücudu
kaldırın komple bacaklarınıza yapışın.
c) Sırt üstü yatın. Vücudunuzu dirseklerinizden destekleyin, bacaklar
gergin ayak parmakları yukarı bakıyor. Bacaklarınızı yukarı aşağıya
kaldırıp indirin, yukarı aşağı makas yapın, daire çizin. Bunu beş tekrar
yapın.
11- Bacakları esnetmek ve germe hareketleri: Ayakta ve oturararak
a) Ayağa kalkın, bacakları yanlara dizleri kırarak omuz hizasında açın, eller
kalçada yavaş yavaş ortaya esneyin. On tekrar
b) Ayağa kalkın, vücut dik sağ bacağı geriye doğru sol bacak dizini kırın,
sol dirseğinizi dizinizin üzerine koyun, sağ elinizle kalçadan bastırarak
esnetin. Beş tekrar yapı ve sağ tarafa dönün aynısını sağ bacağa yapın.
c) Yere oturun, ayak tabanlarını birleştirerek kendinize çekin
dirseklerinizle dizlerinize basarak esneterek dizlerinizi yere değdirin.
d) Yere oturun, bacaklarınızı birleştirerek öne uzatın ve elleriniz ayak
parmaklarına değebilecek şekil de öne esneyin ve kapanın.
72
e) Yere oturun, bacaklarınızı ileri uzatın, sağ bacağı kendine doğru çekin,
sol bacağınıza doru esneyin. Aynısını sol bacağınıza uygulayın. Beş
tekrar yapın.
f) Bacakları yanlara açın bacaklar gergin sağ, sol bacağa ve ortaya doğru
esneyin kapanın. Beş tekrar yapın.
12- Nefes hareketleri: Ayakta
a) Ayağınızı bir adım sola açın.
b) Nefes alarak İki Kollarını omuz genişliğinde kulaklara değinceye kadar
kaldırın.
c) Nefes vererek iki kolları aşağı doğru daire çizerek yerine getirin.
d) Nefes alarak kolları yandan aşağıdan yukarı doğru kaldırın.
e) Nefes vererek kolları yandan aşağı doğru indirin.
f) Bu hareketleri 4 kez yapınız. Nefes hareketi zihin ve vücut arasındaki
dengeyi sağlar
73
Hun Boksu federasyonu kuruluşu
Hun Boks Federasyonu’nun (HBF) Küresel Ölçekteki Faaliyetlerinin Konusu ve
Amaçları
Hun Boks Federasyonu (HBF), eğitim ve öğretim atölyeleri düzenlemek gibi bilimsel
konular ve materyallerle ilgilenmek ve bunlara girişmek, ayrıca federasyonun
faaliyetlerini tanıtmak ve ilerletmek için küresel planların genişletilmesi ve
ilerletilmesi dahil olmak üzere ilgili bilimsel, pedagojik, eğitimsel ve öğretici alanlarda
faaliyet gösterecektir. Ulusal ve uluslararası akademilerin, okulların, spor
salonlarının, merkezlerin ve vakıfların genişlemesine, genişletilmesine ve
çeşitlendirilmesine yardımcı olmak ve yukarıda belirtilen kuruluşlar tarafından
kapsanan veya üye olan sporcuların küresel ölçekte rekabet edebilmeleri için
gereken yapıyı ve gerekli koşulları sağlamak. Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla
işbirliği ve ortak çalışma yürütmek ve Hun Boks Federasyonu için uygun bir konum
ve uygun bir statü oluşturmak. Dünya çapında ulusal ve uluslararası şubeler, birlikler,
organizasyonlar ve temsilcilikler oluşturmanın yanı sıra antrenörleri, eğitmenleri,
öğrencileri federasyona dahil etmek ve kayıt altına almak.
Hedefleri yerine getirmek için teknik yönetim, yöntemleri kullanarak alanı
standartlaştırmak ve bilimselleştirmek için gerekli eylemleri sürdürmek ve bunlara
girişmek. Teknik bilgi dersleri, eğitim kursları, hakemlik kursları ve seminerleri,
koçluk ve eğitmenlik kursları ve seminerleri düzenlemek ve federasyon tarafından
kapsanan bireyler için antrenörler, eğitmenler, hakemler, çeşitli TUĞ sıralaması
seviyeleri, Ustalık, Büyük ustalık için Ulusal ve uluslararası sertifikalar vermek ve
ayrıca spor kampları düzenlemek. Dünyanın çeşitli yerlerinde ulusal, uluslararası,
kıtalararası ve küresel turnuvalar, yarışmalar ve festivaller düzenlemek. Federasyonu
küresel ölçekte büyütmek, genişletmek ve ilerletmek ve üyelerin bütünlüğünü ve
dayanışmasını küresel ölçekte güçlendirmek ve sağlamlaştırmak için stratejik, idari
planları derlemek, formüle etmek, sağlamak ve sürdürmek. Küresel ölçekte yetkili ve
güvenilir atletik ve spor yönetim merkezleriyle bağlantı, yazışma ve iletişim kurmak.
Küresel ölçekte gizli yeteneklerin belirlenmesi ve şampiyonluk ve bilimsel ve teknik
başarılara giden yolda onları güçlendirmek İçin kurulan bir federasyon olacaktır.
74
75
ÖN SÖZ
Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir yapıda
bulunmaya başlaması nedeniyle, mesleki yeterlilik de geniş tabanlı bilgilere, becerilere ve
tavırlera dayalı olmasını ve programların Buna göre geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir.
Program çalışmaları kapsamında yapılan sektör tarama ve inceleme çalışmaları
sonucunda sektörde faaliyet gösterilen meslekler saptanarak, bu Meslekler ikinci, üçüncü ve
dördüncü seviye meslek gruplarına ayrılmıştır.
Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkarak her meslek dalına ait anket
soruları hazırlanmış, daha sonra anketler yurdunçeşitli bölge-lerinde uyggulanarak mesleklere
özgü yeterlikler belirlenmiştir.
Spor alanında yapılan programlarda, Hun Boksu Federasyonu Türk Milli Takım
Antrenörleri ve Uluslararası Hakemleri program çalışmalarına doğrudan katkı sağlamışlardır.
Spor alanında altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara
uygun her yaşta ve düzeyde bireye mesleki yeterlikler kazandıracak eğitim ve öğretim olanağı
sunulmuştur.
Öğretim programında ayrılan bireyin kazandığı yeterlikler belge-lendirilerek
istendiğinde diğer sertifika programlarında değerlendirilir.
76
İÇİNDEKİLER
ÖN SÖZ………………………………………………………………………………………………………………………….1
HUN BOKSU Beyaz,Sarı, yeşil,Mavi, Kaverengi, Kave 1, Kave 2, Kave 3 kuşak PROGRAMINA İLİŞKİN
AÇIKLAMALAR……………………………………………………………………………………………………3
MESLEK ELEMANI TANIMI……………………………………………………………………………………………..3
GİRİŞ KOŞULLARI……………………………………………………………………………………………………………3
İSTİHDAM ALANLARI……………………………………………………………………………………………………..3
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI…………………………………………………………3
EĞİTİMCİLER………………………………………………………………………………………………………………….3
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME………………………………………………………………………………………….3
BELGELENDİRME……………………………………………………………………………………………………………3
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER……………………………………………………………………………………………..4
EĞİTİM SÜRESİ……………………………………………………………………………………………………………….4
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLER………………………………………………………………………………….4
İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR……………………………………………………………..4
ÖĞRENCİ/KURSİYE KAZANIMLARI…………………………………………………………………………………..4
EĞİTİM-ÖĞRETİMFAALİYETLERİ………………………………………………………………………………………5
MESLEK GELİŞİM MODÜLLERİ…………………………………………………………………………………………5
MODÜL VE İÇERİKLERİ…………………………………………………………………………………………………….6
YETERLİK VE MODÜL TABLOSU……………………………………………………………………………………….6
77
HUN BOKSU (Renkli kuşak derecesi) PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPOR
MESLEK : Hun boksu geleneksel mücadele sanatları.
MESLEK SEVİYESİ :
MESLEK ELEMANI TANIMI
Renkli kuşağın
Temel teknikler: blok, açık el, yumruk, dirsek, diz, tekme vuruşları, tekli, üçlü, beşli
karşılaşma, oyun kuralları, kombine tekniklerini, müsabaka ulusal ve uluslararası Hun Boksu
kurallarına uygun olarak yapabilen kişidir.
GİRİŞ KOŞULLARI
1. Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak.
2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel
Özelliklere sahip olmak.
İSTİHDAM ALANLARI
Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler, Spor alanı altında Sertifika programına
katılan kursiyeler, sertifikalarının kazandırdığı yeterlikler doğrultusunda.
1. Spor kulüpleri ile Gençlik Spor il yada ilçe müdürlüklerinde, Spor ihtisas, Gençlik ve Spor
Kulüpleri.
2. Milli takımda uluslararası yarışmalar için çalışabilirler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
1. Mesleki eğitim merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri ve sektördeki işletmelerde eğitim
verilmektedir.
2. Programın uygulanabilmesi için klasik masaj ve spor masajı ile ilgili stan-dart donanımlar ve
mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
EĞİTİMCİLER
1. Programın uyggulanmasında spor alanında eğitim almış olan alan öğretmenleri
Görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde spor alanı, alanındaki meslek eleman-larından
yararlanılabilir.
78
3. Usta öğretici; Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Eğiti dairesi veya Hun Boksu Federasyonundan
antrenörlük belgesini almış olmalıdır.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanarak ;
1. Modüllerin sonunda kazandığı yeterlikler ölçülecektir.
2. Modüller ile kazandıkları bilgi, beceri ve tavırları ölçülecektir.
3. Ölçme sonuçları program sonunda değerlendirilecektir.
4. Eğitim kurumunda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faal-liyetleri
değerlendirilecektir.
BELGELENDİRME
Sertifika programlarında; meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazan-dırmaya yönelik
eğitim ve öğretim verilir. Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları
yetiştirmek amaçlanmaktadır.
1- Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve
kazandıkları yeterlikler belgelendirilir.
2- Öğretim programının sonunda mesleğin yeterliklerini kazanan bireylerin aldığı belgeler mevzuat
doğrultusunda sertifikada değerlendirilir. Bireyler mesleğin düzeyine göre mesleğinde sertifika
alabilir.
3- Bireyler gelecekte meslek değiştirmek veya mesleğin ilişkili olduğu diğer meslek-lere geçmek
amacıyla eğitim almak isterse, kazandığı yeterlikler değerlendiricek-tir.
4- Fark modüllerini tamalayanlar ikinci bir meslekte kendini yetiştirebilecektir
5- Öğretim programından ayrılan bireyin kazandığı yeterlikler belgelendirilerek istendiğinde diğer
sertifika programlarında değerlendirilir.
6- Mesleğin seviyesine ve yeterliklerine sahip olanlar sertifika almaya hak kazanır
ve ilgili iş yerlerinde çalışabilirler.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Mesleğe yönelik ggeniş tabanlı yeterlikler kazandırmak hedeflenmiştir.
1- Eğitimin sonunda mesleğinde sertifika alan birey gerektiğinde fark eğitimi
alarak diploma proggramını tamamlayabilir.
2- Mesleki eğitim alan veya bitirmiş olan birey; gerekli modülleri tamamlayarak
alandaki diğer meslekler arasında geçiş yapabilir.
79
EĞİTİM SÜRESİ
1- Meslek programının toplam eğitim süresi 280 / 200 saat olarak planlanmıştır.
2- Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili
açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Modüler öğretime yönelik olarak bireysel öğrenme yöntem ve teknikleri uygulanır.
1- Eğitimciler bireylere rehberlik eder.
2- Bireyler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3- Bireylerin aktif olması sağlanır.
4- Bireyler araştırmaya yönlendirilir.
5- Bireyler kendi kendine değerlendirebilir.
6- Bireylere mesleki yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.
İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
Bireyler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama
konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve meslek elemanları ile iş birliği
yaparak yönlendirilir.
ÖĞRENCİ/KURSİYER KAZANIMLARI
Programın sonunda mesleğe yönelik olarak öğrenci/kursiyer;
1- Mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerileri kazanabilacektir.
2- Alanın gerektirdiği temel yeterliklere sahip olabilecektir.
3- Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4- Mesleğin gerektiği özel mesleki yeterlikleri kazaanabilecektir.
5- Öğrenc/Kursiyer merkezli daha aktif ve kendi hızına ggöre öğrenme olanağı tanıyan
kazanımlara sahip olabilecektir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Sertifika programında yer alan modüllerde ön görülen eğitim öğretim uygulamaları yapılır.
80
MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ
1- Öğrenci/Kursiyerin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine yararlı olabilecek,
üretken, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, beceri düzeyiyüksek olarak yetiştirimesi, iyi
ilişkiler kurabilmesi, işe uyum sağlayabilmesi gibi genel bilgi ve becerilerin kazandırıldığı
modüllerdir.
2- Bu modüller ile öğrenc/kursiyerler ulusal ve uluslsrarası iş gücünde beklenen yeterlikleri
kazandırmak amaçlanmaktadır.
3- Mesleki gelişim modül tablosundan, çevrenin ist,hdam durumu, öğrenci/kursiyerlerin
hazır bulunuşluk düzeyi göz önüne alınarak modülller seçilecek ve yeterlik tablosunda yer
alan süreye ilave edilecektir.
4- Dördüncü seviye meslek elemanları,bütün mesleki gelişim modüllerini tamam-lamış
olacaktır.
5- Mesleki gelişim modülleri programlardan bağımsız olarak kullanabileceklerdir.
81
MODÜL VE İÇERİKLERİ
1- Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
2- Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40
olabilir.
3- Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı
tüm içeriği kapsar.
4- Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı
olmadığında
diğer okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar
yapılabilir.
5- Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu
yoktur.
6- Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
7- Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile
belirlenir.
NOT: Hun Boksu ( Beyaz Kuşak) programı yeterlik tablosu ve modülleri aşağıda
verilmiştir.
82
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : BEYAZ KUŞAK YERİNDE SABİT YEPILAN TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer beyaz kuşak (temel teknikler)
tekniklerin incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında,
değişik yerinde tekniklerini ulusal ve uluslararası
Hun Boksu kurallarına uygun olarak uyuygulaya-
Bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun (Temel teknikler) tekniklerini
Yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun değişik temel tekniklerini
Yapabilecektir.
İÇERİK
A- (TEMEL TEKNİKLER) (selamlama)
1. İlerleyerek öne yumruk vuruşu
2. Tes yumruk vuruşu
B- NEFES KONTROL TEMEL TEKNİK
1. İlerleyerek öne yumruk vuruşu
2. Ters yumruk vuruşu
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasları ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri
83
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : BEYAZ KUŞAK DURUŞ, BLOK TEKNİKLERİ VE TEMEL
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer beyaz kuşak temel duruşlar,elle
Yapılan blok tekniklerin incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında temel
duruş ve elle blok tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu
kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uyggun temel duruş teknikleri yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun elle blok tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun (daire çizerek hayali temel teknik) yapabilecektir.
İÇERİK
A- TEMEL DURUŞLAR
1. Selamlama
2. Denge duruşu (Öne yönelik duruş)
3. Denge duruşu (Arkaya yönelik duruş
4. Denge duruşu (Süvari duruşu)
5. Denge duruşu (Müsabaka duruşu)
B- ELLE BLOK TEKNİKLERİ
1. Dıştan içeri el blokları ( orta seviye) açık el
2. İçten dışarı el blokları (orta seviye) açık el
3. Dıştan içeri el blokları (orta seviye) kapalı el
4. İçten dışarı el blokları ( orta seviye) kapalı el
5. Aşağı ve yukarı el bloklar eçık el ve kapalı el
84
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : BEYAZ KUŞAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer beyaz kuşak dairesel-endirekt vuruş tekniklerin
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında temelduruş ve elle blok
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecek-tir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun dirsek merkezli öne yumruk sırtıyla vuruş
tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun dirsek merkezli yana yumruk sırtıyla vuruş
tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
A. (Dirsek merkezli öne yumruk sırtıyla vuruş)
1. Temel duruş
2. Öne doğru yumruk sırtı vuruşu hazırlık (dirsek öne doğru)
B. (Dirsek merkezli yana yumruk sırtıyla vuruş)
1. Temel duruş.
2. Dirsek öne doğru omuz seviyesinde
3. Dirsek merkezli uygulama ve çekiş
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasları ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri
85
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : BEYAZ KUŞAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer beyaz kuşak kombine ve kontratak tekniklerin
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında beyaz kuşak kombine
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecek-tir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun beyaz kuşak kombine ve kontak tekniklerini
yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun beyaz kuşak ayak tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
A.(Beyaz Kuşak kombine ve kontratak teknikleri)
1. Üst seviye yumruk vuruş – 2. orta seviye yumr – 3. Ters yumruk – 4. Üst blo 5. Dıştan içeri blok
içten dışarı blok – 7. Öne alt blok – 8 Yumruk sırtıyla vuru – 9. Açık el
B. (Beyaz kuşak Ayak Teknikleri)
1. Ön Tekme 2. Yan tekme 3. Hilal Tekme 4. içten dışarı blok5. dıştan içeri blok
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasları ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri
86
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : BEYAZ KUŞAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer beyaz kuşak beş atak maüsabaka tekniklerin incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında beş adımlı atak ve blok ile beş
adım karşı atak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecek-tir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun beyaz kuşak beş atak ve blok tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun beyaz kuşak beş adımlı karşı atak teknik- lerini
yapabilecektir.
İÇERİK
A. BEYAZ KUŞAK BEŞ ADIMLI ATAK VE BLOK ÇALIŞMASI
1. Her iki taraf temel duruşta durması.
2. Bir taraf geriye ön blok ileriye beş adım atarak uyggulamalar.
3. Diğer taraf ise geriye beş adımlı blok yapması
B. BEYAZ KUŞAK BLOK VE KONTRATAK ÇALIŞMASI
1. Sonuncu bloktan sonra, ters yumruk tekniği ile tamamlama.
2. Tekrar başlangıç noktasına dönmek.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasları ısıtmak için yapılan jimnastik
hareketleri
87
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : BEYAZ KUŞAK OYUN KURALLARI
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer beyaz kuşak Hun Boksu oyun kurallarını incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında Puan, müsabaka alanını
tanımlamasını ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulaya bilecek tir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun puanları uygulayabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabaka alanı tanımlamasını uygulayabilecektir.
İÇERİK
A. PUANLAR
1. Tek ataklı el vuruş teknikleri 1 puan
2. Ayak teknikleri alt seviye 1 puan
3. Ayak teknikleri orta seviye 1 puan
4. Aya teknikleri üst seviye 2 puan
5. Yükselerek yapılan zor teknikler ve kombine teknikler 3 puan
B. MÜSABAKA ALANI KULLANIMI
1. Müsabaka alanı 8X8 çizgiyle çevrili düz alan
2. Müsabaka alanı 6,10X610 urgan ile çevrili düz alan (Ring)
3. Müsabaka duruş yerleri mavi köşa ve kırmızı köşe Nötür köşeler bey
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasları ısıtmak için yapılan jimnastik
hareketleri
88
MODÜL VE İÇERİKLERİ
8- Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
9- Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40 olabilir.
10- Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı tüm
içeriği kapsar.
11- Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
12- Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
13- Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
14- Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile belirlenir.
NOT: Hun Boksu ( SARI KUŞAK) programı yeterlik tablosu ve modülleri aşağıda verilmiştir.
89
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK İKİLİ YUMRUK
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Sarı kuşak ikili yumruk elle yapılan tekniklerin
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında,
İkili yumruk değişik alt seviye blok, ters yumruk tekniklerini ulusal ve
Uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uyuygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun (İkili Yumruk ) tekniklerini
Yapabilecektir.
4. Hun Boksu temel kurallarına uygun değişik alt seviye blok-ters yumruk tekniklerini
Yapabilecektir.
İÇERİK
A. (İKİLİ YUMRUK VURUŞU)
3. Başlangıç duruşu
4. İleriye doğru yürüyerek öne blok ve duruşunu muhafaza ederek (ters yumruk)
uygulamalar.
5. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
B. (ALT SEVİYE BLOK-TERS YUMRUK)
3. Başlangıç duruşu
4. İleriye doğru yürüyerek öne blok ve duruşunu muhafaza ederek (ters yumruk)
uygulamalar.
5. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1-Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasları için jimnastik hareketleri
90
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Sarı kuşak tekniklerini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında tekniklerini ulusal ve
uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
4. Hun Boksu temel kurallarına uygun tekniklerini yapabilecektir.
5. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakaya uygun teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
A. TEMEL DENGE DURUŞLARI
6. Dengelerde dikkat edilecek hususlar yön tayini, kuvvet, yumuşaklık, denge, sıkışım
Odaklanma, doğru teknik, tekniklerdeki zamanlama ve doğru bitiriş kriterleri.
7. Müsabaka ortamı tekniklerini sergileme.
8. Düz duruş
9. Teknik çalışma duruşu
10. Müsabaka duruşu
B. UYGUN ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
6. Çalışma başlamadan önce vücut çalışma için hazırlanmalı.
7. Denge, odaklamak, doğru teknik, tekniklerdeki zamanlama ve doğru bitiriş tekniklerin
doğru yapılması.
8. Yapılan uygulamaları müsabaka ortamında sergileme.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri
91
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK BLOK VE ATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Sarı kuşak blok ve atak tekniklerin incelenmesi
Sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında değişik seviyelerde blok ve
kontratak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun yukarı seviye blok ve ters yumruk teknik- lerini
yapabilecektir.
4. Hun Boksu temel kurallarına uygun dıştan içe, içten dışa blok ve ters yumruk
tekniklerini yapabilecektir.
5. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok ve direk yumru vuruş tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
C. (YUKARI SEVİYE BLOK-TERS YUMRUK)
3. Başlangıç duruşu
4. İleriye doğru yürüyerek yukarı seviye blok ve duruşunu muhafaza ederek ters
yumruk uygulamalar.
5. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
D. (DIŞTAN İÇE, İÇTEN DIŞA, BLOK VE TERS YUMRUK)
4. Başlangıç duruşu.
5. İleriye doğru yürüyerek dıştan içe, içten dışa blok ve duruşunu muhafaza ederek ters
yumruk uygulamalar.
6. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
92
E. (AÇIK ELLE BLOK VE YUMRUK VURUŞU
1. Başlangıç duruşu.
2. İleriye doğru yürüyerek açık elle blok ve öne yönelik duruş geçerek yumruk vuruşu ile
uygulamalar.
3. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak ayakla yapılan tekniklerin incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında öndeki ayakla ön, yan,
dairevi tekme ve vücut dönüşüyle geri tekme tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu
kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndeki ayakla öne tekme tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndeki ayakla yan tekme tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndeki ayakla dairevi tekme tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
A. (ÖDEKİ AYAKLA ÖNE DİREK TEKME)
1. Müsabaka duruşu.
2. Öndeki ayağın dizinin çekilmesi-diz merkezli ayak pençesi ile öne vuruş ve çekiş.
3. Ayağın basışı ve müsabaka duruşu.
93
B. (ÖNDEKİ AYAKLA YAN TEKME)
1. Müsabaka duruşu.
2. Öndeki ayağın dizinin çekilmesi-diz merkezli ayak yan kenarı ile yana vuruş ve çekiş.
3. Ayağın basışı ve müsabaka duruşu.
C. (ÖNDEKİ AYAKLA DAİREVİ TEKME)
1. Müsabaka duruşu.
2. Öndeki ayağın dizinin dairevi vuruş için çekilmesi-diz merkezli ayak üstü, ayak tabanı, ayak
pençesi ile vuruş ve çekiş.
3. Ayağın basışı ve müsabaka duruşu.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK MÜSABAKA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/16
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak beş atak maüsabaka tekniklerin incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında beş adımlı atak ve blok ile
karşı atak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulaya-
bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş adımlı atak ve blok tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok ve kontratak çalışması tekniklerini yapabilecktir
İÇERİK
A. BEŞ ADIMLI ATAK VE BLOK ÇALIŞMASI
4. Her iki taraf temel duruşta durması.
5. Bir taraf geriye gard alır, ileriye beş adım atak uygular.
6. Diğer taraf ise geriye beş adımlı blok yapması
94
B. BEŞ ADIMLI ATAK VE BLOK ÇALIŞMASI
1. Her iki taraf temel duruşta durur.
2. Bir taraf geriye gard alır, ileriye beş adımlı atak uygular.
3. Diğer taraf ise geriye beş adımlı blok yapar
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/16
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak kombine ve kontratak tekniklerini incelemesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında kombine ve kontratak
ekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun kombine ve kontratak tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun ayak tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
C. KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ
1. Üst seviye yumruk. 2. Orta seviye yumruk. 3.Sağ ve sol yumruk.
4. Üst blok ve yumruk. 5. Dıştan içeri blok ve ters yumruk.
6. Alt seviye blok ve ters yumruk 7. Açık el vuruşu yumruk vuruşu
B.AYAK TEKNİKLERİ
1. Öndeki ayakla tekme ve akabinde diğer ayak tekme
2. Öndeki ayak yan tekme ve diğer ayak hilal tekme,
3. Öndeki ayakla hilal tekme ve diğer ayak üst seviye hilal tekme
4. Dairevi tekme.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLER
1.Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasların ısıtmak için yapılan jimnastik
hareketleri
95
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK BEŞLİ MÜSABAKA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/16
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak BEŞ ATAKLI MÜSABAK tekniklerini incelemesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında beş adımlı atak ve blok ile karşı
atak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulaya bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş adımlı atak ve blok tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok ve kontratak çalışması tekniklerini yapabileckt
İÇERİK
A. BEŞ ADIMLI ATAK VE BLOK ÇALIŞMASI
1. Her iki taraf temel duruşta durur.
2. Bir taraf geriye gard alır, ileriye beş adım atarak uygular
3. Diğer taraf ise geriye beş adımlı blok yapar,
B. BLOK VE KONTRATAK ÇALIŞMASI
1. Sonuncu bloktan sonra ters yumruk tekniği işe tamamlar.
2. Tekrar başlangıç noktasına dönülür
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasların
ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
96
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK KOORDİNSYON VE MOTORİK ÖZELLİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak seviyesi koordinasyon ve motorik özellikleri
gelişimini incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında karşılıklı çalışma,
kuvvet,sürat,dayanıklılık, çalışmaları tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına
uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun hareketli ve sabit teknikleri yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakalara hazırlık çalışma tekniklerini
yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun kuvvet sürat ve dayanıklılık çalışmalarını yapabilecektir.
İÇERİK
A. HAREKETLİ SABİT TEKNİKLER
1. Sabit gard dan direk yumruk ve çıkış
2. hareketli garddan alttan yukarı Yumruk.
3. Maç formunda uygulama
B. MÜSABAKALARA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1.Sabit ön ve ters yumruklar ve çıkış.
2. Hareketli gard dan alttan yukarı ve hilal şeklinde yumruk vuruşları
3. Maç formunda uygulama
C.KUVVET, SÜRAT, DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI
1. Vücut ağırlıyla çalışmalar
2. Tekrar yöntemiyle çalışmalar
3. Sürat çalışmaları
4. Lastikle çekiş çalışmaları
5. Elliğe (lapa) yapılan tekrarlı odaklanma uygulamaları
6. Torba ile çalışmalar
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasların
ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : SARI KUŞAK OYUN KURALLARI
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak Oyun kurallarını incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında puan alma noktaları, ceza
kategorilerini ve müsabaka alanı hakem yerleşimi ulusal ve uluslararası Hun Boksu oyun
kurallarına göre uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun puan alma noktalarını uygulayabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun ceza kategorilerini noktalarını uygulayabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsaabaka alanı hakem yerleşimi tanımlamasını
uygulayabilecektir.
İÇERİK
A. PUANLAR
1.Elle yapılan teknikler 1 puan. 2. Ayak tekniği alt seviye 1 puan.
3.Ayak tekniği orta seviye 2 puan. 4. Ayak tekniği üst seviye 3 puan
98
B. CEZALA
1. Sözlü hakaret etmek
2. Hakeme karşı yapılan hareket ve hakaret
3. Faullü müsabaka yapmak
C. MÜSABAKA ALANI HAKEM YERLEŞİMİ
1. Müsabaka 1 orta 3 Puan hakemleri 1 baş hakem tarafından yönetilmesi
2. 1 anos ve zaman, 1 skor tutucu da masada görev yapar.
3. Her müsabaka alanında bir şef hakemin olması zorunludur.
MODÜL VE İÇERİKLERİ
15- Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
16- Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40 olabilir.
17- Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı tüm
içeriği kapsar.
18- Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı
olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
19- Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
20- Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
21- Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile belirlenir.
NOT: Hun Boksu ( YEŞİL KUŞAK ) programı yeterlik tablosu ve modülleri aşağıda
verilmiştir.
100
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK SAVUNMA VE ATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Yeşil kuşak Savunma ve atak tekniklerin
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, yukarı seviye blok, ters
yumru, yukarı seviye dirsek vuruşu, açık elle blok, öndeki ayakla öne tekme, yumruk vuruşu,
açık elle dairevi vuruş tekniklerini ulusal ve Uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uyuygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
5. Hun Boksu temel kurallarına uygun yukarı blok, ters yumruk, yukarı seviye
dirsek vuruşu, tekniklerini yapabilecektir.
6. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok, öndeki ayakla öne tekme,
yumruk vuruşu, açık el dairevi vuruş tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
C. (YUKARI SEVİYE BLOK-TERS YUMRUK – YUKARI SEVİYE DİRSEK VURUŞU)
6. Başlangıç duruşu
7. İleriye doğru yürüyerek (yukarı seviye blok), (ters yumruk), (yukarı seviye dirsek
vuruşu) Tüm teknikler müsabaka duruşunda uygulamalı.
8. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
D. (AÇIK EL BLOK-ÖN KOLLA YUMRUK VURUŞU- AÇIK ELLE DAİREVİ VURUŞ)
6. Başlangıç duruşu
7. İleriye doğru yürüyerek Açık elle blok, direk öne tekme vuruş, yumruk vuruşu, öne
hilal tekme vuruşu.
8. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Yeşil kuşak elle yapılan tekniklerin incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında alt seviye blok, endirekt yumruk
sırtıyla vuruş, ters yumruk, içten dışarı blok, ön kolla yumruk vuruşu ve öne dirsek vuruşu
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
6. Hun Boksu temel kurallarına uygun alt seviye blok, endirekt yumruk sırtıyla vuruş, ters yumruk
tekniklerini yapabilecektir.
7. Hun Boksu temel kurallarına uygun içten dışa blok, aynı kolla yumruk, ters yumruk, öne dirsek
vuruş teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
C. BAŞLANGIÇ DURUŞU (ALT SEVİYE BLOK-ENDİREKT YUMRUK SIRTIYLA VURUŞ- TERS YUMRUK)
11. Başlangıç duruşu
12. İleriye doğru yürüyerek alt seviye blok aynı kolla endirekt yumruk sırtıyla vuruş ve duruşunu
muhafaza ederek kalça dönüşüyle ters yumruk uygulamaları.
13. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
D. (İÇTEN DIŞA BLOK- AYNI KOLLA YUMRUK-TERS YUMRUK-ÖNE DİRSEK VURUŞU)
9. Başlangıç duruşu
10. İleriye doğru yürüyerek içten blok aynı kolla direk yumruk, duruşunu muhafaza ederek kalça
dönüşüyle ters yumruk ve öne dirsek vuruşu uygulamaları.
11. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK SAVUNMA VE ATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Yeşil kuşak savunma ve atak tekniklerin
incelenmesi
Sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, yukarı seviye
blok, ters yumruk, yukarı seviye dirsek vuruşu, açık elle blok, öndeki ayakla öne tekme,
yumruk vuruşu, açık elle dairevi vuruş tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu
kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
6. Hun Boksu temel kurallarına uygun yukarı seviye blok ve ters yumruk,
yukarı seviye dirsek vuruşu tekniklerini yapabilecektir.
7. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok, öndeki ayakla öne tekme,
yumruk vuruşu, açık elle dairevi vuruş tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
F. (YUKARI SEVİYE BLOK-TERS YUMRUK- YUKARI SEVİYE DİRSEK VURUŞU)
6. Başlangıç duruşu
7. İleriye doğru yürüyerek yukarı seviye blok, ters yumruk, yukarı seviye dirsek
vuruş.
Tüm teknikler müsabaka duruşunda uygulamalı.
8. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
G. (AÇIK EL BLOK- ÖN KOLLA YUMRUK-AÇIK ELLE DAİREVİ VURUŞ)
7. Başlangıç duruşu.
8. İleriye doğru yürüyerek açık elle blok, direk öne tekme, açık elle dairevi vuruş,
hilal tekme uygulamalar.
9. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
103
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Yeşil kuşak kombine ve kontratak tekniklerin
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında kombine ve kontratak
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun kombine ve kontratak tekniklerini
yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun ayak ve kombine tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
D. (KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ)
4. Üç yumruk.
5. Üst blok, ters yumruk, üst dirsek vuruşu
6. Dıştan blok, dirsek vuruşu, ters yumruk
7. İçten blok, direk yumruk vuruşu, ters yumruk
8. Başlangıç duruşu, yumruk sırtıyla vuruş,ters yumruk
E. (AYAK VE KOMBİNE TEKNİKLERİ)
4. Öndeki ayakla öne tekme, diğer ayakla alt seviye hilal tekme, ters yumruk
5. Ön ayak hilal tekme, Ters yumruk.
6. Ön ayakla hilal tekme, diğer ayakla hilal tekme, ters yumruk
7. Döner tekme, ters yumru
8. Ön tekme aynı ayak çenggel tekme
9. Döner topuk tekme, ters yumruk.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
104
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK AYAK VE EL TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer yeşil kuşak El ve Ayak tekniklerin incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, ön, yan, dairevi tekme ve
dört yöne ters yumruk tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun
olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndaki ayakla ön tekme, öteki ayakla ön tekme ve
ters yumruk tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndeki ayakla yan tekme, öteki ayakla yan tekme ,
ters yumruk tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndeki ayakla yan tekme, öteki ayakla çengel
tekme, ters yumruk tekniklerini yapabilecektir.
4. Hun boksu kurallarına uygun dört yöne ters yumruk teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
A. (ÖNDEKİ AYAKLA ÖN TEKME – TERS YUMRUK)
7. Başlangıç duruşu.
8. Öndeki ayakla ön tekme basıp diğer ayakla öntekme ayağın basışıyla ters yumruk.
9. Tekrar gard duruş
C. BEŞ ADIMLI ATAK VE BLOK ÇALIŞMASI
5. Her iki taraf temel duruşta durur.
6. Bir taraf geriye gard alır, ileriye beş adımlı atak uygular.
7. Diğer taraf ise geriye beş adımlı blok yapar
105
D. (ÖDEKİ AYAKLA YAN TEKME – TERS YUMRUK)
1. Başlangıç duruşu
2. Öndeki ayakla yan tekme, basıp yan tekme, ayağın basışıyla ters yumruk.
3. Tekrar gard duruşu
E. TERS YUMRUK (ÖNDEKİ AYAKLA DAİREVİ TEKME – DAİREVİ – TERS YUMRUK)
1. Başlangıç duruşu
2. Öndeki ayakla dairevi tekme, diğer ayakla dairevi tekme, ters yumruk.
3. Tekrar gard duruşu
F. (DÖRT YÖNE TERS YUMRUK)
1. Temel duruş
2. Sol yada sağ taraftan öne ters yumrukla başlanır. Öne, tamgeriye, yana, ve tam
geriye uygulamalar.
3. Başlangıçtaki temel duruşa dönüş.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK MÜSABAKA ÇALIŞMASI
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Yeşil kuşak Müsabaka tekniklerini incelemesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında ön kolla yumruk, ters
yumruk, öndeki ayakla dairevi tekme,orta seviye dairevi tekme, tekniklerini ulusal ve
uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun ön kolla yumruk, ters yumru, öndeki ayakla dairevi
tekme tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun öndeki ayakla dairevi tekme, ter s yumruk, öndeki
ayakla dairevi tekme tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun arkadaki ayakla orta seviye dairevi tekme, aynı
yöndeki kolla yumruk tekniklerini yapabilecektir.
106
İÇERİK
D. ( ÖN KOLLA YUMRUK- TERS YUMRUK- ÖNDEKİ AYAKLA DAİREVİ TEKME)
1. Kursiyeler karşılıklı gard duruşu
2. Taraflardan biri öndeki kol direk yumruk, ters yumruk ve öndeki ayakla dairevi
tekme uygulamaları.
3. Akıcı ve kesintisiz üç teknik uygulamaları
4. Uygulama sırasında mesafenin korunarak kendini savunmak.
E. (ÖNDEKİ AYAKLA DAİREVİ TEKME,TERS YUMRUK,ÖN AYAKLA DAİREVİ TEKME)
1. Kursiyeler karşılıklı gard duruşu
2. Taraflardan biri ön ayakla dairevi tekme, ters yumruk, öndeki ayakla dairevi
tekme uygulamaları.
3. Akıcı ve kesintisiz üç teknik uygulamaları
4. Uygulama sırasında mesafenin korunarak kendini savunmak.
F. (ORTA SEVİYE DAİREVİ TEKME- AYNI KOLLA YUKARI SEVİYE ATAK)
1. Kursiyeler karşılıklı gard duruşunda
2. Taraflardan arkadaki ayakla orta seviyeye tekme, aynı yöndeki kolla yumruk
uygular.
3. Akıcı kesintisis iki teknik uyggulanır.
4. Diğer taraf uygulama sırasında mesafesini koruyarak kendini savunur.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK ÜÇLÜ MÜSABAKA TEKNİĞİ
KODU :
SÜRE : 40/8
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer sarı kuşak Üçlü müsabaka temel üç ataklı müsabaka
tekniklerini incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında temel üç ataklı müsabaka
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
107
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun öne yumru, yukarı seviye blok, ters yumruk
tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun öne yumruk, orta seviye blok, ters yumruk
tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun öne tekme, alt seviye blok, tes
yumrukteknikleriyapabilecektir.
İÇERİK
B. (ATAK ÖNE YUMRUK 0 SAVUNMA ÜST BLOK)
1. Öne yumruk, yukarı seviye blok, ters yumruk tekniklerini
2. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye gard alır, alt seviye blok
alır ve ileriye yumruk uygular.
3. her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer.
B. ( ATAK YUMRUK VURUŞU- SAVUNMA- DIŞTAN İÇERİ BLOK)
1. Öne yumruk, orta seviye blok, ters yumruk teknikleri
2. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye gard alır, alt seviye blok
alır ve ileriye ataklı yumruk uygular.
3. Diğer taraf geri giderek dıştan içeri blok uygulayıp aynı duruştan ters yumruk
uygular.
4. Her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer.
C. (ATAK ÖNE TEKME – SAVUNMA – ALT BLOK – TERS YUMRUK)
Öne tekme, orta seviye blok, ters yumruk, tekniklerini
1. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye gard alır, alt seviye blok
alır ve ileriye ataklı yumruk uygular.
2. Diğer taraf geri giderek alt blok uygulayıp aynı duruştan ters yumruk uygular.
3. Her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer.
108
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : YEŞİL KUŞAK KOORDİNSYON VE MOTORİK ÖZELLİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Yeşil kuşak seviyesi koordinasyon ve motorik özellikleri
gelişimini incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında karşılıklı çalışma, Müsabaka,
kuvvet, sürat, dayanıklılık, çalışmaları tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu
kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun karşılaşmaya hazırlık tekniklerin yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakalara hazırlık çalışma tekniklerini
yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun kuvvet, sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
A. (MÜSABAKA HAZIRLIK TEKNİKLERİ)
1. Hareketli gard dan ileriye (ön kol öne yumruk, ikinci bir hamleyle ileri doğru
kayarak ters yumruk.
2. Hareketli gard dan ileriye tek hamlede ön kolla öne yumruk, ters yumruk
3. Hareketli gard dan geriye kaçış sorasında ileri ggiriş yaparak ters yumruk.
4. Müsabaka başlama çizgilerinden iki kursiyerin aynı anda işaretlle ileri çıkış
yaparak puan almaya çalışması.
B. MÜSABAKALARA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Sporcuların karşılıklı yumuşak tek hamleli öndeki elle yumruk, diğer elle ters
yumruk, çalışması.
2. Aynı teknikleri müsabaka formunda karşılıklı çalışma
109
3. Müsabaka alanı köşe noktasında kursiyelerden birinin baskı kurması karşısında
diğerinindışarı çıkmadan kendini savunması veya köşeden çıkma çalışması
4. Kursiyeden birinin elindeki elliği tuttuğu noktaya diğer kursiyelerin hemen tepki
göstererek atak yapması.
C. KUVVET, SÜRAT, DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI
7. Vücut ağırlıyla çalışmalar
8. Tekrar yöntemiyle çalışmalar
9. Sürat çalışmaları
10. Lastikle çekiş çalışmaları
11. Elliğe (lapa) yapılan tekrarlı odaklanma uygulamaları
12. Torba ile çalışmalar ve çeşitli çıkış pozsyonlarından 10-20 m çıkışlar
110
MODÜL VE İÇERİKLERİ
22- Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
23- Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40 olabilir.
24- Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı tüm
içeriği kapsar.
25- Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
26- Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
27- Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
28- Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile belirlenir.
NOT: Hun Boksu ( MAVİ KUŞAK ) programı yeterlik tablosu ve modülleri aşağıda verilmiştir.
111
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK TEMEL TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Mavi kuşakelle yapılan tekniklerin incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, temel teknikleri ve
diğer temel tekniklerini ulusal ve Uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
7. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel teknikler tekniklerini yapabilecektir.
8. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
E. (TEMEL TEKNİKLER)
9. Başlangıç duruşu
10. İleriye doğru yürüyerek öne yumruk, ters yumruk
11. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
F. (TEMEL TEKNİK)
9. Başlangıç duruşu
10. İleriye doğru yürüyerek öne yumruk vuruşu.
11. İleriye doğru yürüyerek öne ters yumruk vuruşu.
12. İleriye doğru yürüyerek diğer ters yumruk vuruşu.
13. Yeterli sayıda tekrardan sonra başlangıç pozisyonuna dönmek.
112
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK DURUŞ VE BLOK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Mavi kuşak elle yapılan blok tekniklerini incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında temel duruş, elle blok
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
8. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel duruş tekniklerini yapabilecektir.
9. Hun Boksu temel kurallarına uygun elle blok teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
E. (TEMEL DURUŞLAR)
14. Selamlama
15. Öne yönelik duruş, arkaya yönelik duruş.
16. Süvari duruşu
17. Müsabaka duruşu
F. (ELLA BLOK TEKNİKLERİ)
12. Yukarı seviye blok
13. İçten dışa, orta seviye blok
14. Açık el blok
15. Aşağı seviye blok
113
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK TEMEL TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Mavi kuşak Temel Teknik , dairesel endirekt vuruş
tekniklerin incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, Temel teknik dairesel
endirkt vuruş tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
8. Hun Boksu temel kurallarına uygun dirsek merkezli yumruk sırtıyla vuruş
tekniklerini yapabilecektir.
9. Hun Boksu temel kurallarına uygun değişik dirsek merkezli yumruk sırtıyla
vuruş tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
H. (DİRSEK MERKEZLİ ÖNE YUMRUK SIRTIYLA VURUŞ)
9. Temel duruşu
10. Hazırlık (Dirsek öne doğru)
11. Tutuş ve çekiş uygulaması ve çekiş
I. (DİRSEK MERKEZLİ YANA YUMRUK SIRTIYLA VURUŞ)
10. Temel duruş
11. Yumruk üstü ile (dirsek öne doğru – omuz seviyesinde)
12. Yumruk üstü uygulaması ( dirsek merkezli uygulama ve çekiş)
114
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK AYAK TEKNİKLERİ TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Mavi kuşak Ayakla yapılan tekniklerin incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında ön, yan ve dairesel
tekme tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun ön tekme tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun yan tekme tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun dairesel tekme tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
F. (ÖN TEKME)
9. Müsabaka duruşu.
10. Diz çekilmesi, diz merkezli ayak pençesi ile vuruş ve çekiş.
11. Ayağın basışı ve gard duruşuna geçiş.
G. (YAN TEKME)
10. Müsabaka duruşu
11. Diz çekilmesi, diz merkezli ayak yan kenarı ile vuruş ve çekiş.
12. Ayağın basışı ve gard duruşuna geçiş.
H. (DAİRESEL TEKME)
1. Müsabaka duruşu
2. Diz dairesel vuruş için çekilmesi, diz merkezli ayak üst, ayak pençesi, ile vuruş ve
çekiş.
3. Ayağın basışı ve gard duruşuna geçiş.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
115
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK KOMBİNE VE KOTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Mavi kuşak Kombine ve kontratak teknikleri
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, mavi kuşak Kombine ve
kontratak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulaya- bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun mavi kuşak Kombine ve kontratak tekniklerini
yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun mavi kuşak ayak tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
B. (MAVİ KUŞAK KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ)
1. Üst seviye yumruk, Orta seviye yumruk, Ters yumruk
2. Üst blok, Dıştan içeri, İçten dışarı, Alt seviye, Yumruk üstü
3. Açık el keskin el
C. MAVİ KUŞAK AYAK TEKNİKLERİ
8. Ön tekme
9. Yan tekme
10. Geri tekme
11. Hilal tekme
12. Çengel tekme
13. Dairevi tekme
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
116
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK BEŞLİ MÜSABAKA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Mavi kuşak beş ataklı Müsabaka tekniklerini
incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında beş adımlı atak ve blok
ile karşı atak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulaya bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş adımlı atak ve blok tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok sonrasında karşı atak tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
A. ( BEŞ ADIMLI ATAK VE BLOK ÇALIŞMASI)
5. Her iki taraf temel duruşta durması.
6. Bir taraf geriye gardalır. İleriye beş adımlı atak uygular.
7. Diğer taraf ise geriye beş adımlı blok yapması.
B. (BLOK VE KONTRATAK ÇALIŞMASI)
1. Sonuncu bloktan sonra, ters yumruk tekniği ile tamamlama
2. Tekrar başlangıç noktasına dönmk
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ:
Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri
117
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : MAVİ KUŞAK OYUN KURALLARI
KODU :
SÜRE : 40/24
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Hun boksu oyun kurallarını incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında Puanlar, müsabaka alanını
tanımlamasını ulusal ve uluslararası Hun Boksu oyun kurallarına göre uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
4. Hun Boksu temel kurallarına uygun puanları uygulayabilecektir.
5. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabaka alanı tanımlamasını
uygulayabilecektir İÇERİK
D. (PUANLAR)
5. Bir puan
6. İki puan
7. Üç puan
E. (MÜSABAKA ALANI)
1. Kenarları çizgili alan (Kord) 8X8 m
2. Kenarları urganla çevrili alan (Ring) 8X8 mt. veya 6,10X6,10 mt.
3. Köşe kenarları kırmızı köşe, mavi köşe, nötür beyaz köşe
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
118
MODÜL VE İÇERİKLERİ
1- Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
2- Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40 olabilir.
3- Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı tüm
içeriği kapsar.
4- Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı
olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
5- Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
6- Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
7- Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile belirlenir.
NOT: Hun Boksu (KAHVERENG KUŞAK) programı yeterlik tablosu ve modülleri aşağıda
verilmiştir.
119
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK AYAK VE ELLE YAPILAN TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak teknikleri incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, Değişik seviyed,
blok,endirekt vuruş ve ayak vuruş tekniklerini ulusal ve Uluslararası Hun Boksu kurallarına
uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
9. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok, yumruk ve dirsek vuruş tekniklerini
yapabilecektir.
10. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok, tekme, açık el vuruş, teknikleri
yapabilecektir.
İÇERİK
G. (İÇTEN DIŞA BLOK- ÖN KOLLA YUMRUK- TERS YUMRUK- ÖNE DİRSEK VURUŞU)
12. Başlangıç duruşu
13. İçten dışa blok, ön kolla yumruk, öne dirsek vuruşu, (tTüm teknikler başlangıç duruşunda
yapılır)
14. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönmek.
H. (AÇIK ELLE BLOK- ÖN AYAKLA TEKME- ARKA AYAKLA TEKME – AÇIK ELLE VURUŞ-AÇIK ELLE
VURUŞ)
14. Başlangıç duruşu
15. Açık elle blok, öndeki ayakla tekme, arkadaki ayakla tekme, açık elle vuruş, açık elle vuruş.
15. . Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönmek.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
120
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK EL TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Mavi kuşak El teknikleri ile yapılan tekniklerini
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında dört yöne açık elle blok, ters
yumruk, üçlü yumruk, dört yöne endirktyumruk sırtıyla vuruş, dört yöne dirsek vuruşu
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
10. Hun Boksu temel kurallarına uygun dört yöne açık elle blok, ters yumruk tekniklerini
yapabilecektir.
11. Hun Boksu temel kurallarına uygun dört yöne ters yumruk teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
G. (TEMEL DURUŞLAR)
18. Selemlema
19. Temel duruş
20. Sol yada sağ taraftan öne açık blok, ters elle yumrukla başlanır. Öne, tam geriye, yana ve
tam geriyeolarak uygulanır.
21. Başlangıçtaki temel duruşa dönülür.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ: Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri
121
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK TEMEL KARŞILAŞMA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/8
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Kahverengi kuşak Temel karşılaşma tekniklerini
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında,üç ataklı,beş ataklı,karşı-
laşma tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulaya-
bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
10. Hun Boksu temel kurallarına uygun üç ataklı karşılaşma tekniklerini yapabilecek tir.
11. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş atakklı karşılaşma tekniklerini yapabile- cektir.
12. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel tek atakklı karşılaşma tekniklerini yapabilecektir
İÇERİK
J. (ÜÇ ATAKLI KARŞILAŞMA)
12. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye başlama duruşu(alt seviye blok) alır
ve ileriye üst seviye yumruk uygular. Diğer taraf geriye giderek üst blok uygulayıp aynı
duruşta öne yumruk uygular. Her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer.
13. Bu uygulama duruşu yumruk, tekme ataklarla uygulanabilir.
K. (BEŞ ATAKLI KARŞILAŞMA)
1. Her iki taraf temal duruşta durur. Bir taraf geriye gard alır ileriye beş adımlı değişik yukarı,
orta seviyelere yumruk ve ön tekme atak uygular.
2. Diğer taraf ise geriye beş adım blok yapar,sonuncu bloktan sonra ters yumruk tekniği ile
tamamlar.
3. Tekrar başlangıç noktasına dönülür.
4. Bu uygulama yumruk teknikleri ve ayak teknikleri ile ataklarla uygulanabilir.
L. (TEMEL TEK ATAK KARŞILAŞMA)
1. Her iki taraf Temel duruşta durur.Taraflardan biri geriye gard alır(alt seviye yumruk ile
ilerleyerek (yukarı seviye ön yumruk ) uygular.Diğer taraf bu atağa karşı geriye gidereblok
alır, akabinde yukarı seviye yumruk , ters yumruk uygular. Her ikiside temel duruşa geçer.
122
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK KOMBİNE VE KOTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak Kombine ve Kontratak tekniklerin
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında kombine ve kontratak
ayak ve kombine tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun kombine ve kontratak tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun ayak ve kombine tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
I. (KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ)
12. Üç yumruk
13. Üst blok, ters yumruk, üst seviye dirsek vuruşu
14. Dıştan blok, dirsek vuruşu yumruk üstüyle vuruş, yumruk üstü yandan vuruş ters yumruk
15. İçten blok, direk yumruk, ters yumruk,dirsek vuruşu.
16. Başlangıç duruşu, öne direk tekme, ön ayakla alta tekme
J. (AYAK KOMBİNE TEKNİKLERİ)
4. Direk tekme vuruşu orta seviye, diğer ayakla tekme üst seviye, üst seviye yumruk ve diğer
elle ters yumruk orta seviye.
5. Direk yukarıdan aşağı tekme, yan tekme, diğer elle ters yumruk, üst seviye hilal tekme, diğer
ayakla orta seviye hilal tekme, Yumruk üstü ile yan vuruş, diğer elle ters yumruk
6. Öne tekme, diğer ayakla çengel tekme, diğer ayakla hilal tekme aynı anda döner tekme.
123
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK KİLİTLEME TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak kilitleme teknikleri incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, temel müsabakaesnasında
rakibi tesirsiz hale getirip hareketsiz bırakmak için kullanılan tekniklerini ulusal ve
uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR : Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun Kahverengi kuşak temel kilitleme tekniği ile tesirsiz
hale getirmek için elinden, boyunundan, vücutan, ayak ve bacaklarından yakalayarak
hareketsiz hale getirip kilitlemek suretiyle yapılır.
İÇERİK
D. (KİLİTLEME TEKNİĞİ)
1. Yarışma esnasında rakibin kol veya ayağını kapmak suretiyle onu hareketsiz bırakmaya
yarıyan doğru yön tayini, odaklanma,sürat, esneklik, yumuşaklık,denge, kuvvet, sıkıştırma,
doğru tekniklerdeki zamanlama ve doğru bitiriş kriterleri
2. Çeşitli kilitleme şekilleri
3. Yapılacak zor teknik uygulamalarda kilitleme tekniğine baş vurulur.
4. Müsabaka esnasında uygulanan zor bir tekniktir.
124
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVE RANGİ KUŞAK KARŞILAŞMA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak Müsabaka tekniklerini incelemesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında rakibin çıkışına bloksuz, rakibin
tekniğini boşaltarak kontratak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına
uygun olarak uygulaya bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun rakibin çıkışına bloksuz kontratak tekniklerini
yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun rakibin tekniğini boşaltarak kontratak tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
A. ( RAKİBİN ÇIKIŞINA BLOKSUZ KONTRATAK TEKNİKLERİ)
8. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırler.
9. Belirlenmiş bir teknikle birtanesi atak yapar.
10. Diğer taraf rakibin çıkış anını hissetmeye çalışarak atağını tamamlamadan ona kontratak
uygular.
E. (UYGUN RAKİBİN TEKNİĞİNİ BOŞALTARAK KONTRATAK TEKNİKLERİ)
1. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırler.
2. Belirlenmiş bir teknikle birtanesi atak yapar.
3. Diğer taraf rakibin atağını kontrollü çıkışla tamamlamasını sağlar. Tamamlandığı anda
Kontratakla cevap verir.
4. Büyük bir dikkatle ve çok tekrar edilmelidir.
125
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK KOORDİNASYON VE MOTORİK ÖZELLİKLERİN
GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak seviyesi koordinasyon ve motorik
özellikleri gelişimini incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında hazırlıçalışmaları, kuvvet,
sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu oyun kurallarına
göre uygulaya- bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
6. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel teknikleri yapabilecektir.
7. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakalara hazırlık çalışma tekniklerini
yapabilecektir.
8. Hun boksu temel kurallarına uygun sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
F. (TEMEL TEKNİK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI)
8. Savunma durumunda puan alma çalışması.
9. Atak durumunda puan alma çalışması.
10. Atakta ve savunmada puan alma çalışması
G. (MÜSABAKALARA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI)
4. Belirlenen atak ve savunma tekniklerini kullanarak puan alma çalışması
5. Serbest olarak öğrenilen tekniklerin uygulanması
6. Müsabaka formunda uygulama
H. (KUVVET-SÜRAT-DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI)
1. Vücut ağırlıyla çalışmalar 2. Tekrar yöntemiyle çalışmalar 3. Sürat çalışmaları
7. Lastikle çekiş çalışmaları 5. İp atlama 6. Çeşitli çıkış çalışmaları
126
29-
30-
olabilir.
31-
MODÜL VE İÇERİKLERİ
Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40
Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı tüm
içeriği kapsar.
32-
33-
34-
35-
Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı
olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile
belirlenir.
NOT: Hun Boksu (KAHVERENG KUŞAK 1 sarı bant) programı yeterlik tablosu ve modülleri
aşağıda verilmiştir.
127
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 1 sarı bant AYAK VE ELLE YAPILAN TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 1 sarı bant teknikleri incelenmesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, Değişik seviyed,
blok,endirekt vuruş ve ayak vuruş tekniklerini ulusal ve Uluslararası Hun Boksu kurallarına
uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
11. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok, yumruk ve dirsek vuruş tekniklerini yapabilecektir
12. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok, tekme, açık el vuruş, teknikleri
yapabilecek.
İÇERİK
I. (İÇTEN DIŞA BLOK- ÖN KOLLA YUMRUK- TERS YUMRUK- ÖNE DİRSEK VURUŞU)
16. Başlangıç duruşu
17. İçten dışa blok, ön kolla yumruk, öne dirsek vuruşu, (Tüm teknikler başlangıç duruşunda
yapılır)
18. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönmek.
J. (AÇIK ELLE BLOK- ÖN AYAKLA TEKME- ARKA AYAKLA TEKME – AÇIK ELLE VURUŞ-AÇIK ELLE
VURUŞ)
16. Başlangıç duruşu
17. Açık elle blok, öndeki ayakla tekme, arkadaki ayakla tekme, açık elle vuruş, açık elle vuruş.
19. . Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönmek.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
128
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 1 sarı bant EL TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 1 sarı bant El teknikleri ile yapılan
tekniklerini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında dört yöne açık elle blok, ters
yumruk, üçlü yumruk, dört yöne endirktyumruk sırtıyla vuruş, dört yöne dirsek vuruşu
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
12. Hun Boksu temel kurallarına uygun dört yöne açık elle blok, ters yumruk tekniklerini
yapabilecektir.
13. Hun Boksu temel kurallarına uygun dört yöne ters yumruk teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
H. (TEMEL DURUŞLAR)
22. Selemlema
23. Temel duruş
24. Sol yada sağ taraftan öne açık blok, ters elle yumrukla başlanır. Öne, tam geriye, yana ve
tam geriyeolarak uygulanır.
25. Başlangıçtaki temel duruşa dönülür.
129
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 1 sarı bant TEMEL KARŞILAŞMA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/8
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Kahverengi kuşak 1 sarı bant Temel karşılaşma tekniklerini
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında,üç ataklı,beş ataklı,karşı- laşma
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulaya- bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
13. Hun Boksu temel kurallarına uygun üç ataklı karşılaşma tekniklerini yapabilecek tir.
14. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş atakklı karşılaşma tekniklerini yapabile- cektir.
15. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel tek atakklı karşılaşma tekniklerini yapabilecektir
İÇERİK
M. (ÜÇ ATAKLI KARŞILAŞMA)
14. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye başlama duruşu(alt seviye blok) alır
ve ileriye üst seviye yumruk uygular. Diğer taraf geriye giderek üst blok uygulayıp aynı duruşta
öne yumruk uygular. Her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer.
15. Bu uygulama duruşu yumruk, tekme ataklarla uygulanabilir.
N. (BEŞ ATAKLI KARŞILAŞMA)
5. Her iki taraf temal duruşta durur. Bir taraf geriye gard alır ileriye beş adımlı değişik yukarı, orta
seviyelere yumruk ve ön tekme atak uygular.
6. Diğer taraf ise geriye beş adım blok yapar,sonuncu bloktan sonra ters yumruk tekniği ile
tamamlar.
7. Tekrar başlangıç noktasına dönülür.
8. Bu uygulama yumruk teknikleri ve ayak teknikleri ile ataklarla uygulanabilir.
O. (TEMEL TEK ATAK KARŞILAŞMA)
1. Her iki taraf Temel duruşta durur.Taraflardan biri geriye gard alır(alt seviye yumruk ile
ilerleyerek (yukarı seviye ön yumruk ) uygular.Diğer taraf bu atağa karşı geriye gidereblok alır,
akabinde yukarı seviye yumruk , ters yumruk uygular. Her ikiside temel duruşa geçer.
130
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 1 sarı bant KOMBİNE VE KOTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 1 sarı bant Kombine ve Kontratak
tekniklerin incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında kombine ve kontratak
ayak ve kombine tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun kombine ve kontratak tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun ayak ve kombine tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
J. (KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ)
17. Üç yumruk
18. Üst blok, ters yumruk, üst seviye dirsek vuruşu
19. Dıştan blok, dirsek vuruşu yumruk üstüyle vuruş, yumruk üstü yandan vuruş ters yumruk
20. İçten blok, direk yumruk, ters yumruk,dirsek vuruşu.
21. Başlangıç duruşu, öne direk tekme, ön ayakla alta tekme
K. (AYAK KOMBİNE TEKNİKLERİ)
7. Direk tekme vuruşu orta seviye, diğer ayakla tekme üst seviye, üst seviye yumruk ve diğer elle
ters yumruk orta seviye.
8. Direk yukarıdan aşağı tekme, yan tekme, diğer elle ters yumruk, üst seviye hilal tekme, diğer
ayakla orta seviye hilal tekme, Yumruk üstü ile yan vuruş, diğer elle ters yumruk.
9. Öne tekme, diğer ayakla çengel tekme, diğer ayakla hilal tekme aynı anda döner tekme.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
131
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 1 sarı bant KİLİTLEME TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 1 sarı bant kilitleme teknikleri
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, temel müsabakaesnasında
rakibi tesirsiz hale getirip hareketsiz bırakmak için kullanılan tekniklerini ulusal ve
uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR : Öğrenci/Kursiyer:
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun Kahverengi kuşak temel kilitleme tekniği ile tesirsiz hale
getirmek için elinden, boyunundan, vücutan, ayak ve bacaklarından yakalayarak hareketsiz
hale getirip kilitlemek suretiyle yapılır.
İÇERİK
F. (KİLİTLEME TEKNİĞİ)
5. Yarışma esnasında rakibin kol veya ayağını kapmak suretiyle onu hareketsiz bırakmaya
yarıyan doğru yön tayini, odaklanma,sürat, esneklik, yumuşaklık,denge, kuvvet, sıkıştırma,
doğru tekniklerdeki zamanlama ve doğru bitiriş kriterleri
6. Çeşitli kilitleme şekilleri
7. Yapılacak zor teknik uygulamalarda kilitleme tekniğine baş vurulur.
8. Müsabaka esnasında uygulanan zor bir tekniktir.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ :Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve
kasların ısıtmak için yapılan jimnastik hareketleri.
132
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVE RANGİ KUŞAK 1 sarı bant KARŞILAŞMA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 1 sarı bant Müsabaka tekniklerini
incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında rakibin çıkışına bloksuz, rakibin
tekniğini boşaltarak kontratak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun
olarak uygulaya bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun rakibin çıkışına bloksuz kontratak tekniklerini
yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun rakibin tekniğini boşaltarak kontratak tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
A. ( RAKİBİN ÇIKIŞINA BLOKSUZ KONTRATAK TEKNİKLERİ)
11. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırler.
12. Belirlenmiş bir teknikle birtanesi atak yapar.
13. Diğer taraf rakibin çıkış anını hissetmeye çalışarak atağını tamamlamadan ona kontratak
uygular.
G. (UYGUN RAKİBİN TEKNİĞİNİ BOŞALTARAK KONTRATAK TEKNİKLERİ)
5. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırler.
6. Belirlenmiş bir teknikle birtanesi atak yapar.
7. Diğer taraf rakibin atağını kontrollü çıkışla tamamlamasını sağlar. Tamamlandığı anda
Kontratakla cevap verir.
8. Büyük bir dikkatle ve çok tekrar edilmelidir.
133
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 1 sarı bant KOORDİNASYON VE MOTORİK
ÖZELLİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak seviyesi koordinasyon ve motorik
özellikleri gelişimini incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında hazırlıçalışmaları, kuvvet,
sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu oyun kurallarına göre
uygulaya- bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
9. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel teknikleri yapabilecektir.
10. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakalara hazırlık çalışma tekniklerini
yapabilecektir.
11. Hun boksu temel kurallarına uygun sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
I. (TEMEL TEKNİK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI)
11. Savunma durumunda puan alma çalışması.
12. Atak durumunda puan alma çalışması.
13. Atakta ve savunmada puan alma çalışması
J. (MÜSABAKALARA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI)
8. Belirlenen atak ve savunma tekniklerini kullanarak puan alma çalışması
9. Serbest olarak öğrenilen tekniklerin uygulanması
10. Müsabaka formunda uygulama
K. (KUVVET-SÜRAT-DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI)
2. Vücut ağırlıyla çalışmalar 2. Tekrar yöntemiyle çalışmalar 3. Sürat çalışmaları
11. Lastikle çekiş çalışmaları 5. İp atlama 6. Çeşitli çıkış çalışmaları
134
36-
37-
olabilir.
38-
MODÜL VE İÇERİKLERİ
Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40
Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı
tüm içeriği kapsar.
39-
Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı
olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
40-
41-
42-
belirlenir.
Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile
NOT: Hun Boksu (KAHVERENG KUŞAK 2 sarı bant) programı yeterlik tablosu ve modülleri
aşağıda verilmiştir
135
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 2 sarı bant KOORDİNASYON VE MOTORİK ÖZELLİKLERİN
GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 2 sarı bant seviyesi koordinasyon ve
motorik özellikleri gelişimini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, tekniklerin
geliştirilmesi, müsabakalara hazırlık çalışmaları, kuvvet, sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini
ulusal ve Uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
13. Hun Boksu temel kurallarına uygun tekniklerin geliştirilmesi yapabilecektir
14. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakalara hazırlık çalışma tekniklerini yapabilecektir.
15. Hun Boksu temel kurallarına uygun kuvvet, sürat, dayanıklılık çalışma tekniklerini
yapabilecektir.
İÇERİK
K. (TEKNİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ)
20. Savunma durumunda puan alma çalışması
21. Atak durumunda puan alma çalışması
22. Atakta ve savunmada puan alma çalışması
L. (MÜSABAKAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI)
18. Belirlenen atak ve savunma tekniklerini kullanarak puan alma çalışması
19. Serbest olarak öğrenilen tekniklerin uygulanması
20. Müsabaka formunda uygulama
M. (KUVVET- SÜRAT- DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI)
1. Vücut ağırlıyla çalışmalar 2. Tekrar yöntemiyle çalışmalar 3. Sürat çalışmaları
21. Lastikle çekiş çalışmaları 5. İp atlama 6. Çeşitli çıkış çalışmaları
136
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 2 sarı bant KİLİTLEME TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 2 sarı bant Kilitleme teknikleri ile yapılan
tekniklerini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında müsabaka esnasında rakibini
hareketsiz bırakmak kilitleme tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun
olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
14. Hun Boksu temel kurallarına uygun kilitleme tekniği ile rakibin ellerinden, kollarından, boyundan,
vücudundan, ayak ve bacaklarından ayakta ve yerde yakalayarak rakibi hareketsiz durumda
bırakmak suretiyle yapılır.
İÇERİK
A. (KİLİTLEME TEKNİĞİ)
26. Yarışma esnasında rakibin ayakta veya yerde ellerinden, kollarından, boyundan, vücudundan,
ayak ve bacaklarından yakalayarak kol kuvvetiyle güce dayalı, yön tayini,yumuşaklık, denge,
sıkıştırma, odaklanma, doğru teknik, kilitleme tekniklerindeki zamanlama ve doğru bitiriş
kriterleri.
27. Çeşitli kilitleme şekilleri
28. Yapılacak zor teknik uygulamalarda kilitleme tekniğine baş vurulur.
29. Müsabaka esnasında uyggulanan bir tekniktir.
137
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 2 sarı bant TEMEL KARŞILAŞMA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/8
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Kahverengi kuşak 2 sarı bant Temel karşılaşma tekniklerini
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında,üç adımlı, beş adımlı,temel tek
ataklı, yarı serbest tek ataklı ve serbest karşılaşma tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun
Boksu kurallarına uygun olarak uygulaya- bilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
16. Hun Boksu temel kurallarına uygun üç ataklı karşılaşma tekniklerini yapabilecektir.
17. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş atakklı karşılaşma tekniklerini yapabilecektir.
18. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel tek atakklı müsabaka tekniklerini yapabilecektir
19. Hun Boksu temel kurallarına uygun serbest tek atakklı müsabaka tekniklerini
yapabilecektir
İÇERİK
N. (ÜÇ ATAKLI KARŞILAŞMA)
16. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye başlama duruşu(alt seviye blok) alır
ve ileriye üst seviye yumruk uygular. Diğer taraf geriye giderek üst blok uygulayıp aynı
duruştan öne yumruk uygular. Her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer.
17. Bu uygulama duruşu yumruk, tekme ataklarla uygulanabilir.
O. (BEŞ ATAKLI KARŞILAŞMA)
9. Her iki taraf temal duruşta durur. Bir taraf geriye gard alır ileriye beş adımlı değişik yukarı, orta
seviyelere yumruk ve ön tekme atak uygular. Diğer taraf ise geriye beş adım blok yapar.
Sonuncu bloktan sonra ters yumruk tekniği ile tamamlar.Tekrar başlangıç noktasına
dönülür.
10. Bu uygulama çeşitli seviyelere el ve ayak atak ve blok teknikler ile uygulanabilir.
138
C. (TEMEL TEK ATAK KARŞILAŞMA)
1. Her iki taraf Temel duruşta durur.Taraflardan biri geriye (alt seviye blok) ile ilerleyerek (yukarı
seviye ön yumruk) uygular. Diğer taraf bu atağa karşı geriye gidere blok alır, yukarı seviye
ters yumruk uygular. Her ikiside temel duruşa geçer.
2. Bu uygulama yumruk ve ayak yeknikleri ile blok veya ataklarla uygulanabilir.
D. (YARI SERBEST ATAKLI MÜSABAKA)
1. Her iki taraf gard duruşunda durur. Komutla birlikte her iki müsabık çeşitli teknikleri bir birine
uygular. Birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışır kuşak derecesininde öğrenmiş olduğu tüm
teknikleri uygular müsabaka sonucunda komutla yerlerine geçer Ve bir birlerini selamlar.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 2 sarı bant MÜSABAKA
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 2 sarı bant Müsabaka tekniklerini
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında bloksuz kontratak,
direkt atak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun bloksuz teknikleri yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun kontratak teknikleri yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun direkt atak teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
L. (BLOKSUZ TEKNİKLER)
22. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırlar. 2. Belirlenmiş bir teknikle birtanesi atak yapar
23. Diğer taraf rakibin ilk çıkış anını hissetmeye çalışarak atağını tamamlamadan ona kontratak
uygular.
24. Büyük dikkatle ve çok tekrar edilmeli
139
M. (DİREK ATAK TEKNİKLERİ)
10. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırlar.
11. Taraflardan biri rakibinin öndeki eline kendi ön koluyla dokunarak dikkatini
dağıtmaya çalışır
12. Uygun zamanda rakibinin eline dokunduğu gibi diğer koluyla yürüyerek veya baskı
yaparak tekniğini uygular. 4. Büyük bir dikkatle ve çok tekrar edilmelidir.
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 2 sarı bant KOMBİNE KONTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 2 sarı bant Kombine ve kontratak
tekniklerini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, kombine ve kontratak
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR : Öğrenci/Kursiyer:
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun kombine ve kontratak teknikleri yapabilecektir.
4. Hun Boksu temel kurallarına uygun ayak ve kombine teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
H. (KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ)
9. Üçlü yumruk ve blok teknikler. Üst blok, orta seviye ters yumruk, üst seviye dirsek vuruşu.
10. Orta seviye dıştan içe bloklar, elle kilitleme, diz vuruşu 3. Elle içten blok,
direk yumruk, diğer elle ters yumruk 4. Açık el vuruşları, ön ayakla orta seviyeye tekme
vuruşları, orta seviye yumruk vuruşları.
I. (AYAK VE KOMBİNE TEKNİKLERİ)
1. Ön ayakla tekme orta seviye, arkadaki ayakla üst seviye tekme, ön yumruk.
2. Ayağı keskin kısmıyla vuruş, orta seviye vuruş yumruk üstü ile yandan vuruş, diğer elle
direk yumruk. 3. Alt seviye hilal tekme ayak üstü ile vuruş diğer ayakla üst seviye aynı
teknik, dönerek orta seviyeye arkadan tekme vuruşu 4. Orta seviyeyey ön tekme, öteki
ayakla çengel tekme, aynı ayakla hilal tekme. Öteki ayakla döner tekme5. Rakibi kilitleme
hareketsiz bırakma teknikleri
140
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVE RANGİ KUŞAK 2 sarı bant EL VE AYAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 2 sarı bant blok ve atak el ve ayak ile
yapılan tekniklerini incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında dört yöne açık elle blok,ters
yumru, üçlü yumruk tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına olarak
uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun dört yöne açık elle blok, ters yumruk tekniklerini
yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun üçlü yumruk tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
A. (DÖRT YÖNE AÇIK ELLE BLOK- TERS YUMRUK)
14. Temel duruş.
15. Sol yada sağ taraftan öne açık elle vuruş, ters taraftan yumruk ile başlanır öne, tam
geriye, yaana ve tamgeriye olarak uygulanır. Başlangıçtaki temel duruşa dönülür.
J. (ÜÇLÜ YUMRUK)
1. Başlangıç duruşundan ilerleyerek yukarı seviye yumruk duruş muhafaza edilerek,
2. Ön elle orta seviye ters yumruk,ve diğer kolla çengel yumruk öndeki kolla hilal
yumruk diğer elle alttan yukarı yumruk
3. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönüş.
TEMEL KÜLTÜRFİZİK HAREKETLERİ:
Sporcuların çalışmalarından önce eklem yerleri ve kasların ısıtmak için yapılan jimnastik
hareketleri
141
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 2 sarı bant MÜSABAKA TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 2 Sarı bant müsabaka teknikleri incelemesi
sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında. Değişik seviyelerde bloklar,el
vuruşları,ayak vuruşları, kombine tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu oyun kurallarına
uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
12. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok, yumruk ve dirsek teknikleri yapabilecektir.
13. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok, tekme, açık elle vuruş tekniklerini
yapabilecektir.
14. Hun boksu temel kurallarına uygun blok, yumruk ve dirsek tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
L. (İÇTEN DIŞA BLOK-ÖN KOLLA YUMRUK- TERS YUMRUK-DİRSEK VURUŞU)
14. Başlama duruşu
15. İçten dışa blok, önkolla yumruk, ters yumruk, öne dirsek vuruşu (tüm teknikler başlangıç
duruşunda yapılır)
16. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönülür.
M. (AÇIK ELLE BLOK- ÖN AYAKLA TEKME-AÇIK ELLE VURUŞ)
1. Başlama duruşu
2. Açık elle blok,öndeki ayakla tekme, açık elle vuruş, yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşa
dönüş.
N. (YUKARI SEVİYEBLOK-TERS YUMRUK-YUKARI SEVİYE DİRSEK VURUŞU)
1. Başlama duruşu
2. Yukarı seviye blok, ters yumruk,ve yukarı seviye dirsek vuruşu ( tüm teknikler)
3. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönüş.
142
43-
44-
MODÜL VE İÇERİKLERİ
Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8 , 40/16 , 40/32 ve 40/40
olabilir.
45-
Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki tearik ve uygulamalı
tüm içeriği kapsar.
46-
47-
48-
49-
Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkanı
olmadığında diğer
okullarla işletmelerle işletmelerleiş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
Modül ve yeterlikler programındaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile
belirlenir.
NOT: Hun Boksu (KAHVERENG KUŞAK 3 sarı bant) programı yeterlik tablosu ve
modülleri aşağıda verilmiştir.
143
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 3 sarı bant ÇEŞİİTLİ YERİNDE TEKNİKLER
GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 3 sarı yerinde her yöne yapılan
tekniklerin incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, dört yöne açık elle
blok, ters yumruk ,üçlü yumruk tekniklerini ulusal ve Uluslararası Hun Boksu kurallarına
uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
16. Hun Boksu temel kurallarına uygun dört yöne açık elle blok, ters yumruk tekniklerini
yapabilecektir
17. Hun Boksu temel kurallarına uygun üçlü yumruk tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
N. (DORT YÖNE AÇIK ELLE BLOK- TERS YUMRUK)
23. Temel duruştan
24. Sol yada sağ taraftan öne müsabaka duruşu, ters yumruk başlanır. Öne, tam geriye,
yana ve tam geriye olarak uygulanır
25. Başlangıçtaki temel duruşa dönülür.
O. (ÜÇLÜ YUMRUK)
22. Ön müsabaka başlangıç duruşundan ilerleyerek (yukarı seviye yumruk) duruş muhafaza
edilerek
23. Diğer elle orta seviye yumruk (orta seviye ters yumruk) ve diğer kolla üst seviye ( öndeki
kolla yumruk) uygulanır.
24. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönüş.
144
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 3 sarı bant SAVUNMA VE ATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 3 sarı bant blok ve atak teknikleri
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında değişik seviyede blok,
endirekt vuruş, ayak vuruşu ve kombine tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu
kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
15. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok,yumruk ve dirsek tekniklerini yapabilecektir.
16. Hun Boksu temel kurallarına uygun açık elle blok, tekme, açık elle vuruş, altan yukarı
yumruk tekniklerini yapabilecektir.
17. Hun Boksu temel kurallarına uygun blok, yumruk, dirsek tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
E. (İÇTEN DIŞA BLOK-ÖN KOLLA YUMRUK-TERS YUMRUK-ÖNE DİRSEK)
30. Başlangıç duruşu.
31. İçten dışa blok, ön kolla yumruk, ters yumruk,öne dirsek vuruşu(tüm teknikler ön denge
duruşunda yapılır.)
32. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönüş.
F. (AÇIK ELLE BLOK-ÖN AYAKLA TEKME-AVUÇ İÇİ VURUŞ- ALTAN YUKARI YUMRUK VURUŞ)
1. Başlangıç duruşu.
2. Açık elle blok, öndeki ayakla tekme, avuç içi vuruş, alttan yukarı yumruk, açık elle vuruş.
3. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönüş.
G. (YUKARI SEVİYE BLOK-TERS YUMRUK-YUKARI SEVİYE DİRSEK VURUŞU)
1. Başlangıç duruşu
2. Yukarı seviye blok, ters yumruk,ve yukarı seviye dirsek vuruşu. (Tüm teknikler öne doğru
yapılır.
3. Yeterli tekrardan sonra başlangıç duruşuna dönüş.
145
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 3 sarı bant KONTRATAK TEKNİKLERİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin Kahverengi kuşak 3 sarı bant kombine ve kotratak
tekniklerini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, kombine ve kontratak
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
20. Hun Boksu temel kurallarına uygun kombine ve kontratak tekniklerini yapabilecektir.
21. Hun Boksu temel kurallarına uygun ayak ve kombine tekniklerini yapabilecektir.
İÇERİK
P. (KOMBİNE VE KONTRATAK TEKNİKLERİ)
18. Üçlü yumruk
19. Üst blok, ters yumruk, dirsek vuruşu.
20. Orta seviye dıştaniçeri bloklar, alttan yukarı yumruk vuruşları,(denge duruşu, atabiniş
pozisyonu, elin dış yüzüyle vuruş,ters yumruk (ön tarafa dengge duruşu)
21. İçten dışa el blok teknikleri, üst seviye yumruk vuruşları, ters yumruk, mideye çengel
yumruk vuruşu
22. Müsabaka duruşu, ön ayakla üst seviye tekme, avuç içi vuruşlar, elin açık şekli içten
dışablok, elin keskin tarafıyla kafaya vuruş.
Q. (AYAK VE KOMBİNE TEKNİKLER)
11. Ön ayak ile öne tekme,üst seviye yumruk,orta seviye alttan yukarı yumruk.
12. Ön ayak yukarıdan aşağı tekme, döner yumruk vuruşu, hilal tekme
13. Ön ayak hilal tekme, arkadaki ayakla alta tekme, direkt yumruk arkadaki kolla dirsek
vuruşu
14. Ön direk tekme, yan tekme, hilal tekme ayak üstü iel öne aynı ayakla çengel tekme.
15. Öne tekme, yukarıdan aşağı tekme,hilal tekme, döner tekme(aynı anda)
16. Yakalama ve kilitleme teknikleri.
146
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 3 sarı bant KOORDİNASYON VE MOTORİK
ÖZELLİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 3 sarı bant Seviyesi koordinasyon ve
motorik özellikleri gelişimini incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında tekniklerin
geliştirilmesi, müsabakalara hazırlık çalışmaları, kuvvet, sürat, dayanıklılık, çalışma
tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak uygulayabilecektir
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun tekniklerin geliştirilmesini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun müsabakalara hazırlık çalışma teknikleri
yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun kuvvet,sürat,dayanıklılık,çalışma teknikleri
yapabilecektir.
İÇERİK
N. (TEKNİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ)
1. Savunma durumunda puan alma çalışması 2. Atak durumunda puan alma çalışması
3. Atak ve savunmada puan alma çalışması
O. (MÜSABAKALARA HAZIRLIK ÇALIŞMASI)
13. Belirlenen atak ve savunma tekniklerini kullanarak puan alma çalışması
14. Serbest olarak öğrenilen tekniklerin uygulanması
15. Müsabaka formunda uygulama
P. (KUVVET-SÜRAT-DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI)
1. Vücut ağırlıyla çalışmalar 2. Tekrar yöntemiyle çalışmalar 3. Sürat çalışmaları
4. Lastikle çekiş çalışmaları 5. İp atlama 6. Çeşitli çıkış çalışmaları
147
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVERENGİ KUŞAK 3 sarı bant KARŞILAŞMA
KODU :
SÜRE : 40/32
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 3 sarı bant Karşılaşma tekniklerini
incelenmesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında, bloksuz, kontratak, direk
atak tekniklerini ulusal ve uluslararası Hun Boksu kurallarına uygun olarak
uygulayabilecektir.
AMAÇLAR : Öğrenci/Kursiyer:
5. Hun Boksu temel kurallarına uygun bloksuz teknikleri yapabilecektir.
6. Hun Boksu temel kurallarına uygun kontratak teknikleri yapabilecektir.
7. Hun Boksu temel kurallarına uygun direkt atak teknikleri yapabilecektir.
İÇERİK
K. (BLOKSUZ TEKNİKLER)
11. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırlar.
12. Belirlenmiş bir teknikle bir tanesi atak yapar.
13. Diğer taraf rakibin ilk çıkış anını hissetmeye çalışarak atağını tamamlamadan ona
kontratak uygular. Büyük bir dikkatle ve çok tekrar edilmelidir.
L. (KONTRATAK TEKNİKLERİ)
1. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırlar.
2. Belirlenmiş bir teknikle bir tanesi atak yapar.
3. Diğer taraf rakibin atağını geriye kontrollü çıkışla tamamlamasını sağlar. Tamamladığı
anda kontratakla cevap verir. Büyük bir dikkatle ve çok tekrar edilmelidir.
M. (DİREKT ATAK TEKNİKLERİ)
1. İki kursiyer hareketli gard ile karşılıklıdırlar
2. Taraflardan birirakibinin öndeki eline kendi ön koluyla dokunarak dikkatini dağıtmaya
çalışır.
3. Uygun zamanda rakibinin eline dokunduğu gibi diğer kolutla yürüyerek veya baskı
yaparak tekniğini uyguluyor. Büyük bir dikkatle ve çok tekrar edilmelidir.
148
MODÜL BİLGİ SAYFASI
ALAN : GELENEKSEL MÜCADELE SANATLARI SPORU
MODÜL : KAHVE RANGİ KUŞAK 3 sarı bant TEMEL TEKNİKLER
KODU :
SÜRE : 40/8
ÖN KOŞUL : Bu modülün ön koşulu yoktur.
AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyer Kahverengi kuşak 3 sarı bant Temel tekniklerini
incelemesi sağlanmalıdır.
GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer gerekli ortam sağlandığında Üç adımlı, beş adımlı, temel
tek ataklı, yarı serbest ataklı ve serbest karşılaşma tekniklerini ulusal ve uluslararası
Hun Boksu kurallarına olarak uygulayabilecektir.
AMAÇLAR :
Öğrenci/Kursiyer:
1. Hun Boksu temel kurallarına uygun Üç ataklı temel tekniklerini yapabilecektir.
2. Hun Boksu temel kurallarına uygun beş ataklı temel tekniklerini yapabilecektir.
3. Hun Boksu temel kurallarına uygun temel tek ataklı müsabaka tekniklerini yapabilecektir.
4. Hun Boksu temel kurallarına uygun yarı serbest tek ataklı müsabaka tekniklerini
yapabilecektir
İÇERİK : A. ÜÇLÜ UYGULAMA (ÜÇ ATAKLI TEKNİK)
16. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye alt seviye blok alır ve ileriye
öne yumruk vuruşu uygular.
17. Diğer taraf geriye giderek üst blok uygulayıp aynı duruştan ters yumruk uygular.
18. Her iki taraf uyum içerisinde temel duruşa geçer
19. Bu uygulama ön yumruk, örta seviye ön tekme ataklarla uygulanabilir.
A. BEŞLİ UYGULAMA (BEŞ ATAKLI TEKNİK)
4. Her iki taraf temel duruşta durur. 2. Taraflardan biri geriye alt seviye blok alır. Akabinde ileriye beş adımlı değişik yukarı ve orta seviye yumruk ve ön tekme atak uygular. 3. Diğer taraf geriye beş adımlı blok yapar. 4. Sonuncu bloktan sonra, ters yumruk tekniği ile tamamlar. 5. Tekrar başlangıç noktasına dönülür. 6. Bu uyggulama yumruk orta seviye ön tekme teknikleri ile ataklarla uygulanabilir.
149
B. (TEMEL TEK ATAKLI MÜSABAKA )
1. Her iki taraf temel duruşta durur. Taraflardan biri geriye (alt seviye blok) ilerleyerek Üst seviye yumruk atar, diğer taraf bu atağa karşı geriye giderek üst blok alır akabinde (yukarı seviye yumruk , ters yumruk) uygular. Her ikisi birlikte temel duruşa geçer.
2. Bu uygulama ön alt blok , orta seviye ön tekme, orta seviye hilal tekme uygulayabilir.
C. SERBEST MÜSABAKA (SERBEST TEK ATAKLI MÜSABAKA)
1. Her iki taraf temel duruşta durur.
2. Taraflar yumruk teknikleri (yukarı seviye ön yumruk), orta seviye tekme teknikleri, yan
tekme teknikleri, hilal tekme teknikleri ve döner tekme teknikleri uygular.
3. Diğer taraf bu atakların her birine uygun blok tekniği yaptıktan sonra ayını tekniklerle
atakla cevap verir.
4. Her ikisi birlikte uyumlu hareket eder.
5. Birtanesi bitirdikten sonra aynı uygulamayı diğeri yapar.
150
WORLD BUDO FEDERATION (WBF)
Genel Başkan Fikret KÜÇÜKAKDERE Başkan Yardımcısı F.W. Den OTOLANDER
HUN BOKSU FEDERASYONU (HBF)
Genel Başkan Yılmaz BAYGÜL Genel Sekreter Kemal ARAPOĞLU